La ce varsta incep bebelusii sa vada culorile. Etapele dezvoltarii vederii

/ / Modificat: 2024-03-13
La ce varsta incep bebelusii sa vada culorile. Etapele dezvoltarii vederii

 

Unul dintre cele mai emotionante momente pentru un parinte este acela de a fi martor la primele reactii ale bebelusului sau la lumea vibranta din jurul sau. Pe masura ce ochii lor mici observa frumusetea din jur, apare o intrebare obisnuita: "Ce culori pot vedea bebelusii la 1, 2 si 3 luni?". Afla de mai jos care sunt etapele fascinante ale dezvoltarii vederii culorilor la bebelusi.

Cand reusesc bebelusii sa vada culorile?

Momentul magic in care un bebelus priveste pentru prima data in ochii unui parinte, parand sa perceapa nuantele lumii, este de-a dreptul remarcabil. Dar "cand incep bebelusii sa vada culoarea?" este o intrebare care apare adesea in mintea noilor parinti. Daca te intrebi "la ce varsta pot vedea bebelusii culorile?" si esti dornic sa intelegi cum se dezvolta vederea micutului, hai sa ne scufundam mai adanc in calatoria fascinanta a evolutiei perceptiei culorilor de catre un bebelus.

In jurul a 2 sau 3 luni, rosul devine mai usor de distins. Acest lucru se datoreaza faptului ca conurile rosii - receptorii de culoare din ochii nostri - incep sa se maturizeze mai repede decat celelalte conuri. Astfel, jucariile sau modelele rosii ar putea captiva mai mult atentia unui bebelus in aceasta perioada.

Pana la sfarsitul celei de-a treia luni, albastrul si galbenul intra in spectrul lor vizual. In mod curios, verdele dureaza adesea ceva mai mult, multi bebelusi incepand sa il recunoasca mai aproape de 4 sau 5 luni.

Cu toate acestea, pana la jumatatea anului sau in jurul varstei de 6 luni, majoritatea bebelusilor au un spectru aproape complet de vedere a culorilor. Aceasta perioada este martora unei perioade interesante de descoperire, deoarece bebelusii manifesta o preferinta sau o fascinatie distincta fata de anumite culori, adesea privind cu atentie obiectele colorate sau raspunzand cu bucurie la imprejurimile vibrante.

Fiecare bebelus este unic si, desi acestea sunt orientari generale, este esential sa retineti ca etapele individuale pot varia. Indiferent daca acestia privesc lumea in nuante sau in culori, fiecare etapa de dezvoltare a unui bebelus este o minune in sine. In calitate de parinti si ingrijitori, bucurandu-ne de fiecare dintre aceste etape, intelegandu-le si oferind un mediu stimulativ, putem contribui la stimularea cresterii si dezvoltarii lor.

Ce culori poate vedea bebelusul mai intai?

Pe masura ce nou-nascutii incep explorarea vizuala a lumii, multi parinti se intreaba: "Pot vedea bebelusii culorile de la bun inceput?". Initial, bebelusii sunt mai mult atenti la contraste, ceea ce face ca negrul, albul si diferitele nuante de gri sa fie cele mai usor de distins pentru ei. Aceste culori cu contrast ridicat le captiveaza atentia, deschizand calea pentru dezvaluirea treptata a unei lumi mai vibrante si mai colorate in lunile urmatoare.

De la sapte la noua luni:

Cu un spectru aproape complet de viziune cromatica, bebelusii incep sa recunoasca pana si variatiile subtile de culoare.

Capacitatea lor de a urmari obiectele in miscare se imbunatateste semnificativ, ceea ce este vizibil in special atunci cand urmaresc jucarii colorate sau persoane care se deplaseaza.

In aceasta etapa, bebelusii ar putea dezvolta culori preferate si ar putea arata o inclinatie clara catre anumite jucarii sau obiecte in functie de nuanta acestora.

Ei devin mai interactivi cu mediul inconjurator, iar obiectele colorate pot juca un rol in stimularea dezvoltarii cognitive.

Zece pana la douasprezece luni

Pana acum, bebelusii nu numai ca percep culorile, dar incep sa le asocieze cu obiecte, cum ar fi recunoasterea culorii galbene a unei banane sau a culorii verzi a frunzelor.

Retinerea memoriei lor se imbunatateste, permitandu-le sa-si aminteasca si sa recunoasca jucariile sau obiectele colorate preferate.

Jocurile bazate pe culori, cum ar fi sortarea de baza a culorilor sau numirea, pot deveni activitati captivante, punand bazele invatarii timpurii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vedere copii Culori copil

Articole recomandate

Citeste si despre