Cum sa faci copiii sa iubeasca inotul

/ / Modificat: 2012-07-10
Cum sa faci copiii sa iubeasca inotul

Inotul este una dintre activitatile in aer liber preferate de copil in sezonul de vara. Este distractiv, presupune balaceala si il ajuta pe micut sa se mentina in forma, sa creasca si sa se dezvolte armonios. Oricat de mult ti-ai dori sa invete sa inoate, este posibil sa te confrunti cu situatia in care fie ii este frica de apa, se arata dezinteresat de acest sport sau este neindemanatic si vrea sa se lase pagubas. Iata cateva solutii sigure prin care poti face copilul sa iubeasca inotul!

Foto: swimwithyourkids.co.uk

Apropie-l si imprieteneste-l cu apa de cand este bebelus

Inainte ca micutul tau sa invete sa inoate, trebuie sa "testeze" apa si sa se "imprieteneasca" cu ea. Frica de apa este obisnuita la copii si apare din mai multe cauze, uneori provine de la unele traume traite de micuti cand erau mici - au fost aruncati in apa, au fost introdusi brusc in apa, au cazut la fund in cadita etc.

Prietenia dintre apa si micut are loc inca de la varsta de bebelus, de la prima baita. Specialistii recomanda introducerea treptata a copilului in apa si comunicarea permanenta cu el in acest timp pentru a-l ajuta sa se acomodeze usor cu mediul.

Copilul trebuie sa fie relaxat atunci cand intra in apa sau cand ia contact cu ea, nu se devina anxios si sa dezvolte o teama fata de aceasta.

Dupa ce se obisnuieste cu apa, incepe sa ii storci buretelul cu apa pe cap, apoi usor pe fata, pentru a se obisnui cu stropii care zboara peste tot, inclusiv in ochi sau gurita, atunci cand va invata sa inoate.

Transforma apa intr-un teren de joaca pentru copil

Daca e loc de joaca si jucarii, micutul tau se va simti confortabil, chiar daca este apa in jurul lui. Pune-i in cadita sau in piscina gonflabila tot felul de jucarii speciale pentru baita si vei vedea ca deja se simte mai confortabil in apa.

Stai tot timpul langa el si zambeste-i. Intra in jocurile lui si arata-i cum se folosesc jucariile. Daca cel mic te vede relaxata si binedispusa, se va simti in siguranta si va sti ca nu are ce sa i se intample. Faceti baloane de sapun si jucati cucu-bau.

Prima oara cand mergi cu el la piscina, intra cu el in apa

Exista multi parinti care atunci cand fac cunostinta prima oara micutului cu piscina pentru copii, aleg sa nu se ude si sa il lase doar pe el sa intre.

Va fi mult mai speriat daca il lasi singur, deoarece va deveni anxios. Nu se va simti in siguranta, intr-un mediu nou pentru el. Daca esti langa el si vede ca te uzi si tu impreuna cu el, se va simti mai confortabil si va avea mult mai multa incredere sa "paseasca" in apa!

Nu il arunca niciodata in apa adanca pentru a invata singur sa inoate!

Exista o metoda neortodoxa de a invata copilul sa inoate, la care recurg, din pacate, multi parinti. Este vorba de aruncarea celui mic intr-o apa adanca, obligandu-l in acest fel sa isi foloseasca instinctul de supravietuire pentru a se ridica la suprafata.

Chiar daca esti langa el si stii ca nu va pati nimic, pentru ca vei actiona la timp, copilul nu stie acest lucru si se va speria foarte tare. Este o greseala foarte mare a parintilor, care poate traumatiza copilul si amplifica si mai mult frica lui fata de apa. Este posibil ca ulterior sa nu se mai apropie la nici cativa pasi de mare, de un lac sau de o piscina.

Tu cum l-ai facut pe copilul tau sa iubeasca apa si inotul? L-ai dus la cursuri sau l-ai invatat singura? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inot copii Apa bebelusi Jucarii apa copii Baita bebelusi Activitati piscina copii

Articole recomandate

Citeste si despre