Bebelusul vrea sa fie alaptat toata noaptea! E normal?

/ / Modificat: 2018-05-03
Bebelusul vrea sa fie alaptat toata noaptea! E normal?

Ti se intampla des ca zorii zilei sa te prinda in camera bebelusului, alaptand? Te simti epuizata si te intrebi cate nopti nedormite vor urma si daca vei rezista, sau daca esti o mama rea pentru ca pur si simplu simti ca aceasta faza a maternitatii nu pare ca se va sfarsi prea repede? Nu esti singura care trece prin astfel de momente de oboseala si nesiguranta si nici nu esti singura mama care se intreaba cat de normal este ca bebelusul ei sa vrea sa fie alaptat toata noaptea.

Pentru a intelege mai bine de ce bebelusul cere sa fie alaptat toata noaptea, iata ce trebuie sa stii:

Cauza cea mai plauzibila pentru alaptarea pe parcursul noptii - saptamanile minune

Bebelusului tau nu ii este foame in continuu si nici nu trebuie sa te ingrijorezi imediat ca nu primeste suficient lapte; in general, bebelusii trec prin diverse etape de irascibilitate, in care au nevoie de alinarea pe care o confera alaptarea la sanul mamei, astfel de faze sunt cunoscute sub denumirea de "saptamanile minune" (wonder weeks).

Desi din punct de vedere stiintific nu s-a descoperit inca de ce bebelusii trec prin aceste saptamani minune, o explicatie ar putea fi aceea ca in timpul acestor perioade, se produce o schimbare in dezvoltarea mentala a noului nascut, ceea ce il face sa fie mai anxios si mai doritor de a fi alinat si protejat.

Pentru ca tu esti mama sa, bebelusul te va alege pe tine pentru a-i oferi alinarea si confortul de care are nevoie, prin alaptare. Astfel, atunci cand bebelusul invata sa faca conexiuni noi, vrea sa fie alaptat, pentru ca apropierea din timpul alaptarii il ajuta sa inteleaga mai bine ce tocmai a invatat.

Cat dureaza de obicei saptamanile minune

In general, o astfel de perioada poate varia intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de bebelus si desi este o provocare pentru tine sa stai treaza cu noptile pentru a-l alapta, poti fi sigura ca aceasta perioada se va sfarsi destul de repede.

Cand se produc astfel de saptamani minune

De obicei, saptamanile minune urmeaza un tipar predictibil si se produc de fiecare data cand bebelusul tau face un pas major in dezvoltarea sa.

Iata un ghid orientativ al momentelor in care se pot produce astfel de episoade ale Saptamani Minune:

  • Episodul 1: la 5 saptamani – atunci cand bebelusul tau invata ce sunt simturile;
  • Episodul 2: la 8 saptamani – atunci cand realizeaza tipare/rutina;
  • Episodul 3: la 12 saptamani – atunci cand experimenteaza tranzitii;
  • Episodul 4: la 19 saptamani – atunci cand experimenteaza evenimente;
  • Episodul 5: la 26 de saptamani – atunci cand invata despre relatii;
  • Episodul 6: la 37 de saptamani – atunci cand incep sa sorteze lucrurile pe categorii;
  • Episodul 7: la 46 de saptamani – atunci cand inteleg diferite secvente;
  • Episodul 8: la 55 de saptamani – atunci cand creierul incepe sa programeze;
  • Episodul 9: la 64 de saptamani – atunci cand inteleg pentru prima data principii;
  • Episodul 10: la 75 de saptamani –atunci cand incep sa inteleaga sisteme.

Episoadele 4, 6 si 10 sunt de obicei cele mai lungi ca si durata si se produc in acelasi timp cu dezvoltarea motrica a bebelusului (pe care o exerseaza in somn, si astfel sunt deranjati si se trezesc solicitand alaptare).

Desigur, pot exista si alte motive pentru care bebelusul sa aiba nevoie de alaptare pe perioada noptii, poate ca pentru ca este foarte cald sau pentru ca a avut o zi solicitanta, ii prieste mai bine alaptatul in miez de noapte; Saptamanile Minune pot fi extrem de obositoare pentru tine, insa nu trebuie sa te invinuiesti ca nu faci ceva cum trebuie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rabdare Alaptare Bebelus Alaptare indelugata

Articole recomandate

Citeste si despre