Ce rol joaca suzeta in dezvoltarea emotionala a bebelusului?

/ / Modificat: 2021-08-01
Ce rol joaca suzeta in dezvoltarea emotionala a bebelusului?

Suzeta este un obiect care este folosit adesea pentru calmarea bebelusului. Suptul ii aduce liniste sufleteasca si bunastare.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca suzeta trebuie sa aiba un rol secundar in rutina bebelusului si sa nu fie folosita in exces. Aceasta trebuie sa fie doar un suport pentru parinti, pentru ca bebelusul sa stea linistit pentru scurte perioade de timp, cat parintii sunt nevoiti sa gateasca sau sa se ocupe de treburile casnice, fara a sta non-stop cu bebelusul in brate.

Baza linistii si a bunastatii bebelusului

Este important ca fiecare parinte sa stie ca baza linistii si bunastarii fiecarui bebelus in parte este contactul afectuos cu parintii. Prin urmare, utilizarea suzetei ar trebui sa fie limitata doar pentru acele momente in care acest sprijin este necesar pentru a calma copilul.

Sa vezi un copil fara susezta este ceva mai putin obisnuit in zilele noastre. Suzeta este folosita intens de multi ani de catre mamele care doresc sa-si linisteasca micutii. Cu toate acestea, in ultimii ani unele mame au renuntat complet la utilizarea suzetei sau au redus drastic utilizarea acesteia deoarece s-a descoperit ca suzeta favorizeaza aparitia cariei de biberon.

Prin urmare, nimeni nu nu este surprins sa vada un bebelus cu suzeta. Mai ciudat este sa vezi un bebelus fara suzeta.

Insa, in realitate, exista si bebelusi care resping suzeta. Sunt in special copiii alaptati la cerere.

Suzeta, sprijin pentru bebelusi

Cu toate acestea, suzeta este utila pentru a calma bebelusul prin supt atunci cand nu ii este foame. Acest supt il ajuta sa se linisteasca si sa adoarma mai usor. Este util mai ales pentru bebelusii care nu pot fi alaptati la cerere sau pentru cei care sunt lasati in grija bonei sau bunicilor.
In multe ocazii, mama nu poate sau nu doreste sa ofere bebelusului sanul ori de cate ori il cere. Pentru acele situatii, suzeta poate fi de mare ajutor in satisfacerea nevoii bebelusului de a suge pentru a se linisti.

Cu toate acestea, este important sa-ti amintesti ca, desi suzeta calmeaza bebelusul si ii aduce bunastare, acesta ar trebui folosita ca suport. Este evident ca afectiunea de care are nevoie bebelusul nu este asigurata de suzeta.

In realitate, bebelusul are nevoie de contact cu parintii, aer nevoie sa fie tinut in brate, sa-i canti sau sa-i spui povesti pentru a se linisti.

Suzeta este un suport emotional pentru bebelus

Este importnt sa stii ca, indiferent de varsta bebelusului, suzeta este doar un inlocuitor in lipsa atentiei parintilor. Aceasta ii ajuta pe bebelusi sa se linisteasca fara a fi nevoie sa stea atasati de sanul mamei sau sa fie tinuti in brate.

Suzeta este un substitut si un sprijin pentru bebelus in lipsa contactului cu parintii si trebuie folosita ca atare.

Bebelusul are nevoie de raspunsuri emotionale variate. Tocmai de aceea, oferirea suzetei trebuie sa se realizeze doar in momentul in care bebelusul plange sau este nelinistit.

Nu te obisnui insa cu faptul ca bebelusul se poate calma doar cu suzeta. Copilul are nevoie de o dezvoltare emotionala optima, iar acest lucru implica interactiunea si apropierea parintilor. Doar primind raspunsuri emotionale constante bebelusul se va dezvolta emotional intr-un mod sanatos. Acest lucru il realizeaza atunci cand interactioneaza cat mai mult cu persoanele din jur, dar in special cu parintii.

Folosind suzeta doar ca sprijin in momentele in care este nelinistit, bebelusul isi poate construi o baza emotionala sigura si de incredere pe care sa-si dezvolte viitoarea viata afectiva.

Este esential ca parintii sa reflecteze la momentul in care ofera suzeta bebelusului lor, daca ii ofera suzeta in situatii in care bebelusul se poate descurca fara ea sau daca ii ofera suzeta doar pentru a reduce atentia pe care trebuie sa i-o ofere bebelusului. Daca te afli in situatia din urma este important sa eviti cat mai mult oferirea suzetei bebelusului.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Suzeta bebelusi Suzeta bebelusi Dezvoltarea copiilor Dezvoltare emotionala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre