Hipotermia la bebelusi si copii. Care sunt simptomele si cum ii putem proteja eficient pe cei mici

/ / Modificat: 2022-02-04
Hipotermia la bebelusi si copii. Care sunt simptomele si cum ii putem proteja eficient pe cei mici

Bebelusii si copiii mici sunt mult mai sensibili la temperaturi extreme decat adultii. Corpul lor nu are capacitatea de a se adapta, de aceea este de preferat sa evitam sa ii expunem prea mult timp la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate.

In sezonul rece, exista riscul de hipotermie la bebelusi si copii, de aceea parintii trebuie sa tina cont de cateva reguli clare, cu privire la cum ii imbraca pe cei mici atunci cand ii scot afara si cat timp pot petrece micutii in frig fara sa apara riscul hipotermiei.

Ce este hipotermia si cum se manifesta

Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului scade sub 36 de grade Celsius, din cauza expunerii prelungite la frig. Scaderea temperaturii corpului declanseaza o serie de reactii ale organismului, care incearca sa compenseze pierderile de caldura. Copilul devine palid si poate incepe sa trebure, semn ca organismul incearca sa se incalzeasca. Pielea devine rece, iar daca expunerea la frig este prelungita, pot ingheta tesuturile, in special cele de la extremitati: degetele de la maini si de la picioare.

In cazuri severe, se poate manifesta o alterare a functiilor neurologice: copilul devine lent, neindemanatic, nu mai este coerent in vorbire, iar in cazurile grave sunt afectate si inima si plamanii.

Conform clasificarilor OMS, exista 3 tipuri de hipotermie:

• usoara (stres rece): temperatura corpului este intre 36 si 36,4 grade Celsius

• moderata: intre 35,9 si 32 grade Celsius

• severa: sub 32 de grade Celsius

Cum prevenim hipotermia la copii

In sezonul rece, copiii trebuie sa fie imbracati corespunzator temperaturilor atunci cand sunt scosi afara. Copiii ar trebui sa poarte cu un strat de haine in plus fata de adulti si trebuie sa va asigurati ca acestea sunt tot timpul uscate, mai ales cand petreceti timp in zapada.

Alegeti haine din fibre naturale, care lasa pielea sa respire, dar pastreaza temperatura constanta, fara ca micutul sa transpire. De asemenea, sosetele, manusile si caciula sunt extrem de importante, pentru ca la nivelul extremitatilor se pierde cea mai multa caldura. Folositi sosete termice in sezonul rece si aveti grija sa le schimbati atunci cand copiii se uda la picioare sau cand transpira.

Incercati sa nu petreceti foarte mult timp in frig extrem si sa alternati perioadele de stat afara cu perioadele de stat la caldura. Verificati hainele care intra in contact cu pielea copilului sa nu fie transpirate, pentru ca atunci cand hainele sunt umede, creste de pana la sase ori riscul pierderii de caldura.

Ce sa faci daca micutul sufera de hipotermie

Duceti copilul inauntru, la caldura. Schimbati-i imediat hainele daca sunt umede. Puneti-l sa faca o baie calda (nu foarte fierbinte), dupa care uscati-l foarte bine. Puneti copilul in pat si acoperiti-l bine cu paturi, avand grija sa aiba zona centrala a corpului (pieptul si abdomenul) acoperita. Asigurati-va ca temperatura din camera este placuta (cel putin 22 de grade) si oferiti-i bauturi calde.

Daca ati luat toate aceste masuri si temperatura corpului copilului tot nu creste, in cazul in care acesta este somnoros, isi pierde coordonarea sau nu mai este coerent, ar trebui sa mergeti cu el la spital. De asemenea, daca are pulsul scazut sau respira cu dificultate, sunati imediat la urgente si urmati instructiunile dispecerului, pana la sosirea ajutoarelor.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre