6 lucruri despre care iti inveti copilul fara sa-ti dai seama

/ / Modificat: 2013-03-18
6 lucruri despre care iti inveti copilul fara sa-ti dai seama

Fiecare interactiune pe care o ai cu micutul tau si fiecare cuvantel pe care i-l adresezi au un impact puternic in dezvoltarea lui. Chiar daca de multe ori ai impresia ca nu reusesti sa petreci un timp de calitate alaturi de copilul tau ori nu gasesti ocaziile potrivite in care sa stai sa te preocupi de el si il inveti lucruri esentiale, afla ca faci mai mult decat atat! Iata ce lectii de viata si invataturi importante deprinde micutul tau de la tine zilnic, fara ca macar sa iti dai seama ca ai avut o astfel de influenta asupra lui!

Sa se bazeze pe propriile lui forte

De fiecare data iti incurajezi bebelusul sa mearga singur, sa invete sa manance fara ajutor sau sa se calmeze din plans fara a interveni in vreun fel, ii dai incredere in el.

Micutul tau invata ca, din cand in cand, e bine si ca poate sa se bazeze pe propriile forte pentru a-si rezolva problemele.

Ca sentimentele lui sunt intelese si respectate

Micutul tau stie ca respecti ceea ce simte atunci cand stii sa ii interpretezi reactiile si gesturile.

De exemplu, copilul poate rade copios atunci cand ii arati o jucarie. Dar se poate intampla ca la cateva secunde dupa aceea, aceasta sa nu mai i se para amuzanta si sa inceapa sa se incrunte. In acel moment, pui jucaria jos si incetezi cu joaca. Micutul tau realizeaza in acest fel ca ii intelegi si respecti sentimentele.

Ca se poate baza pe tine si ca are intotdeauna un sprijin in cei din jur

Lumea inconjuratoare este in multe aspecte un mister pentru bebelusul tau. Se loveste de o multime de lucruri noi care ii creeaza o stare de panica, teama si nesiguranta.

Este important ca in acele momente, micutul tau sa stie ca exista cineva care il ajuta sa treaca peste acestea si care ii este aproape cand are nevoie.

Copilul tau depinde de tine pentru a fi hranit, spalat si ingrijit si are incredere ca vei fi langa el si ca il vei ajuta in orice situatie.

Ca lumea din jurul lui este un mediu stabil si previzibil

Prin fiecare rutina pe care o implementezi in viata micutului tau - program de masa, somn, joaca - si mentinerea unei constante in cresterea lui, bebelusul isi da seama ca viata are un tipar si ca actiunile pot fi previzibile.

De exemplu, daca micutul tau are un program in care face in fiecare seara baita, masaj si ia cina la aceeasi ora, in timp, va invata ce il asteapta de fiecare data cand vine seara. Acelasi lucru este valabil si cu alte activitati.

Sentimentul ca actiunile sunt previzibile ii ofera un sentiment de confort, siguranta si stabilitate.

Ca din greseli se invata

Cand pui bebelusul la masa si ii asezi farfuriuta cu mancare in fata, deja stii la ce sa te astepti - dezastru in bucatarie. Copilul va lovi cu lingurita castronul, va arunca mancare in stanga si in dreapta si se va murdari din cap pana in picioare.

Chiar daca astfel de experiente sunt suparatoare pentru tine, ele sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului. Sunt experiente din care invata foarte multe. Pe langa faptul ca isi imbogateste cultura generala si isi da seama de fenomene fizice si chimice - textura unor mancaruri, de ceea ce se intampla cand bati cu lingurita in masa sau arunci cu mancare - micutul tau invata in timp sa faca si curatenie dupa el si sa aprecieze mai mult ordinea.

Sa utilizeze corect limbajul

Orice parinte incearca si se ocupa de bebelusul lui pentru a-l invata sa vorbeasca mai repede si pentru a-si dezvolta limbajul. Insa important este sa il foloseasca si corect.

De fiecare data cand vorbesti cu el, ii explici cum functioneaza anumite lucruri si descrii anumite fenomene, nu faci decat sa il ajuti sa-si imbogateasca vocabularul. Insa mai important decat atat, il ajuti sa foloseasca corect limbajul in diverse situatii.


Ce alte invataturi crezi ca mai deprinde copilul din viata de zi cu zi? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire bebelusi Dezvoltare bebelusi Invatare bebelusi Comunicare bebelusi Dragoste bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre