Enterocolita acuta

/ / Modificat: 2017-10-01
Enterocolita acuta
Intrebare:

- Am un baietel de 7 luni jumate si nu prea mananca mancare gatita mai mult san dar vomita tot ce mananca, scaunul e cam moale si mucus prin el. Doctorul mi-a spus ca are enterocolita si mi-a dat ampicilina si gentamicina dar mi-e cam frica pentru ca e prea mic, dvs ce parere aveti?

Raspuns:

Enterocolita acuta este o afectiune infectios inflamatorie a intestinului, caracterizata prin aparitia diareei (scaune frecvente, lichide sau cu consistenta modificata, cu elemente patologice de tip mucus, puroi sau sange) alaturi de alte semne clinice: febra, anorexie, varsaturi, stagnarea ponderala, colici abdominale (manifestate la sugari prin agitatie, iritabilitate).

Frecventa mare a scaunelor si uneori modificarea ph-ului acestora poate favoriza si aparitia eritemului fesier, care accentueaza agitatia sugarului. Etiologia enterocolitei poate fi infectia bacteriana (Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Yersinia etc.), virala (cel mai frecvent cu Rotavirus) sau parazitara (Giardia). Transmiterea se face cel mai frecvent pe cale fecal-orala, dar si prin alimente, apa contaminata sau direct de la o persoana la alta. 

Factorii care favorizeaza aparitia enterocolitei acute sunt:

- varsta mica: pe de o parte in primul an de viata sistemul imunitar al sugarului este inca incomplet format iar imunitatea dobandita este inca precara, pe de alta parte prin comportament sugarul si copilul mic au o rata mare de expunere la germeni (tendinta de a duce obiectele la gura);

- greutate mica in raport cu varsta, malnutritia sau rahitismul preexistent;

- alimentatia artificiala in primul an de viata (alimentatia naturala, la san, are efect protector);

- frecventarea unor colectivitati de copii;

- tratamentul prelungit cu antibiotice.

Principalele consecinte negative ale enterocolitelor acute sunt deshidratarea si pe termen lung, malnutritia. Riscul de deshidratare este mai mare la sugar decat la alte varste, deoarece avand o suprafata corporala mai mare raportata la greutate, pierderea de lichide este mai mare si mai rapida; de asemenea  corpul sugarului are o proportie mai mare de apa decat adultul, ceea ce-l face mai sensibil la pierderea de lichid.

Riscul de malnutritie apare in legatura cu enterocolitele recurente, fiind determinat atat de dietele restrictive cat si de malabsorbtia intestinala care apare in aceste perioade. Pentru a preveni aceste consecinte negative, aparitia enterocolitei acute la sugar impune tratament prompt.

Tratamentul corect se face in functie de examenul clinic, prin care medicul poate aprecia starea de hidratare a organismului si se poate orienta in privinta unei posibile etiologii, deoarece rezultatele e laborator (coprocultura) sunt obtinute mai tarziu si sunt de multe ori neconcludente.

Tratamentul are ca principii terapeutice:

- rehidratarea: care in functie de gradul deshidratarii si de starea clinica a copilului (daca prezinta varsaturi, daca accepta aportul oral) se poate face fie pe cale orala fie pe cale parenterala (perfuzii);

- tratamentul dietetic: dupa inlocuirea pierderilor hidroelectrolitice se incepe realimentarea, care variaza in functie de varsta si alimentatia anterioara a copilului; la sugarii alimentati la san se poate mentine alimentatia naturala, insa la cei alimentati artificial se va inlocui preparatul anterior cu o formula de lapte fara sau sarac in lactoza; la copiii mai mari care primesc alimente solide realimentarea va incepe cu alimente bogate in pectine de tipul morcovilor, orezului, apoi branza de vaci, paine prajita, carne slaba fiarta, paste fainoase etc.;

- medicamente antidiareice de tipul: Smecta;

- tratamentul cu antibiotice: este indicat cand coprocultura a relevat etiologia bacteriana sau cand aspectul clinic si epidemiologic este sugestiv pentru o diaree acuta bacteriana (scaune cu puroi sange sau mucus, frecventarea unei colectivitati de copii, varsta mica, alimentatie artificiala, malnutritie, rahitism etc.).

Insa tratamentul cu antibiotice in cazul diareei acute va fi instituit numai la recomandarea medicului si cu preparatul, doza si pe durata stabilita de catre medic. Asadar, daca medicul care a consultat copilul a indicat un tratament cu antibiotice, inseamna ca starea clinica a sugarului impune acest tratament si/sau are motive sa suspicioneze o enterocolita bacteriana si ar fi o imprudenta din partea dumneavoastra sa neglijati tratamentul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Enterocolita bebelusi Enterocolita

Articole recomandate

Citeste si despre