Secrete pentru siguranta bebelusului in scaunul de masina

/ / Modificat: 2014-11-20
Secrete pentru siguranta bebelusului in scaunul de masina

Siguranta copilului in scaunul de masina trebuie sa fie respectata ca la carte. Un singur pas gresit in montarea scaunului pe bancheta masinii sau pozitionarea lui incorecta poate degenera intr-un accident grav, poate chiar fatal, pentru micutul tau. Iata cateva secrete care iti alunga grijile si care asigura o plimbare sigura pentru copilul tau!

Monteaza scaunul de masina in sensul invers de mers al masinii

Desi multi parinti opteaza pentru pozitionarea normala a scaunului, cu fata catre sofer, specialistii sustin ca montarea inversa a lui asigura o protectie mai buna pentru cei mici. Este indicat sa faci asta cel putin pana pana cand implineste 1 anisor.

scaun_auto_bebelusi

Alege cel mai sigur tip de scaun de masina

Aceste dispozitive de calatorie pentru micuti sunt impartite in 3 tipuri:

  • de bebelusi (pentru nou-nascuti si bebelusi care trebuie pozitionati pe orizontala);
  • convertibile (permit asezarea copilului atat pe orizontala, cat si pe verticala si sunt adresate si unor categorii de varsta mai mari);
  • cu centuri si vesta de siguranta (sunt recomandate copiilor peste 3 ani, pentru a-i putea tine fixati in timpul calatoriei).

Fiecare dintre cele 3 tipuri prezinta avantaje si dezavantaje. Cel sigur pentru bebelusul tau este si cel care ti se pare ca se potriveste nevoilor lui. Dar este important sa existe centuri de siguranta si sa fie montat cum trebuie.

Fixeaza-l corect

Cei mai multi parinti gresesc in instalarea scaunului pe bancheta pentru ca nu urmaresc pasii corespunzatori fixarii lui. O astfel de greseala poate pune in pericol viata copilului, in cazul unui accident rutier.

In situatia in care instructiunile cu care vine la pachet scaunul nu iti sunt de folos, mergi cu el la magazinul de unde l-ai luat sau la reprezentanta firmei de care apartine dispozitivul si roaga pe cineva sa te invete cum sa il montezi corect.

montare_scaun_auto_bebelusi

Monteaza scaunul pe mijlocul banchetei din spate a masinii

Unii parinti opteaza pentru a pozitiona scaunul pe locul din fata-dreapta al masinii, dar majoritatea lor aleg una din lateralele banchetei din spate.

Specialistii sustin ca cea mai sigura pozitie este pe mijlocul banchetei din spate, iar cea mai periculoasa este pe scaunul din fata. Deschiderea brusca a Air Bag-urilor poate fi fatala pentru bebelus.

Daca bancheta din spate este dotata cu suporturi pentru brate sau alte accesorii care despart locul din stanga de cel din dreapta, opteaza pentru oricare dintre cele 2 laterale pentru a pune scaunul. Dar niciodata nu il instala pe scaunul din fata-dreapta al masinii.

Nu plimba niciodata copilul cu masina fara a monta scaunul

Scaunul de masina nu este foarte practic pentru tine si ai putea fi tentata sa il lasi acasa si sa pui copilul in centura normala a masinii, in datile cand faci plimbari scurte.

Scaunul trebuie sa fie montat ori de cate ori bebelusul tau se plimba cu masina. Nu are importanta nici durata si nici lungimea drumului. Sunt suficiente cateva clipe de neatentie pentru a se intampla un accident neplacut care pune in pericol viata copilului. Precautia este cea mai buna masura de siguranta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta masina bebelusi Siguranta bebelusi Scaun de masina Instalare gresita scaun de masina

Articole recomandate

Citeste si despre