Colostrul

Intrebare:

- Pot sa-i dau copilului meu de 2 luni laptele care l-am colectat in primele zile dupa nastere si l-am pus in recipiente sterile la congelator? Asa numitul colostru?

Raspuns:

Colostrul este laptele de mama din primele zile de dupa nastere si are o compozitie diferita de cea a laptelui matur (laptele care se produce dupa aceste prime zile si persista pe toata perioada lactatiei) fiind adaptata nevoilor particulare ale nou-nascutului in primele sale zile de viata.

Colostrul contine mai multe proteine decat laptele matur si o serie de substante cu rol important la aceasta varsta, cum este un aminoacid numit taurina – care amelioreaza absorbtia lipidelor si favorizeaza colonizarea intestinului cu lactobacil bifidus (intestinul nou-nascutului este steril la nastere, dar pentru a putea digera laptele supt are nevoie de acesti lactobacili).


Asadar colostrul este potrivit pentru nou-nascut si nu pentru un sugar de 2 luni.

Pe de alta parte, a-i da sugarului lapte congelat, vechi de 2 luni este pe langa inutil (deoarece prin congelare se distrug mare parte din proteine) si riscant, deoarece cel mai probabil acel lapte este deja contaminat cu diversi microbi si puteti provoca sugarului gastro-enterite grave.

In cazul alimentatiei la san, cand mama lipseste pentru cateva ore sau o zi de acasa, laptele muls in conditii stricte de igiena, poate fi pastrat in sticle sterile la frigider (Nu in congelator!) pentru maxim 24 ore si va fi fiert inainte de a fi oferit sugarului.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colostru alaptare

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul