Serul fiziologic in ingrijirea bebelusilor. De ce este bine sa il ai mereu in casa

/ / Modificat: 2021-09-28
Serul fiziologic in ingrijirea bebelusilor. De ce este bine sa il ai mereu in casa

Serul fiziologic este un lichid medicinal similar cu plasma regasita in sangele nostru. Este cunoscut si sub denumirea de solutie salina izotonica sau solutie fiziologica si are diverse utilizari in ingrijirea copiilor.

Din ce este compus serul fiziologic

Solutia care incearcasa reproduca anumite proprietati aleplasmei din sange este compusa din apa si minerale, in concentratii echivalente cu cele din oragnismul uman.

Solutia salina contine 9 grame de clorura de sodiu la un litru de apa.

Cand se foloseste serul fiziologic

Acest produs fiziologic are multiple utilizari, atat in afectiuni usoare, cat si in situatii in care este nevoie de reanimare, in mediu clinic, dar si acasa.

Restabileste echilibrului de lichide din corp

Serul fiziologic poate fi folosit in cazuri de deshidratare, in caz de sangerari abundente sau in cazuri de infectii severe care destabilizeaza organismul. In astfel de situatii, serul fiziologic este administrat in mediu clinic, intravenos, prin perfuzii.

Curata ranile

In cazul leziunilor cutanate, se recomanda spalarea zonei cu ser fiziologic pentru a evita aparitia de complicatii precum infectiile. Cel mai recomandat in astfel de situatii este serul fiziologic steril, fara germeni, mai ales ca acesta nu produce niciun disconfort local, precum durerea sau iritatiile.

Este util in cazul spalaturilor nazale

Cand copiii, mai ales cei foarte mici, racesc si au nasul infundat, serul fiziologic poate juca rol de picaturi nazale, ajutand la decongestionarea cailor respiratorii. Puneti 1-2 ml de ser fiziologic in fiecare nara, pe rand, iar acesta va inmuia secretiile nazale si va usura curatarea lor cu ajutorul unui aspirator.

Ser fiziologic pentru nebulizare

In cazul afeciunilor cailor respiratorii, multi medici recomanda aerosoli. In cazul laringitelor, spre exemplu, serul fiziologic se combina cu corticoizi inalatori sau adrenalina pentru a ameliora inflamatia si simptomele neplacute.

Curatarea ochilor la sugari

Solutia salina este sigura si usor de intrebuintat si tocmai de aceea este recomandata pentru a curata secretiile oculare la sugari. Este chiar mai eficient si mai sigur decat laptele matern, folosit de multe mamici, dar care nu este complet liber de microorganisme.

Serul fiziologic este un produs de uz larg, economic, acceptat cu usurinta de copii si care poate fi utilizat si acasa, fara probleme. Riscul ca serul fiziologic sa produca alergii este aproape inexistent, dar, chiar si asa, ar fi bine sa va consultati cu pediatrul inainte de a-l folosi.

Articole recomandate

Citeste si despre