Copilul nascut prematur

/ / Modificat: 2005-09-16
Copilul nascut prematur
Intrebare:

- Am un baietel de 1 an si 4 luni el s-a nascut prematur cu 2200g la 7 luni si o saptamana. Eu tot insist la pediatra lui sa imi dea sa-i fac un set de analize dar ea considera ca arata bine copilul. Copilul are 12 kg, 82 cm, 48 perimetrul cranian, 49 toracele. El ia vigantol de cand s-a nascut,cate 4 picaturi, fierul i-a fost scos. Intrebarea mea este nu trebuia pe timp de vara sa i se scoata vigantolul? Si daca va avea probleme copilul?

Raspuns:




 

Baietelul, desi s-a nascut prematur a recuperat excelent. La copiii sanatosi nu se justifica analize de rutina. Adolescenta este prima varsta la care analizele de rutina (sau de "screening") sunt, probabil, justificate.

Abuzul de recoltari de sange si abuzul de injectii la varste mici sunt mici traumatisme psihice care reprezinta cauze principale ale mefientei pe care o simt chiar si adultii cand vine vorba de doctori si de halate albe. Facem analize la copii numai atunci cand ei sunt bolnavi si consultul medical nu este suficient pentru diagnostic, sau cand sunt nu bolnavi, ci foarte bolnavi si, desi stim despre ce boala e vorba, dorim sa urmarim evolutia.

O metoda de laborator satisfacatoare pentru aprecierea anemiei (se pare ca de anemie va temeti mai mult) este frotiul de sange periferic. Acesta are marele avantaj ca se poate recolta din varful degetului si se chinuie mai putin copilul.

Vigantol 4 picaturi pe timp de vara este o doza destul de mare, care insa nu este periculoasa si pot exista motive pentru asta.

In concluzie, analizele si orice alte investigatii sau tratamente se fac la recomandarea medicului. Daca exista o neincredere in medicul copilului schimbati-l cu unul in care aveti incredere.

Principalul castig adus de evenimentele din decembrie in plan medical este ca oricine poate sa-si schimbe medicul si nu mai e obligat sa mearga la medicul de care "apartine" strada lui.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei

www.doctordragomir.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre