Un reputat pediatru roman ii „cearta” pe parinti: E boala nationala sa infofolesti copilul si sa faci prea cald in casa

/ / Modificat: 2022-04-21
Un reputat pediatru roman ii „cearta” pe parinti: E boala nationala sa infofolesti copilul si sa faci prea cald in casa

Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog cu o cariera de peste 50 de ani, ii „trage de urechi” pe parintii din Romania cu privire la mai multe greseli pe care le fac in ingrijirea bebelusilor. Aceasta spune ca infofolitul celor mici, mentinerea unei temperaturi prea ridicate in casa, indopatul si refuzul de a scoate copiii afara pot fi considerate „boli nationale” ale parintilor in Romania, alaturi de frica de curent, prezenta la adultii de orice varsta.

Cocolosirea exagerata a copiilor, o greseala in viziunea medicului

Ana Culcer a fost sefa sectiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Doctor in medcina, promotor al alimentatiei naturale la copii, fondator al Asociatiei de Neonatologie din Romania, membru al Colegiului Medicilor si cu, probabil, peste un milion de copii care i-au trecut „prin mana”, Ana Culcer continua sa consulte si sa impartaseasca din experienta sa si la varsta de 78 de ani. Prezenta, recent, in emisiunea „La Maruta”, aceasta a tinut sa atraga atentia asupra mai multor probleme pe care parintii le cauzeaza, fara sa vrea si fara sa stie, copiilor lor, mai ales in frageda pruncie.

Sustinatoare infocata a alaptarii naturale, dr. Ana Culcer spune ca laptele matern este pentru cei mici mai mult decat un aliment si incurajeaza hranirea exclusiv la san a bebelusilor pana la varsta de 6 luni, poate mai putin la cei mai grasuti, la care diversificarea se poate incepe ceva mai devreme. Laptele matern este si sursa de apa pentru sugari, si sursa de anticorpi care contribuie la dezvoltarea imunitatii, puncteaza specialistul. Iar cand copilul suge foarte des nu inseamna neaparat ca nu este bine hranit, ci, in foarte multe cazuri, este, de fapt, insetat si deshidratat.

„Copiii sug des daca au prea cald in casa. Asta e alta boala nationala, nu doar infofolitul, indopatul, frica de curent si nescosul afara. Dacă ai 23-25 de grade in casa, copilul transpira, pierde apa, sare, i se usuca nasul, gatul. Si atunci suge des. Daca sta la racoare, doarme linistit si suge mai putin. Noi tinem copiii la 23-25-26 de grade. Se simte, ca e moale carnita pe ei, se deshidrateaza. Noi cocolosim prea mult copiii, nu ii lasam sa se adapteze la mediu. Exista un termostat in cap, pe care noi il dereglam”, a subliniat dr. Ana Culcer.

Scoateti copiii afara pe orice vreme! Cu o singura conditie

Pentru parintii care cred ca un copil cu nasul infundat, cu rosu in gat sau chiar cu febra nu trebuie scos afara, dr. Ana Culcer are un mesaj transant:

„Am copii la consultatie care nu ies din casa trei luni, ca ba adie vantul, ba au avut nasul infundat. Copilul trebuie scos afara! Se curata bine nasul si se scoate copilul afara, sa se miste. Daca are febra, ii scazi temperatura si il scoti afara. Taica-meu (dr. Max Culcer, n.r.) ii trata pe balcon pe cei care erau cu febra si infectii respiratorii. Doamna Cim Palade, la aeroterapie, avea trei sferturi din saloane afara, cu geamurile larg deschise. Cat mai mult afara! Daca ii cureti nasul, copilul respira curat. Daca are rosu in gat, il scot la soare”.

Recomandarile dr. Ana Culcer sunt valabile pentru copii de orice varsta, iar la sugari spune ca acestea trebuie dublate de alimentatia naturala, la san, care este „transfer de materie vie intre mama si copil, nu doar hrana”.

„Copilul poate fi scos afara pe orice vreme. La gradinita, scoala, serviciu mergi numai cand nu adie vantul, cand nu e ceata? Copilul trebuie adaptat la orice vreme. Fiul meu dormea pe balcon iarna si ningea pe el. Dar avea nasul curat”, mai spune medicul.

Dr. Ana Culcer atrage atentia ca este nevoie si de o educare a parintilor pentru a nu duce copiii in colectivitate atunci cand sunt bolnavi. „La gradinita racesc mereu pentru ca se duc copii bolnavi. Trebuie sa ne educam sa nu ducem un copil bolnav in colectivitate. Stiu ca nu prea au toti cu cine sa ii lase, dar tu tii un copil acasa, il tratezi, il vindeci si il duci si dupa trei zile vine iar bolnav pentru ca la gradinita tusesc unii pe altii”, puncteaza medicul, care incurajeaza si administrarea de siropuri pentru stimularea imunitatii, dar doar daca acestea sunt dublate de o alimentatie corecta, naturala si daca se respecta nevoia de miscare si aer curat a celor mici.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre