Joaca cu nou-nascutii. Ce e sigur si ce nu?

/ / Modificat: 2012-01-17
Joaca cu nou-nascutii. Ce e sigur si ce nu?

Nou-nascutii au putine momente din zi in care sunt treji si activi. Cea mai mare parte a timpului o petrec dormind. Insa momentele alerte ale micutului tau pot fi din plin fructificate prin joculete dragalase si gesturi amuzante, care contribuie la cresterea sau dezvoltarea lui armonioasa. Insa trebuie sa ai foarte mare grija, deoarece micutii sunt foarte sensibili si fragili la aceasta varsta si orice joc mai strasnic sau cu miscari mai bruste ii poate pune in pericol siguranta! Afla ce e sigur si ce nu atunci cand te joci cu un nou-nascut!

Chiar daca nou-nascutul nu poate tine in manuta jucarii, nu are o mobilitate prea mare si doarme foarte mult, nu inseamna ca in momentele in care este treaz nu te poti juca cu el.

Si ei se plictisesc si au nevoie sa fie intretinuti la fel ca alti copii mai mari. In plus, jucandu-te cu el si acordandu-i atentia necesara, contribui la dezvoltarea creierului lui, dar il incurajezi si sa se miste mai mult, sa-si dezvolte mai repede musculatura si sa faca progrese in a-si ridica capul si a sta in fundulet cand va creste mai maricel.

Metode de a te juca in siguranta cu nou-nascutul


Foto: herdaily.com

Pe langa faptul ca exista jucarii si jocuri simple, la indemana oricarui parinte pentru a intretine bebelusul, orice interactiune cu el se poate transforma intr-un joc distractiv si util in dezvoltarea lui.

Stai si misca-te prin fata lui


Compania unui parinte, atunci cand este treaz, reprezinta cea mai simpla metoda de a binedispune copilul. Miscarile pe care le faci, grimasele, activitatile din preajma lui, pe care incearca sa le urmareasca cu privirea il ajuta sa-si gaseasca o "ocupatie" interesanta si sa nu se pltiseasca.

Vorbeste tot timpul cu el


Comunica permanent cu micutul tau atunci cand este alert. Nu conteaza foarte mult ce ii spui! De exemplu, pune-l sa stea langa tine in bucatarie (departe de surse de foc, apa fierbinte, cutite si alte lucruri periculoase) si povesteste-i cum pregatesti masa, care sunt pasii in reteta etc.

Apoi, cand ii schimbi scutecelul, il speli sau stai in fata lui, nu uita sa zambesti cat mai mult, sa faci tot soiul de grimase amuzante si vesele. Canta-i, recita-i poezii si citeste-i povesti! Chiar daca ai impresia ca nu intelege sau ca faci astfel de lucruri degeaba, vei culege roadele mai tarziu.

Gangureli, gadilat, mangaieri, masaj, plimbat etc!


Orice atingere a bebelusului ii acapareaza atentia si il face sa fie concentrat la tine. Ca orice parinte, uneori mai ca iti vine sa il papi pe bebelusul tau si sa il strangi cat poti de tare in brate.

Evita sa faci miscari bruste cu el, sa il strangi prea tare sau sa il tragi de manute si picioruse prea tare. Imediat dupa nastere, corpul copilul este foarte fragil si vulnerabil, iar orice atingere un pic mai apasata risca sa produca vanatai sau leziuni. De asemenea, nu incerca sa il agiti sau il "arunci" in aer, in joaca, si apoi sa il prinzi! Nu are varsta optima pentru a suporta astfel de jocuri, iar creierul lui are de suferit in timpul zborului din aer!

Limiteaza-te la a-l mangaia in timp ce ii vorbesti mamos, la a-l masa si la a-l gadila in timp ce zambesti larg. Copilul se relaxeaza si se binedispune, deoarece isi da seama ca este in siguranta si ca este o activitate placuta, deoarece te vede si te simte ca esti relaxata si linistita!

Zornaitoare, carusel, jucarii colorate


Exista jucarii si pentru nou-nascuti. Nu sunt deloc pretentioase sau complexe. Nici nu este indicat, deoarece micutul nu poate face multe cu ele. In prima faza nici macar nu le poate tine in mana.

Insa este important sa ii ofere stimuli auditivi si vizuali, care sa il ajute in dezvoltare. Zornaitorile sunt jucariile clasice ale micutilor de aceasta varsta.

Alege intotdeauna zornaitori din magazine sigure si asigura-te ca nu sunt defecte, ca nu au margini ascutite si nici accesorii micute, care ar putea deveni motiv de inec, atunci cand incepe sa le tina in mana si sa le molfaie.

Caruselul pentru patut sau centrele de joaca pentru nou-nascuti sunt la fel de importante la nou-nascuti. Ofera atat stimulare vizuala, cat si auditiva. In plus, jucarioarele cat mai colorate sau care scot zgomote cand le agiti sunt cele mai utile in dezvoltarea lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre