6 sfaturi pentru proaspatul tatic

/ / Modificat: 2017-03-06
6 sfaturi pentru proaspatul tatic

Proaspetii tatici sunt atat de emotionati si bucurosi de nasterea copilului, incat fie sunt prea exuberanti in manifestarile lor, fie cad in cealalta extrema, in care devin victima atacurilor de panica si anxietatii si au impresia ca nu se vor descurca in rolul de tatic. Dincolo de bucuria enorma pe care o simt cand isi vad prima oara bebelusul, exista o multime de alte griji si ganduri care-i pot lua prin surprindere. Iata ce lucruri trebuie sa stie proaspetii tatici la momentul cand isi tin prima oara copilul in brate!

tatic_bebelus

Proaspetii tatici trebuie sa invete sa transforme stresul si anxietatea in emotii constructive. De asemenea, ar trebui sa nu le mai fie teama sa isi tina bebelusii in brate, deoarece nu sunt de plastilina, si nici sa nu mai paseze toate responsabilitatile mamicii. Impartirea echitabila a ingrijirii si cresterii bebelusului, dar si a timpului petrecut in compania micutului sunt esentiale pentru modul in care se dezvolta relatia fiecarui parinte cu copilul.

Petrece timp in compania bebelusului

Dupa nasterea copilului, relatia dintre tatic si bebelus are ocazia sa recupereze terenul pierdut in fata mamicii. Mama si bebelusul au o relatie unica de atasament, care debuteaza inca din sarcina. Proaspatul tatic trebuie sa se implice activ in ingrijirea nou-nascutului, tinandu-l in brate, mangaindu-l, jucandu-se cu el, dar si ingrijindu-l.

Multi tatici au senzatia ca nou-nascutul este atat de mic si plapand incat le este frica sa il tina in brate. Prefera sa stea deoparte si sa lase ca intreaga responsabilitate de ingrijire a lui sa cada doar pe umerii mamei. Specialistii recomanda taticilor sa se implice in ingrijirea copilului inca din primele zile de viata.  

Invata ingrijirea bebelusului

Inainte de a avea nou-nascutul in grija, este important ca proaspatul tatic sa treaca printr-un mic "training". Acesta trebuie sa cuprinda informatii esentiale legate de ingrijirea corespunzatoare a unui nou-nascut - pozitia corecta si sigura de tinere in brate, baita, schimbarea scutecelor, joaca potrivita la aceasta varsta, identificarea simptomelor periculoase etc.

Informeaza-te si lamureste-ti toate curiozitatile

Dincolo de bucuria de a sta cu bebelusul sau de dorinta de a-l ingriji, taticul trebuie sa dea dovada de responsabilitate. Este important sa puna intrebari atunci cand are nelamuriri cu privire la ingrijirea bebelusului, pentru a se asigura cel mic este in siguranta atunci cand este in compania lui.

Taticii trebuie sa citeasca carti si reviste de specialitate si sa se documenteze cu privire la modul de ingrijire a nou-nascutilor la fel de mult pe cat o fac si proaspetele mamici. Este important ca tatal sa fie pregatit pentru orice problema atunci cand il are pe bebe in brate si sa stie sa actioneze rapid in situatii de urgenta.  

Comunica cu bebelusul

Taticii comunica mai putin cu bebelusul decat o fac mamicile. Mamele inteleg ca vocea lor reprezinta o metoda importanta de calmare pentru bebelus si ca este esential sa vorbeasca cu el inca din burtica. Taticii sunt mai reticenti din fire si cred ca nu are rost sa ii vorbeasca, deoarece oricum bebelusul nu poate intelege nimic la aceasta varsta.

Taticul fara experienta trebuie sa fie constient ca bebe cunoaste si recunoaste foarte usor vocea mamei. Dupa nastere, tatal are posibilitatea de a obisnui copilul si cu vocea lui, cu care se familiarizeaza ceva mai greu.  

Joaca-te cu bebelusul

Proaspatul tatic trebuie sa se implice atat in ingrijirea bebelusului, cat si in joaca cu acesta. Potrivit specialistilor, barbatii se pricep chiar mai bine sa se joace cu bebelusii decat mamicile. Sunt mai creativi si inventivi cand vine vorba de a-i distra si binedispune pe cei mici.

Manifesta-ti afectiunea fata de bebelus

Uneori, manifestarea dragostei si afectiunii este tot ce trebuie sa faca un proaspat tatic pentru a fi un parinte bun. Declaratiile verbale de dragoste, dar mai ales cele nonverbale, prin mangaieri, atingeri, saruturi pe frunte si tinerea la piept sunt o "hrana" emotionala enorma in dezvoltarea bebelusului.

Este important ca nou-nascutul sa beneficieze de dragostea si afectiunea ambilor parinti. Dezvoltarea armonioasa a copilului depinde foarte mult de implicarea activa a parintilor in ingrijirea si cresterea lui.

Mai cunosti si alte sfaturi importante pentru proaspetii tatici? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre