Hernia ombilicala si hidrocelul la nou nascut

/ / Modificat: 2014-01-22
Hernia ombilicala si hidrocelul la nou nascut
Intrebare:

- Am un baietel in varsta de 5 saptamini, s-a nascut la 37-38 de saptamani cu o greutate de 3800 de gr. La nastere mi s-a spus ca are dehiscenta dreptilor abdominali, hidrocel stang si ulterior am vazut ca are si o hernie ombilicala. Aceste probleme se pot corecta singure in timp sau trebuie abordate chirurgical?

Raspuns:

Aceste patologii sunt rezultatul dezvoltarii incomplete a unor structuri embrionare. Nu intodeauna necesita corectie chirurgicala, ele putandu-se rezolva spontan pana la o anumita varsta.


Aceste patologii sunt rezultatul dezvoltarii incomplete a unor structuri embrionare. Nu intodeauna necesita corectie chirurgicala, ele putandu-se rezolva spontan pana la o anumita varsta.

Hernia ombilicala, aparuta ca urmare a unui defect de inchidere a inelului imbilical, prin care in conditiile cresterii presiunii abdominale, organele herniaza prin acest defect, formand o formatiune psudotumorala in zona ombilicului.

Aceasta poate avea dimensiuni variabile, volumul crescand in ortostatism (pozitia in picioare), cand copilul plange, tuseste, la defecatie si scazand in pozitia culcat.


Tegumentele care o acopera sunt de aspect nromal si nu este dureroasa. In general se vindeca spontan pana la varsta de 3-4 ani.

Ca atitudine, daca nu se vindeca pana la aceasta varsta (la fete pana la 2-3 ani) se poate corecta chirurgical; aceasta corectie chirurgicala este mai importanta in special la fetite, deoarece daca nu se vindeca la maturitate, cu ocazia sarcinilor sau nasterilor se poate complica cu strangulare.

Hidrocelul - o formatiune chistica cu continut lichidian, situata in jurul testiculului, neteda, elastica, destinde scrotul si isi modifica in general dimsniunile: creste spre seara si in conditii de crestere a presiunii abdominale (plans, tuse, defecatie).

De obicei se remite spontan pana la varsta de1 an; in caz contrar se corecteaza chirurgical.

Asadar, este suficienta o evaluare periodica la medicul pediatru/chirurg pediatru, pentru a verifica daca aceste patologii au tendinta sa se remita spontan si pentru a stabili impreuna cu acesta momentul optim si daca este necesara corectia chirurgicala.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hernie ombilicala Hernie ombilicala la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre