Copilul tau are nevoie de imbratisarea ta

/ / Modificat: 2017-12-27
Copilul tau are nevoie de imbratisarea ta

Pentru nou-nascuti si copiii mici, atingerea pielii este importanta pentru dezvoltare si pentru mentinerea sanatatii. Putem spune ca atingerea este prima forma de comunicare intre un bebelus si parintii lui, este modul prin care se creeaza primele conexiuni intre ei.

De ce este atat de importanta atingerea pentru bebelusi

Atingerea este vitala pentru dezvoltarea nou-nascutilor si a sugarilor pentru ca are un rol calmant asupra lor, dar si pentru ca ajuta la dezvoltarea creierului acestora.

Nou-nascutii experimenteaza lumea prin atingere. Cercetatorii de la Nationwide Children's Hospital din Ohio au masurat raspunsurile creierului la 125 de sugari la atingere (unii nascuti prematur si altii la termen) si au descoperit ca experientele bebelusului in materie de atingere conteaza. Studiul a constatat ca prematurii au un raspuns cerebral mai redus, la atingere, spre deosebrire de micutii care au venit pe lume la termen. In plus, cercetarea a aratat ca raspunsul creierului la atingere a fost mai puternic la bebelusii nascuti prematur care au avut mai mult contact cu parintii sau cu personalul din spital.

Atingerea ajuta, de asemenea, la integrarea senzoriala si la reglarea hormonilor de stres. Ii ajuta, de asemenea, pe cei mici, sa isi dezvolte sentimente precum empatia. Multi dintre parinti se concentreaza asupra importantei atingerii, chiar fara sa isi dea seama de importanta acesteia pentur bebelus: petrec mult timp giugiuluind-i, ii iau in brate, ii imbratiseaza, ii mangaie pe obraji.

Este important ca, pe masura ce creste, copilul sa primeasca in continuare aceasta forma de atentie de la parinti: sa le ofere imbratisari, sa ii stranga in brate, sa ii tina de mana.

Adolescenta, o etapa a schimbarilor

In perioada adolescentei, insa, lucrurile se vor schimba, pentru ca, din dorinta de a fi cool, dar si de independenta, adolescentii simt mai rar nevoia de atingere din partea membrilor familiei. Insa aceasta nevoie nu dispare definitiv. Este o perioada care va trece, pentru ca atingerile au beneficii nu numai pentru bebelusi, ci si pentru persoanele mature.

Beneficii ale atingerii pielii unei alte persoane:

- poate duce la declansarea eliberarii de oxitocina, care contribuie la o stare de fericire si ajuta la reglarea hormonilor stresului;

- imbratisarile calduroase din partea prietenilor si ale familiei contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii;

- ajuta la imbunatatirea sanatatii mintale si este de ajutor impotriva starilor de depresie si de anxietate;

- reduce agresivitatea, chiar in randul adolescentilor: un studiu efectuat la Universitatea din Miami, citat de questia.com, a ajuns la concluzia ca adolescentii din Franta, care stau mai mult timp prin restaurante se ating mai mult decat cei din Statele Unite ale Americii, de aceea ei se manifesta mai putin agresiv (atat din punct de vedere verbal, cat si fizic), spre desoebire de cei din Franta;

- ii ajuta pe copii sa se transforme in adulti productivi;

- contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic, ceea ce ofera protectie impotriva bolilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta atingere bebelusi Atingeri bebelus Dezvoltare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre