De ce bebelusul meu are chelie?

/ / Modificat: 2022-10-23
De ce bebelusul meu are chelie?

Multi parinti se alarmeaza atunci cand observa ca nou-nascutul lor are chelie. In timp ce la inceput pot avea parul des, peste noapte pot pierde o mare parte din el. Totusi, acesta este un proces normal pentru bebelusi in primele sase luni de viata.

De ce isi pierd bebelusii parul?

Fiecare fir de par are propria etapa de crestere si de repaus, care dureaza trei ani si, respectiv, trei luni. In general, aproximativ 15% din par ramane in stadiul de repaus. In plus, parul se poate regenera fara ca alopecia sa devina evidenta. Astfel, pe masura ce cade, incepe sa creasca par nou, astfel incat tranzitia este greu de observat. Cu toate acestea, exista ocazii in care alopecia este locala si circumscrisa, deoarece cantitatea de par care cade este mai mare decat cea care creste.

Unii nou-nascuti au parul mai des, iar altii mai rar. Ambele conditii sunt normale. In plus, nu doar cantitatea de par cu care se naste un copil nu este definitiva, ci si culoarea acestuia.

Pierderea tranzitorie a parului nou-nascutului

Potrivit unei publicatii, aceasta cadere tranzitorie a parului se caracterizeaza prin faptul ca isi are originea in anumite zone lipsite de par la nou-nascutii cu varsta de pana la 3 luni. Prin urmare, nu este o patologie, ci o consecinta normala a dezvoltarii ciclului de par din momentul gestatiei.

Parul are faze de crestere bine definite. De fapt, inca din uter, bebelusii au majoritatea firelor de par intr-o faza analoga, adica in faza de crestere.

Etapele de par pentru copii

Majoritatea nou-nascutilor au parul fin si foarte moale, care va incepe sa cada in mod neuniform dupa cateva saptamani. Bebelusul va dezvolta chelie in unele zone ale capului.

Caderea parului este tranzitorie, un produs al ciclului de crestere a fibrelor capilare care a inceput in timpul sarcinii. Si, dupa aceea, va incepe perioada de odihna, care dureaza trei luni. Aici, potrivit unor publicatii ale Academiei Americane de Pediatrie, parul va fi pierdut pentru a face loc unui par nou, ceea ce este cunoscut sub numele de efluviu telogen.

Cu putin par, chelia la nou-nascut este foarte vizibila pana cand parul creste la loc. Procesul etapelor de crestere are loc intr-o maniera progresiva. Acesta creste mai intai in zona frontala si apoi se raspandeste in partile laterale si in spate.

Factorii care influenteaza copilul si chelia

Pozitia in care doarme nou-nascutul poate fi asociata cu pierderea localizata a parului. In aceste cazuri, parul se pierde intr-o anumita zona, in special in regiunea occipitala, cunoscuta sub numele de alopecie neonatala occipitala. Aceasta poate fi evidenta chiar si pe partea din fata a capului.

Deci, ar trebui sa fie taiat parul bebelusilor?

Parul nou-nascutilor este foarte subtire si, de obicei, foarte deschis, ceea ce il face uneori imperceptibil, ca un puf. De fapt, cantitatea mica de par poate ramane pana in primul an de viata. Unii parinti decid sa taie complet parul copilului lor pentru a ascunde chelia. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca parul va creste mai repede si mai puternic. Pe cont propriu, parul va incepe sa creasca si o va face intr-un mod sanatos, cu o ingrijire adecvata. Taierea parului bebelusului poate permite ca acesta sa creasca la loc mai uniform.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Par

Articole recomandate

Citeste si despre