Stiinta a confirmat: cel mai relaxant lucru pentru bebelusi este imbratisarea mamei sau tatalui

/ / Modificat: 2022-07-06
Stiinta a confirmat: cel mai relaxant lucru pentru bebelusi este imbratisarea mamei sau tatalui

Cu totii putem fi de acord ca cel mai bun loc pentru un bebelus este in bratele parintilor sai. Aceasta este o nevoie de baza pentru ei, asemeni mancatului si dormitului si nu un moft sau rasfat cum considera multe persoane.

Dar, pe langa faptul ca ofera caldura si afectiune, bratele parintilor au un alt efect asupra bebelusilor. Potrivit unui studiu recent, imbratisarile mamei sau ale tatalui, (in comparatie cu alte persoane) sunt cel mai bun mod de relaxare a unui bebelus.

S-ar putea sa nu fie nimic din ceea ce nu stiai deja sau din ceea ce nu simti deja ca parinte, dar este intotdeauna placut atunci cand stiinta confirma ca practicile tale instinctive sunt, de fapt, eficiente, in ciuda multor credinte din trecut.

Studiul a fost realizat de cercetatorii japonezi si a fost publicat in revista iScience. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat reactia ritmului cardiac al bebelusilor sub un an la imbratisarile parintilor, pe care au comparat-o cu cea a bebelusilor care sunt tinuti in brate de alte persoane.

Dupa cum stim, imbratisarile au puteri vindecatoare: aduc pace, confort, caldura, retinere si contact fizic. Impreuna, acestea formeaza o combinatie de neegalat, ceea ce le face una dintre cele mai eficiente metode de a oferi liniste in momente de stres.

Si, desi in randul adultilor, imbratisarile pot fi binevenite atunci cand vin de la aproape orice persoana pe care o cunoastem, in cazul bebelusilor, imbratisarile de la mama si de la tata sunt cele care au cu adevarat un efect linistitor si calmant.

De exemplu, rezultatele studiului au aratat ca bebelusii cu varste de patru luni si mai mari au prezentat o crestere a intervalelor de batai ale inimii atunci cand au fost imbratisati de parinti in comparatie cu cei imbratisati de un strain. Cu alte cuvinte, acestia devin mai calmi si experimenteaza o stare de relaxare.

Dar, pe langa faptul ca a demonstrat ca imbratisarile de la mame si tati sunt cel mai bun relaxant pentru bebelusi, acest studiu arata ca bebelusii sunt capabili sa-si recunoasca parintii printr-o imbratisare incepand cu varsta de patru luni, lucru care nu s-a intamplat in cazul bebelusilor mai mici de aceasta varsta.

Daca inca mai aveai dubii, acum nu mai incape loc de indoiala. Faptul ca tii bebelusul in brate nu inseamna ca il rasfeti, ci dimpotriva: imbratisarile de la mama si de la tata ii ofera siguranta, caldura si iubire, trei lucruri esentiale pentru orice bebelus si pentru dezvoltarea emotionala a acestuia. Prin urmare, continua sa iti imbratisezi bebelusul ori de cate ori doresti si ori de cate ori acesta are nevoie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre