Cum sa eviti iritarea pielii la bebelusi

/ / Modificat: 2023-03-30
Cum sa eviti iritarea pielii la bebelusi

Iritatia pielii la bebelusi este o afectiune destul de frecventa. Aceasta apare deoarece pielea micutilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor. Prin urmare, leziunile si iritatiile apar destul de usor in aceasta etapa a vietii. Cu toate acestea, suprafata pielii bebelusilor are capacitatea de a se reface rapid, cu ajutorul catorva masuri simple si usor de aplicat.

Pielea bebelusilor

Bariera cutanata a bebelusilor este sensibila in momentul nasterii. Apoi, pe masura ce pielea se maturizeaza, in primii ani de viata, este esential sa se aplice corect produsele de ingrijire a pielii, specifice bebelusilor. Pe langa faptul ca este o bariera fizica, unele dintre functiile importante ale suprafetei pielii la sugari includ urmatoarele:

  • Termoreglarea.
  • Mentinerea unei hidratari adecvate.
  • Schimbul de gaze.
  • Functia imunitara si protectia impotriva agentilor patogeni.

Cele mai frecvente tipuri de iritatii ale pielii la sugari

Pielea nou-nascutului este mai susceptibila la iritatii sau dermatite. Acest lucru este cauzat de faptul ca bariera cutanata nu este inca complet dezvoltata.

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o forma specifica de eczema caracterizata prin inflamarea cronica a pielii. Ea se prezinta cu mancarimi, piele uscata, leziuni eczematoase si, uneori, lichenificare. In 60% din cazuri, apare incepand cu varsta de un an, iar cele mai frecvente localizari sunt obrajii, fruntea si extremitatile.

Iritarea pielii bebelusului prin transpiratie

Bebelusii au tendinta de a transpira mult din cauza raspunsului lor accentuat la schimbarile de temperatura. Prin urmare, aceste picaturi de sudoare irita porii pielii si dezvolta o eruptie cutanata superficiala. Sudamenul se caracterizeaza prin cosuri mici in regiunile corpului in care exista o temperatura ridicata. De asemenea, apare pe spate, in partea superioara a trunchiului sau in pliurile coatelor.

Eruptia cutanata a scutecului

Eruptia fesiera este cea mai frecventa afectiune a pielii in randul bebelusilor. Se caracterizeaza prin piele iritata, cu semne de eritem sau roseata minima pe zonele corpului acoperite cu scutece.

Este cel mai frecventa la copiii cu varsta sub 12 luni. Cazurile mai severe pot include pete solzoase sau chiar usoare sangerari. De aceea, se recomanda utilizarea de emoliente si de scutece care nu mentin zona umeda.

Ce poti face pentru a preveni iritatiile cutanate la bebelusi

Pielea bebelusilor este mult mai delicata si mai fragila decat cea a adultilor, si necesita o ingrijire si o protectie mai mare. Din acest motiv, sfaturile de baza si simple in ingrijirea pielii bebelusilor se bazeaza pe mentinerea pielii uscate si curate.

Alegerea produselor de igiena potrivite

In mod ideal, alege pentru bebelusi produse care nu modifica pH-ul suprafetei pielii si nu interfereaza cu bariera protectoare. De exemplu, este indicat sa folosesti sapunuri blande, fara substante chimice sau aditivi. De fapt, mentinerea barierei cutanate este esentiala pentru supravietuire, deoarece pielea bebelusilor este mai sensibila la infectii.

O buna rutina de schimbare a scutecelor

Schimbarea frecventa a scutecelor ajuta la mentinerea pielii din zona in conditii optime. De asemenea, previne ca urina, materiile fecale sau transpiratia sa ramana prea mult timp pe piele. Uscarea corecta a intregii zone dupa fiecare schimbare de scutec si folosirea unor produse specifice reprezinta, de asemenea, o buna rutina de ingrijire a pielii si de prevenire a iritatiilor.

Foloseste sapunuri blande

Pentru imbaierea bebelusului foloseste sapunuri blande, cu agenti tensioactivi neiritanti, apropiati de pH-ul pielii. Evita produsele care contin parfumuri si produse chimice. 

Hidratarea zilnica a pielii

Hidratarea ajuta la mentinerea barierei cutanate intacte, functionale si sanatoase. De aceea, se recomanda aplicarea unui emolient pe tot corpul, dupa baie. Daca este necesar, acesta poate fi reaplicat mai tarziu in cursul zilei pe zonele care sunt descuamate sau deshidratate.

Alegerea hainelor potrivite

Imbracarea excesiva a bebelusului poate duce la aparitia de iritatii pe tot corpul. De asemenea, trebuie sa alegi intotdeauna haine din materiale respirabile, naturale, cum ar fi bumbacul si inul. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iritatie

Articole recomandate

Citeste si despre