9 mituri despre ingrijirea copilului

/ / Modificat: 2019-01-07
9 mituri despre ingrijirea copilului

Indiferent ce varsta ai, este imposibil sa eviti sfaturile mamei, mai ales atunci cand tu insati devii mama unui bebelus. Pentru proaspetele mamici, multitudinea de sfaturi, pareri, mituri si informatii poate fi coplesitoare, mai ales atunci cand ele sunt contradictorii si vin din tabere diferite – familie versus specialisti.

Iata care sunt cateva dintre miturile despre ingrijirea copilului pe care nu ar trebui sa le iei in seama, chiar daca vin sub forma de sfat din partea propriei tale mame:

1. Nu ar trebui sa scoti bebelusul din casa

Sfatul acesta se aplica doar atunci cand vremea nu este prielnica si uneori nici macar atunci! Aerul proaspat este benefic sanatatii micutului tau, chiar si atunci cand afara este mai rece (nu uita de obiceiurile din tarile scandinave, unde bebelusii sunt lasati in carucioare afara, chiar si atunci cand temperaturile scad).

2. Baita zilinica este imperios necesara

Bebelusii nu transpira asa cum o fac adultii, asa ca daca scutecul micutului tau nu a suferit un accident major, poti sari peste baia zilnica, fara sa iti faci griji.

3. Nu alapta cand esti insarcinata

Nimic mai mult decat un mit, sfatul care spune ca nu ar trebui sa alaptezi daca esti insarcinata este total neadevarat, deoarece acest lucru nu te va afecta nici pe tine si nici bebelusul din burtica ta. Daca medicul tau nu iti spune ca suferi de o deficienta nutritionala care sa te impiedice sa alaptezi, poti sa ignori opinia celor din jurul tau care te sfatuiesc sa nu alaptezi.

4. Unii bebelusi sunt alergici la laptele matern

Nu a existat niciodata un caz in care bebelusul sa fie alergic la laptele mamei sale si asta pentru ca din punct de vedere biologic, este imposibil.

5. Bebelusii au nevoie si de apa, nu doar de lapte

Adevarul este ca laptele matern este singurul lichid de care are nevoie un bebelus; apa poate fi introdusa abia dupa primele 4 sau 6 luni de la nastere, odata cu diversificarea alimentatiei celui mic.

6. Infasatul este obligatoriu daca vrei ca bebelusul tau sa aiba o coloana vertebrala dreapta

Obiceiul de a infasa bebelusul pentru a avea o coloana vertebrala dreapta este unul dintre miturile transmise de la bunici, dar care nu are un suport stiintific. Se spune ca infasatul bebelusului il face pe acesta sa se simta in siguranta pentru ca ii da impresia ca inca se mai afla in burtica mamei sale. In realitate, medicii sfatuiesc tinerele mamici sa evite infasatul pentru ca restrictioneaza miscarea bebelusului si il impiedica sa creasca.

7. Toddlerul tau ar trebui sa fie incaltat invers

Unele bunici sustin ca obiceiul copilului de a se incalta invers trebuie incurajat pentru ca acest lucru previne afectiunea cunoscuta sub denumirea de "picior plat". Ignora aceasta opinie si lasa-ti copilul sa alerge in voie, preferabil descult!

8. Nu lasa niciodata copilul sa isi foloseasca mana stanga

Ce este atat de rau in a fi stangaci? Poate ca este timpul sa uitam de vremurile cand copiii erau batuti cu rigla la palma pentru a fi dezvatati sa scrie cu mana stanga...

9. Evita sa ii dai copilului dulciuri daca nu vrei sa o ia razna

Singurul motiv pentru care ar trebui sa reduci consumul de zahar al copilului tau este pentru a preveni cariile si daca medicul pediatru iti recomanda in mod explicit acest lucru. Nu exista nicio dovada sustinuta stiintific ca daca consuma dulciuri cel mic se va comporta altfel decat de obicei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre