Acoperi caruciorul bebelusului cu o patura sau un cearsaf pentru a-l proteja de soare? Este foarte periculos

/ / Modificat: 2021-07-05
Acoperi caruciorul bebelusului cu o patura sau un cearsaf pentru a-l proteja de soare? Este foarte periculos

Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data sa vezi parinti care acopera caruciorul copilului cu o bucata de cearsaf, o patura sau un prosop pentru a-l proteja pe cel mic de soare. Sau poate ai facut chiar tu asta, ori intentionezi sa o faci. Ei bine, trebuie sa stii ca acest obicei este extrem de periculos pentru copil.

Potrivit medicului suedez, Svante Norgren, pediatru la Spitalul Astrid Lindgren din Stockholm, aceasta practica creste exponential temperatura din interiorul caruciorului. In plus aceasta nu permite circulatia aerului, iar oxigenul nu mai ajunge la copil. In aceste conditii, aerul din interiorul caruciorului devine foarte incins, iar oxigenul se termina rapid, ducand la probleme grave precum epuizare termica sau chiar la decesul copilului.

Majoritatea carucioarelor au un acoperis care este suficient de lat pentru a feri copilul de soare. Unele au chiar un sistem special de inchidere si beneficiaza de ventilatie astfel incat copilul sa fie in siguranta. Prin urmare poti apela la acest tip de carucioare, care iti protejeaza copilul de ploaie, zapada si de soare.

Insa nu acoperi niciodata caruciorul cu o patura, un prosop sau un cearsaf. Acestea genereaza un efect de sera impiedicand circulatia aerului. Acest lucru este desosebit de periculos pentru bebelus ducand chiar la decesul acestuia.

Un grup de jurnalisti suedezi au efectuat un experiment cu doua carucioare care au fost expuse la soare. Unul dintre acestea a fost acoperit si unul nu. Cel care a fost descoperit, a ajuns la 22 de grade dupa o ora si jumatate. Pe de alta parte, cel acoperit a ajuns in doar 30 de minute, la o temperatura de 34 de grade, iar o ora mai tarziu la 37 de grade Celsius. Adica cu 15 grade mai mult decat cel neacoperit, in doar o ora.

Bebelusii nu au un echilibru fiziologic dezvoltat precum adultii. Acestia suporta cu greu cladura si ajung rapid la epuizare termica. Sunt mult mai predispusi la deshidratare si la scurt timp apare riscul de aparitie al unui accident vascular cerebral. Acest risc trebuie evitat cu orice chip, mai ales in cazul sezonul cald si in zilele toride precum cele prin care trecem acum. Cum sa protejezi bebelusul de soare

Evita plimbarile la orele amiezii. Iesi cu copilul la plimbare dimineata devreme, sau seara la apus, cand este mai racoare. Iar daca esti nevoita sa iesi cu copilul afara dupa ora 10, in zilele de vara, circula prin locurile mai umbroase.

Nu uita sa dai bebelusul cu o crema de protectie solara si sa-l imbraci cu haine subtiri, din materiale naturale. Pe cap ii poti pune o palarie. Asigura-te ca este in permanenta hidratat pentru a evita orice risc de deshidratare.

Sursa foto: lifehacker.com.au

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre