Afla totul despre decalotare si fimoza: sfaturi pentru parinti

/ / Modificat: 2016-12-13
Afla totul despre decalotare si fimoza: sfaturi pentru parinti

Daca esti mamica de baietel, cu siguranta ai fost sfatuita, cel putin o data, sa-ti decalotezi bebelusul de la prima baita. Medicii specialisti atrag insa atentia ca decalotarea nu este necesara in copilarie. Ea se produce natural, in timp, prin detasarea preputului de gland, fara nicio interventie fortata din partea vreunui pediatru. Acest proces incepe undeva in jurul varstei de 1 an si poate dura pana la 5-6 ani sau chiar mai mult.

Cat despre fimoza patologica, aceasta este specifica doar adolescentilor sau barbatilor maturi din punct de vedere sexual. La bebelusi si baietei nu putem vorbi decat de fimoza fiziologica, o conditie absolut normala, care nu pune niciun fel de probleme de ordin medical.

Preputul si rolurile importante pe care le indeplineste la bebelusi

Preputul este o membrana dubla de piele care acopera capul penisului sau glandul, pentru a-l proteja de diferiti factori agresivi. El este un organ complex, extrem de elastic, lipsit complet de grasime subcutanata si captusit cu un strat foarte subtire de muschi.

Preputul contine aproximativ 80 de metri de fibre nervoase si sute de mii de terminatii nervoase de diferite tipuri. Acesti nervi percep chiar si cea mai slaba presiune, atingere, miscare, diferenta de temperatura sau variatie de textura, de unde si sensibilitatea extraordinara a acestui organ.

Rolul preputului este unul de protectie. El acopera, curata si protejeaza glandul, asa cum pleoapele acopera si protejeaza ochii. Faldul interior al preputului pastreza suprafata glandului sanatoasa, curata, calda, umeda si sensibila.

La bebelusi, preputul este strans lipit de gland, pentru a-l proteja de bacteriile provenite din urina si materiile fecale, sursa de iritatii si infectii. Deschiderea preputului functioneaza ca un sfincter si se relaxeaza doar pentru a permite evacuarea urinei. Aceasta conformatie anatomica are mai multe functii:

- protejeaza penisul aflat in dezvoltare de diferiti agenti patogeni daunatori; bebelusii care poarta scutece si care sunt expusi in permaneta contactul cu propria urina si propriile materii fecale, sunt astfel feriti de infectiile cu E-coli sau alte bacterii ori virusuri;

- protejeaza glandul, impiedicand desensibilizarea si keratinizarea sa;

- asigura protectie impotriva infectiilor de tract urinar.

Ce este decalotarea?

Decalotarea este o functie a organului genital masculin ce serveste actului sexual si se traduce prin glisarea preputului peste capul penisului. Prin urmare, conceptia despre decalotare, ca manevra care trebuie executa de mamicile de baietei sau medicii pediatri, in scopul evitarii infectiilor si a fimozei, este gresita.

Orice medic neonatolog cu experienta iti poate spune ca bebelusii si baieteii nu au nevoie de decalotare, deoarece acest proces se va produce natural, pe masura ce organele genitale ale copilului se dezvolta si ating maturitatea sexuala. Apelarea la pediatru sau urolog este necesara doar daca apar schimbari la nivelul organului genital al micutul, cum ar fi usturimi sau dureri la urinare, asociate sau nu cu inrosirea sau inflamarea capului penisului.

Pentru o intelegere deplina a acestui subiect controversat, este bine sa stii cateva lucruri despre etapele de dezvoltare ale organului genital masculin.

Etapele normale ale dezvoltarii organului genital masculin

In primii ani de viata, preputul adera la gland printr-o foita interna, care incepe sa se desprinda in mod natural, de regula in jurul varstei de 3-4 ani. Existenta preputului non-retractabil reprezinta astfel modalitatea prin care corpul isi protejeaza organele genitale de bacteriile existenta in urina si fecale, acestea nefiind capabile sa le invadeze. Preputului strans lipit de gland actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor, asa ca decalotarea prematua nu va face decat sa inlature aceasta bariera naturala.

Pe masura ce copilul creste si nu va mai avea nevoie de pampersi, fiind capabil sa isi faca toaleta singur, preputul se va separa de gland. Procesul poate dura ani de zile pentru unii baietei, in timp ce la altii pare sa se produca peste noapte.

Pe masura ce foita interna a preputului se desprinde trepta de capul penisului, pe suprafata glandului in cep sa apara conglomerate da celule epiteliale descuamate. Aceasta secretie poarta numele de smegma si are rolul de a facilita decalorata naturala. Smegma se elimina de la sine, in timp, prin orificiul ingustat. Prin urmare, nu este nevoie sa iti decalotezi baiatelul pentru a curata smegma.

Pe masura ce baiatul tau inainteaza spre adolescenta, in corp se vor produce descarcari hormonale, care au rolul de favoriza inlocuirea tesutul dens, fibros, de la nivelul preputului, intr-unul mai elastic. Acest tesut elastic se va forma pe deplin abia in adolescenta, pemitand astfel largirea completa a orificiului preputial sau decalotarea naturala.

Exista si cazuri mai rare, cand decalotarea naturala se produce mult mai devreme de adolescenta. Statisticle arata ca preputul se retracteaza doar la jumatate dintre baietii cu varste de pana la 6 ani. Ceilalti 50% vor ajunge sa aiba un preput retractabil dupa varsta de 6 ani, cel mai tarziu la incheierea pubertatii.

decalotare

Mituri despre decalotare

Exista specilisti care sustin ca decalotarea prematura ar preveni infectiile. Acest mit este doar partial adevarat si tine de modul in care este fzcuta decalotarea prematura. Daca manevra este executata fortat, copilul poate avea sangerari si se paote alege cu traume. Nu mai vorbing de faptul ca nici tu, ca mamica, nu te vei simti confortabil, trand de preput.

