Eritemul toxic

/ / Modificat: 2018-03-19
Eritemul toxic

Eritemul toxic, cunoscut si sub numele de iritatia noului nascut, E.tox sau eritemul toxic neonatorum (ETN), este o iritatie des intalnita a pielii, ce apare la cel putin 50 de procente din nou nascutii adusi pe lume la termen si extrem de rar la cei nascuti prematur.

Eritemul la nou nascuti

Eritemul toxic al noului nascut apare de obicei la 48 de ore de la nastere, dar poate sa aiba prima manifestare si la pana la 4 zile dupa nastere.

Semne si simptome

Eritemul toxic se manifesta printr-o eruptie de bubite (papule) mici de culoare alba sau galbena, inconjurate de piele inrosita, care pot aparea oriunde pe corpul noului nascut, insa niciodata pe talpi sau maini. Bubitele pot migra foarte repede de la o zona la alta a corpului si pot varia ca numar; ele se pot transforma in pustule sau vezicule.

Avand in vedere ca eritemul toxic nu se manifesta prin alte simptome decat aceste papule ce apar in primele zile de la nastere, in cazul in care observi o stare de disconfort a micutului tau, instalarea febrei sau orice alte semne, este bine sa te adresezi cat mai repede medicului.

Diagnosticarea eritemului toxic al nolui nascut este facuta de obicei pe baza clinica. Histopatologia din mostre ale biopsiei cutanate (de pe suprafete netede ale pielii) arata o inflitratie difuza cu celule inflamatorii (euzinofile si neutrofile) in suprafata superioara a dermei; histopatologia in cazul mostrelor biposiei din papule arata o infiltrare euzinofila in jurul foliculului de par, iar cea din leziunile pustulare releva pustule perifoliculare subcorneene ce contin celule euzinofile.

Cauze si tratament

Cauza aparitiei eritemului toxic la nou nascuti nu este cunoscuta, insa acesta iritatie nu este ereditara sau contagioasa, nu prezinta complicatii, se vindeca rapid, fara urme si fara a fi nevoie de tratament.

Eritemul toxic este o iritatie care apare si dispare de obicei repede, fara sechele, in primele zile de la nastere; unii specialisti neonatologi sunt de parere ca eritemul toxic al noului nascut apare ca o reactie a sistemului imunitar, in timp ce altii suspecteaza o hipersensibilitate la urmele de detergent din lenjeria de pat sau din imbracaminte.

Desi este o afectiune benigna, care nu cauzeaza disconfort de nici un fel noului nascut si care dispare in mod spontan in aproximativ doua saptamani de la aparitie, este bine sa fie avute in vedere un numar de diagnostice diferentiale, printre care:

• Infectiile (foliculita, impetigo, herpes simplex sau varicela) 

• Melanoza tranzitorie pustulara a noului nascut

• Acropustuloza infantila

• Sudamina

• Pustuloza cefalica neonatala

 In general, astfel de afectiuni pot fi diagnosticate in functie de semnele clinice manifestate, insa uneori diagnosticul poate fi sustinut prin efectuarea de biopsii cutanate.

Cat de des intalnit este eritemul toxic al noului nascut

Aceasta afectiune este foarte des intalnita in randul noilor nascuti; patru sau cinci din zece nou nascuti sufera de eritem toxic, desi frecventa aparitiei este la copiii nascuti la termen, in cazuri foarte rare aparand la cei nascuti prematur.

Eritemul toxic al noului nascut se pare ca este o afectiune mai des intalnita la baieti, decat la fete si in general apare la copiii care se nasc cu o greutate mai mare, la cei nascuti vara si la cei care sunt hraniti cu o dieta mixta, formata atat din lapte praf, cat si lapte matern.

Articole recomandate

Citeste si despre