Mersul bebelusilor, cand trebuie sa iti faci griji?

/ / Modificat: 2013-11-19
Mersul bebelusilor, cand trebuie sa iti faci griji?

Incepand cu primii pasi si pana tarziu in copilarie picioarele micutilor sufera transformari majore. Acestea fac parte din dezvoltarea lui locomotorie. Unele schimbari sunt mai normale, dar altele pot indica probleme. Unii bebelusi sunt cracanati, altii au degetele de porumbel, altii merg pe varfuri.

Picioare cracanate

Aproape toti copiii se nasc cu picioare cracanate. Acest lucru este cauzat de pozitia inghesuita pe care o au fetii in viata intrauterina. Astfel ca, oasele (care sunt destul de moi si sensibile) se dezvolta usor curbat. Pe masura ce micutii cresc si incep sa poarte greutatea pe picioare, adica incepn sa mearga, ele se indreapta in mod natural.

Mersul acestora este deosebit pentru ca au tendinta de a indoi mai mult genunchii pentru a reusi sa-si mentina echilibrul in mers. Nu trebuie sa iti faci griji pentru acest tip de mers decat daca observi ca se accentueaza mai mult curbarea picioarelor si ca apar probleme la mers.

Mersul pe varfuri

Inca din perioada in care invata primii pasi copilul merge pe varfuri. Totusi, unii copii pot ramane cu acest tip de mers care isi are cauza tot in pozitia inconfortabila din uterul mamei.

Picioarele fatului sunt presate, degetele sunt indreptate in interior, ceea ce duce la scurtarea tendoanelor lui Ahile. Acest lucru face dificil efortul copilului de a pune picioarele pe pamant in intregime, inclusiv pe calcaie.

Mersul pe varfuri se corecteaza in mod natural, pe masura ce copilul isi dezvolta mai mult mersul. Daca copilul inca merge pe varfuri dupa varsta de 2 ani atunci mergi cu el la pediatru.

Picioare de porumbel

Picioarele de porumbel la copii se caracterizeaza prin intoarcerea inauntru a degetelor de la picioare. De obicei, nu este o afectiune care pune probleme, pentru ca se corecteaza de la sine.

Ea este cauzata de pozitia ghemuita a fatului in uter. Cand invata sa mearga copilul are tendinta de a curba laba picioarelor si de a strange degetele (de parca ar vrea sa prinda pamantul cu ele) dand impresia de picioare de porumbel. De obicei se corecteaza pe la varsta de 6-8 ani.

Genunchii apropiati

Pe masura ce distanta dintre genunchii copilului incepe sa se dimuneze, poate aparea o alta problema specifica varstei de 2 anisori. Genunchii au tendinta de a se apropia foarte mult intre ei, dand forma picioarelor de X. Nu este o problema a picioarelor care sa ridice probleme, ele ar trebui sa revina la o forma normala pana la varsta de 5-7 ani.

Cand trebuie sa iti faci griji?


Desi aceste afectiuni ale picioarelor la copii au tendinta de a se corecta de la sine, exista cateva semne care trebuie sa te rimita cu micutul tau la medic:

  • asimetria picioarelor (arcuirea unui singur picior, un deget intors, tarairea unui picior);

  • inrosirea si umflarea picioarelor sau a labei piciorului;

  • mersul schiopatat;

  • durere in timpul mersului;

  • intoarcerea picioarelor spre exterior;

  • impiedicarea sau caderea frecventa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare picioare sugar Picioare copil Mersul la bebelusi Forma picioare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre