Boala hemolitica a noului nascut

/ / Modificat: 2018-04-18
Boala hemolitica a noului nascut

Boala hemolitica a nou nascutului, cunoscuta si sub denumirea de eritroblastoza fetala, se produce atunci cand exista o incompatibilitate de grupa sau RH intre sangele mamei si cel al fatului si este mai posibil sa apara in cea de a doua sarcina a mamei, dupa pierderea unei sarcini sau dupa un avort.

Daca globulele rosii (hematiile) incompatibile traverseaza placenta in timpul sarcinii sau la nastere, sistemul imunitar al copilului le percepe ca fiind straine si raspunde prin dezvoltarea de proteine, numite anticorpi, pentru a le ataca si a le distruge, ceea ce poate duce la complicatii.

Simptomele bolii hemolitice a noului nascut

Cel mai des intalnite simptome ale bolii hemolitice a noului nascut sunt:

• piele palida

• ingalbenirea fluidului amniotic, a cordonului ombilical, a pielii si a ochilor

• ficat sau splina marite

• edem sever al corpului

Complicatii ale bolii hemolitice a nou nascutului in perioada sarcinii

Boala hemolitica declansata in timpul sarcinii poate genera o serie de complicatii, unele dintre ele putand avea urmari grave.

Anemia usoara

Atunci cand numarul globulelelor rosii ale copilului este deficient, sangele nu poate duce suficient oxigen din plamani catre celelalte parti ale corpului, cauzand astfel dificultati pentru organe si tesuturi.

Hiperbilirubinemie si icter

Scaderea numarului de globule rosii produce bilirubina, o substanta maronie care este greu de secretat de catre bebelus si care se poate acumula in sangele sau, cauzand ingalbenirea pielii.

Anemia severa cu marirea splinei si a ficatului

Corpul copilului incearca sa compenseze scaderea globulelor rosii, producand mai multe si mai repede in ficat si in splina, ceea ce duce la marirea organelor. Aceste noi globule rosii sunt adesea imature si incapabile de a a functiona complet, cauzand anemie severa.

Hidrops fetal

Atunci cand corpul bebelusului nu poate face fata anemiei, inima incepe sa ii cedeze si cantitati mari de fluid se acumuleaza in organele si tesuturile sale.

Tratamentul bolii hemolitice a noului nascut

Boala hemolitica a noului nascut poate fi tratata fie in timpul sarcinii, fie dupa nasterea bebelusului.

Tratamentul in timpul sarcinii poate include:

• transfuzii de sange

• nastere prematura a bebelusului in situatiile in care apar complicatii severe si plamanii sai sunt suficient dezvoltati

Tratamentul dupa nastere poate include:

• transfuzii de sange lichide administrate intravenos

• administrarea de oxigen sau respiratie mecanica

• transfuzii pentru a inlocui sangele deficitar al bebelusului cu sange proaspat

Preventia bolii hemolitice a noului nascut

Boala hemolitica a noului nascut poate fi prevenita, prin analize de sange efectuate devreme in sarcina, care sa determine Rh-ul negativ al viitoarelor mamici. Acestora li se administreaza un medicament numit imunoglobulina Rh, care previne anticorpii mamei cu Rh negativ sa reactioneze la globulele rosii ale fatului cu Rh pozitiv.

Mamicilor li se administreaza in general acest medicament in cea de a 28 a saptamana de sarcina si ulterior, la 72 de ore dupa nastere. 

Articole recomandate

Citeste si despre