Decalotarea prematura nu trebuie facuta de cat la recomandarea unui medic specialist si cu blandete, pentru a favoriza decalotarea naturala. Orice urolog iti poate spune ca spalarea cu apa si sapun a glandului nu este necesara la baietei, la fel cum nu sunt necesare spalaturi vaginale la fetite si femei. Smegma care se aduna sub preput nu este decat o colectie de celule epiteliale moarte, nefiind daunatore si nefavorizand cresterea bacteriilor.

Sub nici o forma nu se recomanda decalotarea fortata, deoarece implica o multime de riscuri pentru santatatea bebelusului.

Iata care sunt consecintele negative ale decalotarii premature, fortate:

- durerea mare, cauzata retragerii fortate si premature a preputului;

- trauma psihologica marcanta;

- aparitia unei infectii iatrogena (provocata de medic);

- risc de complicatii precum de ulcer pe uretra sau stenoza uretrala;

- sangerare;

- formare de aderenta nenaturale, uneori permanente;

- cicatrici care duc la un preput inelastic, ingreunand igiena si intervenind in buna desfasurare a actului sexual;

- risc de fimoza patologica la varsta adulta;

- episoade multiple de parafimoza (preput permanent retras), deteminate de preputul inelastic; acesta se aduna ca un inel de cauciuc in jurul penisului, cauzand umflarea acestuia si multa durere;

- erectii nocturne care ii deranjeaza somnul copilului; acestea intervin de regula in faza de somn profund, putand crea chiar disfunctii sexuale in viata adulta.

In concluzie, decalotarea nu reprezinta o functie necesara in copilarie, deoarece micutul nu are viata sexuala. Singura functie a penisului in copilarie este eliminarea urinei.

Ce este fimoza: tipuri existente si diferentele intre ele

Sustinatorii decalotarii premature afirma ca aceasta ar scadea riscul de fimoza. In realitate, se face o confuzie in termeni.

Fimoza patologica

Fimoza, in adevarat sens al cuvantului, apare atunci cand un adolescent sau barbat activ sexual nu isi poate decalota glandul, acuzand disconfort in timpul actului sexual. Exista si barbati al caror gland nu se decaloteaza niciodata, din motive anatomice. Atata timp cat lipsa decalotarii nu le afecteaza activitatea sexuala, ei nu au motive sa apeleze la tratament.

Conform statisticilor, 90% dintre barbatii care prezinta aceasta conditie rara isi pot corecta problema prin aplicatii de creme cu steroizi si exercitii de largire a orificiului preputial.

Fimoza fiziologica

La bebelusi si baietei, fimoza sau preputul ingustat este o conditie fiziologica, absolut fireasca, care nu-i produce copilului niciun fel de discomfort. Prin urmare, decizia de a decalota fortat un bebelusl sau baietel este o alegere total neispirata.

Decalotarea fortata la varste mici cauzeaza imflamatiile ale preputului sau balanita. Astfel de afectiuni ce au la baza o cauza mecanica, sunt cele care pot declansa fimoza patologica la varsta adulta.

Igiena corecta a zonei intime, de la nastere pana la adolescenta

Spalatul exterior al organelor genitale, cu apa calda si o lotiune de curatare delicata, este tot ceea ce trebuie sa faci pentru bebelusul tau. Preputul nu trebuie niciodata retractat pentru a se curata interiorul sau, deoarece se curata singur la fel ca si vaginul fetelor. Prima persoana care trebuie sa retraga preputul este insusi baietelul. El va sti instinctiv trebuie efectuata decalotarea, in asa fel inca sa nu resimta niciun discomfort. Este de ajuns sa o faca la dus, sa se clateasca cu apa calda si sa readuca preputul in pozitie normala (obligatoriu).

Daca esti si tu mamica de baietel, tine cont de sfaturile de mai jos, atunci cand ii faci baita micutului tau:

1. Nu retrage fortat preputul pentru a-l curata, nu este nevoie; atata timp cat preputul nu se retrage usor, spala doar partea exterioara a organelor genitale.

2. Daca ii faci tu baie, spala-l in zona intima asa cum il speli in orice parte a corpului, fara a insista in vreun fel. Foloseste o lotiune delicata de curatare, nu sapun, deoarece acesta usuca pielea, poate da alergii si iritatii; si clateste-l bine de orice urma de sapun sau spuma.

3. Schimba-i scutecul ori de cate ori este nevoie. Nu il lasa sa se imbibe excesiv cu urina.

4. Lasa-ti baietelul fara scutec pentru perioade scurte de timp, mai ales daca are vreo iritatie in zona genitala.

5. Daca micutul are pielea rosie, fa-i baite calde de sezut. Aseaza-l cu funduletul in apa calda, fara sa il speli cu sapun sau alte lotiuni. Sterge-l bine, apoi, cu un prosop moale.

6. Nu aplica creme sau lotiuni antiseptice pe preput. In caz de inflamatie, consulta medicul urolog pediatru, cel mai probabil te va sfatuit sa aplici comprese locale cu rivanol.

7. Daca preputul s-a separat de gland, retrage-l usor si curata-l cu apa calduta, sub dus. Clateste foarte bine. Adu intotdeauna preputul in pozitie normala.

Tu ce parere ai despre decalotarea prematura? Ce metoda aplici, pentru ingrijirea zonei intime a baietelulul tau? Impartaseste-ne experienta ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Decalotare Decalotare baietei Decalotare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre