Iritatia provocata de scutec la bebelusi

/ / Modificat: 2017-09-26
Iritatia provocata de scutec la bebelusi

Igiena bebelusului este extrem de importanta si este cea mai eficienta metoda de profilaxie (prevenire) a infectiilor sau altor afectiuni. Contrar aparentelor, bebelusul are un puternic simt al curateniei si plange ori de cate ori trebuie sa fie schimbat.

Cauzele cele mai frecvente care determina iritatia pielii bebelusului sunt folosirea unor scutece necorespunzatoare, igiena precara si experienta neadecvata a mamei. Umezeala si caldura locala sunt factorii care favorizeaza aparitia iritatiilor produse de scutece.

Iritatia provocata de scutece este destul de frecvent intalnita, mai mult de jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 15 luni prezinta cel putin un episod de acest fel la fiecare 2 luni.

Clasificarea iritatiilor produse de scutece

Exista mai multe tipuri de iritatii provocate de scutece, acestea diferind in functie de agentul etiologic. Amoniacul continut in urina si fecale irita pielea sensibila a copilului.

Sugarii care nu mai sunt alaptati la san si care sunt hraniti cu lapte praf sunt mai expusi la iritatii deoarece bacteriile se dezvolta in special in mediul alcalin, cum este cel rezultat in urma alimentatiei cu lapte praf.

De asemenea bacteriile din fecale pot determina iritatii si eczeme daca nu sunt indepartate rapid. O iritatie simpla dispare de obicei in cateva zile si poate recidiva (reaparea) dupa un interval de 2-3 saptamani, daca igiena nu este respectata. 

Daca problema persista si daca apar eczeme, dermatite, infectii la acest nivel este necesar consultul medical de specialitate.

Cel mai frecvent, iritatiile simple la scutece apar datorita umezelii si caldurii secundare utilizarii acestora. Pana acum cativa ani se foloseau scutecele din panza care trebuiau fierte (sterilizate) dupa fiecare utilizare. Acestea pastreaza umezeala si predispun la aparitia iritatiilor locale.

Noile scutece de unica folosinta sunt mai eficiente deoarece sunt realizate dintr-un material special care lasa aerul sa treaca si au in interior un strat absorbant care elimina umezeala.

Iritatiile provocate de scutece sunt usor de recunoscut. Zonele genitale si perianale sunt eritematoase (rosii), discret edematiate si calde. Pielea de la acest nivel devine extrem de sensibila si se poate exfolia.

Factorii ce influenteaza aparitia iritatiei

Factorii care precipita aparitia iritatiilor de la scutec sunt urmatorii:

igiena necorespunzatoare (fecalele si urina sunt principalii factori iritanti), umezeala si caldura locala

 alimentatia artificiala a sugarului (laptele praf)

 administrarea antibioticelor pentru diferite afectiuni

 detergentul sau alte substante iritante utilizare pentru igienizarea scutecelor

Infectia fungica (candida) este de asemenea destul de frecvent intalnita in randul sugarilor care folosesc scutece si este precipitata de asemenea de igiena necorespunzatoare de la acest nivel.

Candida este un germene saprofit (care este regasit in mod normal in flora tegumentra) si care se poate inmulti si dispersa intr-un anumit context patologic.

Infectia fungica cu candida este favorizata de administrarea antibioticelor deoarece acestea sterilizeaza (omoara) flora fiziologica (normala) a pielii, schimba ph-ul acesteia si este urmata in majoritatea cazurilor de o astfel de infectie.

Infectia fungica apare la nivelul pliurilor tegumentare, perineului (regiune anatomica cuprinsa intre organele genitale externe si anus) si se poate extinde la nivelul organelor genitale externe, mai ales la fetite (vulvita sau vaginita candidozica).

Aceasta infectie este destul de usor de recunoscut si apare sub forma unor depozite albe, punctiforme localizate de-a lungul pliurilor inghinale, anusului si labiilor la fetite.

Pielea adiacenta este eritematoasa (rosie) si uneori pruriginoasa (provoaca mancarime), iar daca nu este tratata corespunzator poate provoca in cazuri mai rare anumite complicatii (durere, exfolierea pielii, leziuni ulcerative superficiale, extinderea infectiei in alte regiuni anatomice).

Dermatita seboreica este o afectiune localizata care poate fi determinata de asemenea si de folosirea scutecelor.

Dintre factorii predispozanti pentru aparitia dermatitei seboreice amintim tulburarile hormonale postnatale (suprastimularea glandelor seboreice secundara transmiterii transplacentara de la mama la fat a hormonilor materni).

Glandele seboreice (care secreta sebuum, o substanta uleioasa) sunt stimulate excesiv si pot determina dermatita seboreica. Netratata, afectiunea se poate agrava prin suprainfectare bacteriana sau fungica (sebumul este un bun mediu de cultura pentru diferiti agenti infectiosi, in special pentru stafilococ).

Infectiile bacteriene pot provoca diferite tipuri de dermatite sau eczeme in randul copiilor care folosesc scutece. Germenii cel mai frecventi implicati sunt stafilococul auriu si streptococul.

Acest tip de iritatie provocata de o infectie bacteriana nu este o urgenta medicala, insa trebuie tratata corespunzator, prin pastrarea unei igiene corespunzatoare si eventual administrarea unui tratament local cu antibiotic (unguent).

Prevenirea iritatiei produsa de scutece

Cea mai buna metoda de prevenire a iritatiilor produse de scutece este alegerea scutecului potrivit si schimbarea cat mai frecventa a acestuia (ori de cate ori este necesar).

Dupa igienizarea corespunzatoare locala (indepartarea fecalelelor si urinii cu apa calduta, servetele umede), se pot aplica diferite solutii speciale pentru copii care previn aparitia iritatiilor la acest nivel.

Cremele, uleiurile sau unele unguente sunt recomandate inaintea aplicarii unui nou scutec. Dupa primele luni de viata acestea nu mai sunt necesare si sunt folosite doar in cazurile in care apar anumite iritatii la acest nivel.

Unguentele cu antibiotic sau antiinflamator trebuiesc folosite doar la indicatia medicului pediatru!
Servetelele umede, sunt special create pentru copii si sunt adesea utilizare mai ales atunci cand sugarul trebuie schimbat in alt loc decat acasa (masina, oras, vizita).

Trebuie folosite scutecele recomandate pentru fiecare grupa de varsta, de preferinta de unica folosinta. Acestea lasa pielea sa respire, absorb corespunzator umezeala si sunt usor de utilizat in orice situatie.

Copiii cu piele sensibila trebuie sa fie igienizati doar cu apa calduta sau cu un tampon curat umed din bumbac trebuind evitate solutiile cu alcool, cremele si solutiile parfumate care provoaca deseori iritatii.

Contrar obiceiului, talcul nu trebuie folosit, deoarece impiedica respiratia pielii, inchide porii si determina aparitia infectiilor, crustelor si eczemelor. Orice iritatie care persista mai mult de 3-4 zile necesita consult medical de specialitate!

Metode utile pentru prevenirea iritatiilor provocate de scutece

 pastrarea uscata a zonelor invelite in scutec, uscarea, stergerea funduletului dupa fiecare igienizare

 igienizarea corespunzatoare a zonelor genitale, mai ales la fetite deoarece acestea sunt predispuse pentru a dezvolta infectii la acest nivel (vulvovaginite)

 aplicarea unui strat protector (unguent, ulei sau alte solutii speciale pentru copii), dupa fiecare schimbare a scutecului. Unguentele care contin petroleum sau oxid de zinc sunt des utilizate si extrem de eficiente.

Trebuie evitata folosirea talcului, deoarece acesta nu lasa pielea sa respire, acopera porii si poate avea un efect nociv asupra plamanilor.

 o atentie speciala este necesara in momentul diversificarii alimentatiei si introducerii alimentelor solide. 

In acest caz iritatiiile pot fi secundare si unor alergii alimentare si nu neaparat unor factori iritativi locali.

 folosirea scutecelor recomandate pentru fiecare grupa de varsta si utilizarea corecta a acestora. Scutecele nu trebuie stranse excesiv pentru a lasa aerul sa intre evitand astfel pastrarea unei umezeli accentuate.

Scutecele si lenjeria din plastic nu sunt indicate pentru nici un copil indiferent de varsta.

 evitarea spalarii scutecelor cu detergenti, balsam de rufe, innalbitori puternic clorurati deoarece toate aceste substante determina iritatii locale.

Clatirea scutecului se face de regula cu apa curata sau apa in care s-a adaugat putin otet (care scade alcalinitatea acestuia).

• alaptarea copilului pentru un timp cat mai indelungat. Pe langa beneficiile majore pe care le are alimentatia naturala (creste rezistenta la infectii, stimuleaza formarea unei flore optime la nivelul intestinului gros, etc), aceasta previne formarea unor scaune alcaline care predispune la infectii si iritatii.

Taguri Iritatia pielii copii Scutece Scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre