De ce are bebelusul picioarele in paranteza

/ / Modificat: 2019-01-29
De ce are bebelusul picioarele in paranteza

Fiecare mamica isi analizeaza bebelusul din cap pana in picioare, cu deosebita atentie incepand de la nastere, ii numara degetetele, ii studiaza forma unghiilor, ii priveste atent pielea si orice mica imperfectiune poate fi un semnal de alarma.

Daca ti se intampla sa studiezi pozitia picioarelor micutului tau atunci cand sta culcat in pat si ti se pare ca ele sunt in paranteza, ei bine, poti sa respiri usurata pentru ca nu doar ca la nou nascuti picioarele in paranteza (denumite in termini medicali “genu varum”) reprezinta o situatie intalnita foarte des, dar este si normal ca cel mic sa sufere de asa ceva in primele luni de la nastere!

Ce inseamna picioare in paranteza

Picioarele in paranteza sunt o afectiune unde genunchii unei persoane stau departati unul de celalalt atunci cand persoana se afla in pozitie verticala cu gleznele apropiate; majoritatea nou nascutilor sufera de aceasta afectiune ca rezultat al pozitiei ghemuite pe care au avut-o in pantecul mamei in timpul dezvoltarii intrauterine.

De obicei, aceasta afectiune se vindeca de la sine, pana in varsta de 12 luni, dupa ce bebelusul incepe sa mearga si picioarele incep sa ii sustina propria greutate. In jurul varstei de 7 sau 8 ani, de obicei, picioarele copilului ajung la un unghi care va ramane permanent, pentru intreaga lor perioada adulta.

Metode de diagnosticare

Daca iti faci griji in privinta picioarelor bebelusului tau, atunci medicul pediatru poate sa verifice aceasta afectiune prin simpla masurare a distantei dintre genunchii celui mic atunci cand sta culcat.

Daca picioarele sunt In paranteza atunci este posibil ca pediatrul sa solicite efectuarea unor analize de sange pentru a determina deficitul de vitamina D care poate conduce la o lipsa a duritatii osoase.

Tratamentul picioarelor in paranteza

Daca copilul tau inca are picioarele in paranteza desi a implinit varsta de 2 ani, atunci acest lucru ar putea fi un motiv de ingrijorare.

Aceasta situatie poate fi cauzata de o boala sau de probleme precum boala lui Blount, displazia osului (osul nu se dezvolta normal), fracturi care nu s-au vindecat adecvat, sau o intoxicatie cu plumb; copilul tau ar putea avea nevoie de o radiografie daca este mai mare de 3 ani si daca parantezele se agraveaza sau nu sunt simetrice.

Daca insa copilul tau are mai putin de 2 ani si picioarele sale nu sunt in paranteza in mod accentuat, trebuie sa stii ca nu este nevoie de niciun tratatment, in cazul unei deficient de vitamina D medicul putand prescrie un supliment pentru cel mic; in situatiile grave, in cazul copiilor mai mari de 2 ani, tratamentul poate include orteze, gipsare sau operatie chirurgicala de corectare (in situatii foarte rare).

Exista si specialisti care sustin ca ortezele sau pantofii de corectie nu sunt benefici in tratamentul picioarelor in paranteza deoarece pot cauza probleme in dezvoltarea fizica a copilului.

Este important sa consulti un medic si in cazul unui diagnostic, sa tratezi picioarele in paranteza ale micutului tau, pentru ca daca aceasta afectiune este lasata netratata, ea poate duce la artrita a genunchilor sau a soldului mai tarziu in viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare picioare bebelusi Forma picioare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre