Infectiile congenitale la nou-nascuti

/ / Modificat: 2010-07-29
Infectiile congenitale la nou-nascuti





 

Ce sunt infectiile congenitale?

Multe infectii care afecteaza nou-nascutii se transmit de la mama la copil in timpul nasterii sau in timpul sarcinii. Deoarece copilul se naste cu ele, sunt numite infectii congenitale. Acestea sunt cauzate adesea de virusi, dar pot fi date si de bacterii, fungi, si paraziti.

Infectiile congenitale includ: HIV (care cauzeaza SIDA); rujeola (German measles); varicela zoster (varsat de vant); sifilis; toxoplasmoza; si citomegalovirus, cea mai comuna infectie congenitala ce duce la pierderea congenitala a auzului. Unele dintre aceste infectii mentionate mai sus cum ar fi infectia cu GBS si Listerioza, pot fi achizitionate fiecare fie de la mama fie mai tarziu din mediul nou-nascutului.



Este mai probabil ca bebelusii sa se nasca cu infectie daca mama a fost infectata pentru prima data in timpul sarcinii cu un anumit tip de germeni. Oricum, transmiterea la fat nu se face intotdeauna, astfel ca multi copii nascuti din mame infectate nu fac aceasta infectie. Alti nou-nascuti nu prezinta initial semnele infectiei, dar pot sa le dezvolte mai tarziu.

Gradul de risc al copilului depinde adesea de momentul in care mama a fost expusa la germeni. In cazul unor infectii cum ar fi rubeola si toxoplasmoza, riscul este mai mare in timpul primului trimestru. Daca mama se infecteaza atunci, aceasta poate cauza probleme serioase cum ar fi boli de inima, afectari cerebrale, surzire, afectari oculare, sau chiar pierderea sarcinii. Infectiile aparute mai tarziu in timpul sarcinii pot duce la efecte severe asupra fatului dar pot duce si la probleme in dezvoltarea sau cresterea copilului.

Unele semne precoce de posibila infectie congenitala sunt: un cap mai mare sau mai mic decat normalul, un corp mic, probleme cu ochii, roseata pielii, icter, organe abdominale marite, si un suflu cardiac.

Diagnostic si tratament

Daca doctorul suspecteaza o infectie congenitala la nou-nascut, va trebui sa faca analize ale sangelui si culturi de sange sau de alte fluide ale nou-nascutului si ale mamei pentru a incerca sa puna un diagnostic. Tratamentul include adesea medicatie antivirala sau antibiotica care sunt folosite pentru a trata bolile pacientilor mai in varsta, precum si asistenta intensiva pe perioada spitalizarii. Infectiile congenitale pot de asemenea sa necesite ingrijire medicala pe perioada recuperarii pentru a descoperi orice complicatie a bolii care poate aparea in timpul cresterii copilului.

Complicatii ale infectiilor neonatale



  

Daca infectiile neonatale nu sunt tratate prompt, sau daca se raspandesc, pot avea consecinte grave. Deoarece corpul bebelusilor si organele sunt supuse unui proces de dezvoltare rapid, orice intrerupere a acestui proces poate duce la complicatii, incluzand probleme de crestere, dezvoltare, neurologice, cardiace, respiratorii sau senzoriale. In unele cazuri severe, infectiile neonatale pot fi adesea fatale.

Cu sistemul lor imunitar fragil, bebelusii nu sunt bine echipati pentru a putea face fata infectiilor. Prematurii sau bebelusii ce au un sistem imunitar compromis au un risc si mai mare de a dezvolta boli grave datorate unor bacterii sau virusuri ce pot cauza doar o simpla raceala la copii mai mari. Un diagnostic precoce, urmat de tratament si monitorizare atenta a evolutiei in centre specializate ii confera bebelusului cele mai bune sanse pentru a invinge infectia.

Pot fi prevenite infectiile neonatale?

Daca o femeie insarcinata este diagnosticata cu una dintre aceste infectii, sau este considerata a fi predispus la a face aceste infectii, anumite masuri de preventie pot scadea probabilitatea ca ea sa transmita infectia bebelusului ei. Deoarece multe infectii pot fi tratate cu medicamente ce se pot da mamei in timpul sarcinii, testele efectuate mamei sunt extrem de utile.

In multe cazuri, un test rapid al sangelui sau al altui fluid pot determina daca o femeie insarcinata necesita tratament. Pentru o femeie cu listerioza, o cura de antibiotice previne de obicei transmiterea bacteriei la fat. Femeile care sunt HIV pozitive sunt sfatuite sa ia medicatie antiretrovirala in timpul sarcinii pentru a scadea riscul ca bebelusii lor sa contacteze infectia HIV.

Alte infectii neonatale sunt cel mai bine prevenite prin masuri ce tin la distanta femeia insarcinata de a dezvolta infectia in primul rand. Femeile se pot proteja pe ele insele si pe bebelusii lor nenascuti, prin:

  • Sa se asigure ca au fost imunizate impotriva infectiei cu virusul rujeolei si cel varicelo-zosterian inainte de a ramane insarcinate.

  • De asemenea, spalarea si prepararea termica a alimentelor, spalarea regulata a mainilor (in special inainte si dupa prepararea hranei, dupa folosirea toaletei si dupa ce au intrat in contact cu fluidele si umorile corpului), si evitarea tuturor contactelor cu pisici sau alte animale, vor reusi sa scada riscul de a contacta bacterii si paraziti ce duc la infectii cum ar fi Listerioza si toxoplasmoza.

  • Practicand sexul protejat veti evita bolile cu transmitere sexuala care pot duce la infectii congenitale.

  • Unele masuri preventive sunt luate de rutina in timpul sarcinii sau delivrentei. Multi doctori recomanda ca mamele insarcinate sa faca un simplu test pentru a verifica daca mama este purtatoare de GBS. Daca este, ea va primi tratament intravenos cu antibiotice in timpul delivrentei pentru a scadea riscul de transmitere a bacteriei la copil. Doctorii vor pune de asemenea picaturi de antibiotic sau unguente in ochii nou-nascutilor pentru a preveni conjunctivita cauzata de gonoree.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Infectii neonatale Afectiuni congenitale

    Articole recomandate

    Citeste si despre