Degeraturile la bebelusi, prevenire si tratament

/ / Modificat: 2012-01-10
Degeraturile la bebelusi, prevenire si tratament

Degeraturile sunt leziuni profunde ale pielii cauzate de expunerea prelungita la frig. Bebelusii sunt susceptibili la degeraturi, in special zonele de la nivelul nasului, urechilor, mainilor si picioarelor.


Degeraturile sunt leziuni profunde ale pielii cauzate de expunerea prelungita la frig. Bebelusii sunt susceptibili la degeraturi, in special zonele de la nivelul nasului, urechilor, mainilor si picioarelor.

 

Zonele afectate se simt foarte reci la atingere, iar la apasare culoarea acestora se schimba in alb sau galbui.

Inainte de a degera, pielea trece printr-o faza incipienta, asadar daca degetele bebelusului tau incep sa se albeasca, acesta este un semn ca au inceput sa inghete.

Semne:  

  • degetele bebelusului incep sa se albeasca, semn ca au inceput sa inghete (tine-l aproape de corpul tau si incalzeste-i usor degetele tinandu-le la subsuoara ta);

  • daca degetele bebelusului tau au aspect de ceara, sunt aspre, galbui, umflate sau apar basici, atunci se instaleaza degeraturile.

    In stadiile incipiente, degeraturile afecteaza pielea doar superficial, insa in ultimul stadiu, ataca pielea in profunzime si afecteaza si muschii si osul.

    Masurile pe care trebuie sa le iei:

  • trebuie sa il infasori pe cel mic intr-o patura si sa il duci la camera de garda imediat. In acest stadiu, este expus unui risc de infectie sau vatamare permanenta a tesutului;

  • poti infasura zonele afectate intr-un pansament steril;

  • in cazul in care degetele de la mainile sau de la picioarele bebelusului tau par degerate, infasoara-le in asa fel incat sa fie separate unele de celelalte;

  • incalzeste-l pe bebelusul tau treptat in drum spre spital tinandu-i usor in mana zonele degerate (daca nu sunt infasurate) oferindu-i caldura corpului tau.

    Este posibil ca pielea degerata a bebelusului sa devina foarte rosie si dureroasa pe masura ce se incalzeste. Medicul de la camera de garda ii poate recomanda bebelusului tau un tratament care sa il ajute sa se simta mai bine. Acesta va verifica de asemenea daca bebelusul are hipotermie sau o temperatura prea scazuta a corpului.

    Daca bebelusul tau face febra dupa intoarcerea acasa sau degeraturile incep sa arate decolorate sau se scurge lichid din ele, du-l imediat inapoi la spital.

    Prevenire

    Bebelusul tau poate degera mai repede decat tine pentru ca la o varsta atat de mica, bebelusii pierd caldura la nivelul pielii mai repede decat adultii.

  • Nu il tine in frig pentru mult timp.
  • Imbraca-l corespunzator atunci cand il duci la o plimbare in fata blocului sau pana la masina si inapoi.

  • Evita sa-l imbraci cu haine sau sa il incalti cu cizme care sunt prea stramte deoarece circulatia deficitara contribuie la aparitia degeraturilor.

  • Atunci cand esti afara cu bebelusul tau, verifica des daca ii este frig sau daca pielea a inceput sa se albeasca. De obicei, pielea incepe sa inghete la extremitati sau in zonele care sunt cel mai expuse la vant si frig.

  • Verifica-i fata, urechile, obrajii, degetele de la maini si de la picioare chiar daca tu crezi ca este destul de bine imbracat.

  • Indeparteaza imediat hainele umede (cum ar fi manusile) deoarece umezeala favorizeaza pierderea caldurii din piele. Mai mult, este bine sa ai o pereche de manusi de rezerva la tine.

  • Fii foarte precauta, in special in zilele reci, cand bate vantul, acesta este una din cauzele pentru care corpul pierde caldura mai repede ceea ce creste riscul de hipotermie si degeraturi.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre