Este bine sa folosim un port bebe?

/ / Modificat: 2014-03-21
Este bine sa folosim un port bebe?

Port bebe-ul si hamul au aparut din necesitatea parintilor de bebelusi de a-si transporta micutul fie la plimbare, fie la cumparaturi, in deplina siguranta. In ultimii ani au aparut pe piata o multime de produse de acest gen care pot fi folosite cu succes chiar si pentru bebelusii cu varste foarte mici.

Atentie, insa, la materialele si modelele pe care le alegi. E nevoie ca bebelusul sa fie bine sustinut de port bebe sau de ham, care trebuie sa fie confortabile atat pentru tine, cat si pentru copil.

Ham, wrap sau port bebe pentru bebelusi

Intr-un port bebe, copilul sta in pozitie orizontala. Un produs de calitate este fabricat dintr-un material moale, are manere pentru transport ergonomice, husa detasabila, se poate monta pe carucior si nu este foarte greu (3-4 kg).

Unele mamici considera port bebe-ul mai sigur decat hamul, pentru ca nu forteaza coloana bebelusului. Intr-un port bebe, bebelusul poate sta in somn in pozitie fetala.

Si un ham de calitate poate oferi o sustinere buna pentru bebelus, daca este usor de purtat de mamica, prezinta suport captusit pentru cap, se pune si se scoate usor si e confortabil pentru copil in timpul deplasarii. Intr-un ham de calitate, bebelusul poate fi pus cu fata spre exterior atunci cand este activ si curios, sau cu fata catre tine atunci cand e obosit si vrea sa doarma.

Wrap-ul este un port bebe fabricat dintr-o bucata de material, inspirat din modul de a purta copiii folosit de femeile din triburile africane. Materialul poate fi legat in diverse moduri, astfel incat greutatea copilului sa fie bine repartizata pe umerii si corpul parintelui. Multe mamici din Europa vestica au adoptat de mult timp aceasta metoda de transportare a bebelusului si copilului mic.

Un port bebe din panza este foarte versatil; exista o multime de posibilitati de a-ti purta bebelusul: lateral, in spate, in fata, reglandu-l atunci cand devine neconfortabil. Port bebe-ul elastic este apreciat de multe mame pentru ca se poate scoate si pune fara a reface legaturile, este confortabil si poate fi folosit de la bebelusi mici si pana la copii de 1 an. Wrapul semi-elastic poate sustine greutati de 15-18 kg, adresandu-se si mamelor cu copii mai mari. Mai mult, mamicile pot asorta port bebe-ul din panza la propriile haine.

Masuri de siguranta atunci cand folosesti un port bebe

Bineinteles, cateva masuri de securitate se impun pentru o folosire sigura a acestor produse. Atunci cand cumperi un ham sau un port bebe, trage de curele, verifica toate cataramele si cusaturile care ar putea ceda si asigura-te ca bebelusul nu depaseste greutatea specificata in instructiunile de folosire. Daca pentru perioada de iarna este bine sa folosesti un port bebe din catifea, pentru vara ai putea opta pentru unul din panza, pentru a evita supraincalzirea copilului.

De multe ori, nu ai cu cine sa-ti lasi bebelusul acasa atunci cand vrei sa mergi la cumparaturi. In plus, el are nevoie de bai de aer inca din primele zile de viata. Daca iese la plimbare zilnic, bebelusul tau va manca si va dormi mai bine, deci va creste sanatos.

Atunci cand se afla in port bebe sau in marsupiu, copilul se simte mult mai linistit pentru ca te simte langa el, iar tu poti sa-ti desfasori in liniste activitatile, avandu-l mereu pe cel mic sub control. Daca in carucior copilul se poate simti abandonat in fata multitudinii de imagini si zgomote noi, in port bebe iti va fi mai usor sa-l linistesti, sa-i vorbesti si chiar sa-l hranesti, daca este cazul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Port bebe nou nascuti Marsupii bebelusi Plimbare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre