Cate straturi de haine sunt suficiente pentru ca bebelusul sa nu sufere de frig?

/ / Modificat: 2024-01-08
Cate straturi de haine sunt suficiente pentru ca bebelusul sa nu sufere de frig?

Atunci cand se instaleaza vremea rece, una dintre preocuparile recurente ale parintilor este aceea de a tine copilul cald, astfel incat sa se simta confortabil si sa nu raceasca. Pentru a face acest lucru, tehnica de a imbraca bebelusul in straturi este cea mai practica, deoarece iti permite sa pui sau sa scoti hainele pentru a-i mentine caldura in functie de momentul zilei si de locul in care se afla.

Cu toate acestea, chiar si cu aceasta tehnica, avem intotdeauna indoieli daca nu cumva ii imbracam prea mult sau daca nu cumva ii va fi prea frig. Mai ales daca ne luam dupa temperatura mainilor sau a picioarelor lor, putem face greseala de a-i imbraca prea mult, deoarece, in mod normal, bebelusii au aceste parti ale corpului mai reci decat restul, deoarece le este greu sa isi regleze temperatura.

In schimb, exista modalitati mai fiabile de a le cunoaste temperatura corpului, cum ar fi tonusul obrajilor - daca sunt rosii, este posibil sa le fie cald - sau atingerea gatului sau a cefei, care ne va oferi cea mai buna aproximare.

Riscurile de a il imbraca prea mult

In primul rand, pentru a mentine copilul la cald, trebuie sa il imbraci in hainele potrivite pentru temperatura din jur si nu sa il imbraci prea mult "pentru orice eventualitate". Poate ca nu stii ca imbracarea excesiva a unui bebelus poate duce la febra. Acest lucru poate ingreuna cresterea in greutate a nou-nascutilor din cauza consumului de energie pentru a-si regla temperatura corpului si poate provoca, de asemenea, eruptii cutanate de tip sudamen pe piele, precum cele care apar vara pe caldura.

Stratificarea hainelor bebelusului

Pastrarea caldurii nou-nascutilor

In primele saptamani de viata, bebelusii sunt cei mai vulnerabili la schimbarile de temperatura din cauza incapacitatii lor de a-si regla propria temperatura si a absentei grasimii corporale. Este, de asemenea, perioada in care se misca cel mai putin, astfel incat nu sunt capabili sa genereze caldura. Daca aceasta perioada a anului coincide cu iarna, cel mai bine este sa urmam premisa de a adauga copilului un strat in plus fata de cel pe care il purtam. Totusi, este recomandabil ca acestea sa fie intotdeauna straturi subtiri, astfel incat sa poti ajusta cantitatea de haina in functie de faptul ca te afi in interior sau in exterior sau daca ziua este insorita.

De la 3 luni incolo

Deoarece bebelusii tind sa aiba mai multa grasime corporala in acest stadiu, acest lucru le permite sa isi mentina mai bine temperatura si, prin urmare, vor avea nevoie de straturi mai subtiri. Pe masura ce devin mai mobili si incep sa se ridice in picioare si sa faca primele incercari de a merge, nevoia lor de caldura va fi mai asemanatoare cu cea a parintilor lor, tinand cont de faptul ca se racesc mai devreme atunci cand sunt in carucior si genereaza mai multa caldura atunci cand merg.

In carucior

Cand sunt in carucior, sunt mai vulnerabili la aerul rece, asa ca cel mai bine este sa ii pui capota jos pentru a-i proteja si sa-i imbraci moderat de cald. De fapt, cum de obicei sunt acoperiti cu saci sau paturi, aceste piese actioneaza ca niste haine calduroase si nu trebuie decat sa ii imbraci cu un body si o tinuta nu prea groasa, cum ar fi acest pulover si jambiere din stofa cu nervuri.

In timpul transportului in marsupiu

Una dintre cele mai bune modalitati de a va mentine copilul cald este caldura propriului corp, iar ei adora asta! Cu toate acestea, atunci cand cei mici se afla intr-un port-bebe sau intr-un sling, capul, mainile si picioarele lor sunt mai expuse. Cu tricouri pentru purtarea bebelusilor si cu o boneta pentru a le proteja capul, nu le va fi frig si tot ce trebuie sa faca este sa poarte un top si pantaloni subtiri.

O alternativa este de a purta o haina pentru a tine cald mamei sau tatalui impreuna cu bebelusul lor. Cu toate acestea, daca porti afara propria haina, va trebui sa pui o haina pe bebelus si sa ne acoperim capul, mainile si picioarele cu o caciula, manusi si sosete groase.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Haine bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre