5 pasi pentru legatura mama-bebe

/ / Modificat: 2012-05-07
5 pasi pentru legatura mama-bebe

Legatura mama-bebe este un tip de atasament unic, care se dezvolta in mod natural inca din sarcina si are cateva caracteristici speciale. Nu mai exista o legatura sau relatie afectiva atat de puternica intre persoane, precum cea dintre o mama si un bebelus. Insa daca nu este consolidata constant dupa nastere, prin comunicare continua, alaptare, interactiuni frecvente cu el sau dovezi zilnice de dragoste si afectiune, relatia isi pierde din intensitate si se raceste.

Iata cativa pasi esentiali pentru intarirea legaturii mama-bebe!

Comunica tot timpul cu bebelusul tau

In prima faza, este esential sa incerci sa descoperi si intelegi care sunt canalele de comunicare prin care poti vorbi si impartasi emotii si sentimente cu cel mic.

Bebelusul tau nu poate sa iti transmita informatii verbal, insa exista un limbaj al lui, propriu, prin care te avertizeaza ca ii este foame, ca se simte rau, ca trebuie sa fie schimbat sau ca s-a plictisit ori are nevoie de niste saruturi calde de la tine, care sa-l rasfete un pic.

Plansul este canalul principal de comunicare prin care copilul transmite mesaje la aceasta varsta. Insa si contactul vizual, grimasele, zambetele si alte comportamente pot trada anumite emotii sau probleme pe care le are. Insa plansul ramane cel mai important limbaj al copilului.

Chiar daca el nu poate vorbi si nu se poate aventura in conversatii, nu inseamna ca tu nu trebuie sa vorbesti cu el. Este esential sa profiti de orice ocazie pentru a-i mai povesti ceva, pentru a-l intreba sau a-l pune la curent cu noutati. Iti va raspune in felul lui, prin gesturi, comportamente, grimase etc. In acest fel, contribui si la dezvoltarea rapida si mai usoara a limbajului sau vorbirii bebelusului.

Alapteaza bebelusul

Alaptarea este una dintre cele mai utile metode de a intari relatia emotionala dintre tine si bebelus. Este un gest foarte intim, care are loc intre tine si copil si contribuie la dezvoltarea lui emotionala si la stabilirea acelei relatii unice intre voi.

Bebelusul tau nu se simte nicaieri mai bine si mai in siguranta decat in bratele tale, cand iti adulmeca mirosul, atat de familiar lui inca din burtica.

Alaptarea creeaza toate conditiile necesare pentru ca bebe sa se simta sigur si protejat si sa dezvolte o relatie armonioasa cu tine, cea mai importanta fiinta din viata lui.

Creeaza un mediu sigur si armonios in care sa creasca

Este important ca micutul tau sa se simta protejat si sigur in fiecare clipa, mai ales dupa nastere.

Mediul intrauterin in care a luat viata si a crescut pana la nastere, a fost pentru bebelusul tau cel mai familiar, iubitor si protejat loc. Este important ca sentimentul de siguranta si atasament sa continue si dupa nastere, printr-o grija crescuta fata de el si nevoile lui.

Atunci cand stie ca nevoile lui sunt "ascultate" si satisfacute, simte iubirea si afectiunea parintilor si este ajutat sa exploreze cu multa rabdare si dragoste mediul inconjurator, necunoscut si infricosator pentru el, bebelusul tau va capata incredere in tine, iar relatia dintre voi se va consolida frumos si armonios.

Interactioneaza constant cu bebelusul

Fiecare atingere, contact vizual, mangaiere, zambet, joc pe care-l initiezi cu micutul tau dupa nastere reprezinta o ocazie extraordinara pentru a consolida o relatie afectiva stransa cu el. Cu cat aceste interactiuni sunt mai dese, cu atat vei contribui la intemeierea unei relatii puternice intre tine si el.

Arata-i si spune-i zilnic cat de mult il iubesti

Dovezile de afectiune, precum si declaratiile emotionante de dragoste, joaca un rol esential in crearea unei relatii stranse cu copilul tau dupa nastere.

Cele mai frumoase si indelungate relatii se bazeaza pe sentimente si emotii puternice. Nici relatia ta cu bebelusul nu face exceptie si necesita o "hrana" spirituala intensa, prin toate mijloacele posibile, pentru a creste "mare" si infloritoare.

Nu lasa sa treaca zi fara ca bebelusul tau sa auda ca il iubesti si nu uita sa ii si arati acest lucru, prin imbratisari constante, saruturi parintesti, mangaieri, zambete, joculete etc.

Tu ce faci pentru a consolida relatia afectiva dintre tine si bebelus? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legatura mama bebe Atasament mama bebe

Articole recomandate

Citeste si despre