Ce se intampla cu creierul bebelusului atunci cand parintii se cearta

/ / Modificat: 2020-08-21
Ce se intampla cu creierul bebelusului atunci cand parintii se cearta

Creierele bebelusilor devin mai sensibile la stres si la conflicte atunci cand aud des vocile furioase ale parintilor. Un nou studiu a demonstrat ca bebelusii care sunt expusi adesea la certurile parintilor vor fi mult mai vulnerabili in fata stresului. 

Cercetarea facuta de specialistii de la Universitatea din Oregon a scos la iveala faptul ca bebelusii reactioneaza chiar si în somn la tonul furios al parintilor. 

Creierul bebelusului are un nivel foarte mare de elasticitate, pentru a le putea permite sa invete rapid. Totusi, deoarece copiii mici sunt atat de receptivi, stresul sever precum abuzul si maltratarea le pot împiedica dezvoltarea cerebrala. 

Cu ajutorul rezonantei magnetice functionale, cercetatorii au analizat asocierea dintre functiile cerebrale ale copiilor si sunetele produse în timpul certurilor dintre parinti (o sursa obisnuita de stres). 

La studiu au participat 20 de copii cu varste cuprinse între 6 si 12 luni, care au fost dusi într-un laborator fRMN la ora lor obisnuita de culcare. Cercetatorii au expus copiii la o voce de adult de sex masculin care rostea propozitii fara înteles pe diferite tonuri care exprimau diferite stari (foarte suparat, putin suparat, neutru si fericit).

Bebelusii, stresati si in timpul somnului 

Potrivit rezultatelor, „pana si în timpul somnului, copii au creat modele de activitate cerebrala în functie de tonul pe care îl aborda vocea”, a declarat Alice Graham în comunicatul de presa. 

De asemenea, parintii copiilor au completat chestionare legate de nivelul de conflict din caminele lor iar rezultatele testelor au indicat faptul ca bebelusii din familii în care conflictele erau intense reactionau mai puternic la voci foarte suparate iar acest lucru se observa la nivelul hipotalamusului, cortexului cingulat, nucleul caudat si talamus, zone asociate cu stresul si reglarea emotionala. 

Studii anterioare, precum cel din 2005 au constatat ca, la copii, creierele devin mai atente atunci cand aud voci iritate, decat atunci cand aud tonul unei voci fericite. De asemenea, alte studii au sugerat ca conflictele dintre parinti pot duce la scaderea nivelului de calitate al somnului la bebelus, afectand astfel starea emotionala a acestuia. 

Sursa: descopera.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre