Probleme ale pielii intalnite frecvent la nou-nascuti

/ / Modificat: 2018-10-29
Probleme ale pielii intalnite frecvent la nou-nascuti

Majoritatea nou-nascutilor prezinta frecvent diferite modificari de culoare si eruptii pe piele, care desi adesea sunt comune si nu reprezinta un risc pentru sanatate, sunt suficiente pentru a-i ingrijora pe parinti.

Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat pentru Copilul.ro care sunt cele mai intalnite astfel de afectiuni cutanate si cum pot fi recunoscute si deosebite de alte probleme mai grave, care necesita consultul medical.

1. Descuamarea neonatala

Descuamarea neonatala este o problema frecventa a nou-nascutului, localizata de obicei pe maini, picioruse si glezne. Aceasta modificare cutanata nu prezinta gravitate si apare, de regula, in situatii de post maturitate.

2. Dermatita seboreica

Aceasta este o afectiune auto-limitata, nu foarte grava si de cele mai multe ori cu remisiune spontana, care apare cu o severitate variata; tratamentul este necesar si recomandat formelor mai severe.

3. Eruptia cutanata nou-nascuta (ETN)

Eruptia cutanata nou-nascuta (Erythema toxicum neonatorum ETN) este o afectiune usoara, auto-limitata, asimptomatica, care apare numai in perioada neonatala, in special la nou-nascutii la termen. Cauza acestei probleme ramane necunoscuta dar, din fericire, parintii pot sta linistiti: afectiunea se rezolva in doua saptamani dupa nastere si nici nu necesita tratament.

Eruptoa are culoarea rosie, cu leziuni cu papule sau pustule centrale, fiind localizata cel mai frecvent la nivelul fetei, trunchiului si extremitatilor proximale. Leziunile sunt in mod obisnuit inconjurate de un halo difuz, eritematos.

4. Melanoza cutanata neonatala tranzitorie

Melanoza cutanata neonatala tranzitorie este, de asemenea, o afectiune benigna a pielii bebelusului, cauzele ei fiind neidentificate inca. Problema debuteaza la nastere, cu precadere la nou-nascutii de culoare, si se prezinta sub forma unei eruptii cu vezicule mici, pustule superficiale si macule pigmentate localizate la nivelul fruntii, gatului, toracelui anterior, sacrumului si coapselor.

Din fericire, leziunile dispar pana la varsta de cinci zile, insa maculele pigmentate pot persista mai multe luni. Desi, ca orice problema care poate aparea la bebelusi, melanoza cutanata neonatala tranzitorie poate fi un motiv de ingrijorare pentru parinti, eruptia dispare de la sine, fara mortalitate sau morbiditate asociata, nefiind necesar un tratament specific.

Toate aceste afectiuni benigne ale pielii trebuie recunoscute si deosebite de alte boli mai grave, cum ar fi eruptiile pustuloase infectioase de cauze bacteriene, virale si fungice si de afectiuni inflamatorii.

Dr. Alina Suru, specialist dermatolog Hebra Dermatologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelus Ingrijire piele bebelus Dermatita atopica bebelusi Probleme piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre