Mituri despre produsele de ingrijire a bebelusului

/ / Modificat: 2017-03-29
Mituri despre produsele de ingrijire a bebelusului

Proaspetele mamici se simt uneori coplesite de avalansa de informatii si sfaturi primite de la cei din jur legate de cum ar trebui sa-si ingrijeasca bebelusul in primele luni de viata. Cei care au deja copii, nu se sfiesc sa-ti impartaseasca experientele lor si sa-ti faca tot felul de recomandari cand vine vorba de rutina de somn a bebelusului, de alimentatie si chiar si de ingrijirea pielii delicate a celui mic, in timpul sau dupa baita.

Stim, multe informatii se bat cap in cap incat nici nu mai stii cum este bine sa procedezi, mai ales cand vine vorba de ingrijirea pielii nou-nascutului. Exista atat de multe mituri despre ingrijirea pielii bebelusului, nici nu stii ce sa mai crezi, nu-i asa?

Ei bine, ca sa iti fie mai usor, ti-am pregatit o lista cu cele mai intalnite mituri despre produsele de ingrijire destinate bebelusilor si adevarul care sta in spatele lor:

1. Apa este cel mai bun produs de curatare

Cum traim in orase din ce in ce mai aglomerate si mai poluate, intr-o lume din ce in ce mai industrializata, tot mai multe persoane cauta un mod mai natural de a trai. Astfel, incep sa se orienteze catre produse de ingrijire bio, fara conservanti sau parabeni, care teoretic nu dauneaza pielii. Cu toate acestea, exista produse naturale care nu sunt nici mai sigure, nici mai bune decat produsele atent cercetate si fabricate.

Exista cercetari care au demonstrat ca lotiunile, gelurile, servetelele umede pentru bebelusi nu sunt mai iritante pentru pielea delicata a sugarului decat apa in sine. Sa luam drept exemplu concret un studiu realizat de compania Johnson & Johnson Consumer Inc., pe un esantion de 307 nou-nascuti perfect sanatosi, de peste 2 zile. In maternitate, 159 de bebelusi au avut parte de o prima baita cu lotiunea de spalare din cap pana-n picioare JOHNSON’S Baby Top-to-Toe, iar 148 de nou-nascuti au fost spalati doar cu apa. Mamicile care au fost de acord ca bebelusii lor sa fie spalati cu produsul respectiv, au fost rugate sa il foloseasca in continuare timp de 2 saptamani.

La final, s-a demonstrat ca intre pielea bebelusilor spalati cu Johnson’s Baby Top-to-Toe si pielea micutilor spalati cu apa nu exista diferente semnificative cand vine vorba de hidratare si curatire. Lotiunea s-a dovedit a fi la fel de delicata cu pielea bebelusului precum apa pura!

johnsons1

2. Uleiul pentru bebelusi poate fi daunator

Potrivit unui alt mit, uleiul pentru masajul pielii bebelusilor poate fi daunator, pentru ca nu este natural. De aceea, de multe ori uleiurile vegetale, precum cel de masline, sunt considerate mai eficiente pentru rutina de ingrijire a pielii bebelusului tau si mai sanatoase. Insa nu este asa, pentru ca, spre exemplu, uleiurile folosite in produsele destinate ingrijirii sunt foarte pure, avand formule blande si sigure pentru pielea bebelusului. In schimb, uleiul de masline, care contine acid oleic, poate sa aiba un efect daunator asupra barierei epidermice, care are rol de protectie a pielii.

3. Conservantii nu sunt obligatorii

Pielea bebelusilor este in dezvoltare, fiind mult mai sensibila decat cea a unui adult. De aceea, este nevoie de conservanti in produsele de ingrijire destinate micutilor, pentru a preveni contaminarea cu bacterii si stafilococi. Produsele de ingrijire destinate copiilor, cum sunt cele de la Johnsons’s Baby folosesc cantitati mici de conservanti testati dermatologic la cele mai inalte standarde.

4. Aromele nu sunt pentru bebelusi

Simtul olfactiv joaca un rol important in dezvoltarea bebelusilor, iar numerosase studii recente arata ca bebelusii care au facut baita in apa in care a fost adaugat ulei parfumat au plans mai putin, comparativ cu momentele cand scaldatul a avut loc fara ulei parfumat.

Aromele au un efect de relaxare nu numai pentru cei mici, ci si pentru mame. Acest fapt este sustinut de rezultatele unui studiu stiintific realizat in anul 2008*, cand mai multe mame au fost rugate sa foloseasca lotiuni de baie cu arome relaxante atunci cand isi spala bebelusii. S-a demonstrat ca produsele respective au avut roluri calmante atat pentru copilasi, care nu au mai plans atat de mult in timpul baitei si au avut un somn mai linistit dupa, dar si pentru mame, care au declarat ca s-au simtit mult mai relaxate si mai putin stresate in timp ce faceau baie micutilor lor.

Asadar, atata vreme cat folosim produse care au la baza studii stiintifice riguroase si sunt dovedite clinic ca fiind delicate, blande si sigure pentru pielea sensibila a bebelusilor, cum sunt cele de la Johnson’s Baby, nu avem motive de ingrijorare.

* Field T, Cullen C, Largie S, et al. Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants. Early Hum Dev 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijirea pielii bebelusului Produse ingrijire bebelusi Sanatate piele copii

Articole recomandate

Citeste si despre