Nevoile bebelusului prematur in spital

/ / Modificat: 2012-05-16
Nevoile bebelusului prematur in spital

Este important pentru parinti sa stie ce nevoi are bebelusul lor prematur, aflat inca in spital. Nevoile bebelusului prematur sunt mai mari decat cele ale unui bebelus nascut la termen, si presupun mai mult timp si atentie din partea parintilor. Bebelusul tau prematur va avea nevoie de hrana adecvata, comunicare cu parintii, hidratare si multe altele.


Este important pentru parinti sa stie ce nevoi are bebelusul lor prematur, aflat inca in spital. Nevoile bebelusului prematur sunt mai mari decat cele ale unui bebelus nascut la termen, si presupun mai mult timp si atentie din partea parintilor. Bebelusul tau prematur va avea nevoie de hrana adecvata, comunicare cu parintii, hidratare si multe altele.

La incubator

Multi bebelusi prematuri vor sta pana aproape de 34 de saptamani dupa conceptie in incubator, sau pana cand vor cantari 1350:1800g.

Asistentele il vor aseza pe bebelus in incubator pe burtica pentru a incuraja o respiratie si un somn mai bun si pentru a minimiza miscarea. El va fi monitorizat in permanenta atat timp cat va sta in incubator.



Lui ii va fi schimbata pozitia frecvent si salteluta va fi un pic ridicata pentru a-i sustine capul si pentru a ajuta la digestie si respiratie. El va sta mai mult timp in incubator si pentru ca ii lipseste stratul de grasime „maro” pe care toti bebelusii nascuti la termen il au si care pastreaza caldura corpului.

Prevenirea pielii uscate

Pielea unui bebelus nascut foarte prematur este foarte subtire si predispusa la uscare si crapaturi. Incubatorul, pentru ca are o umiditate mare, ajuta la mentinerea hidratarii pielii, asa ca tu nu trebuie sa-ti faci grji in aceasta privinta.

Somnul

Somnul profund il ajuta pe bebelus sa creasca si sa se dezvolte. O camera cu minim de zgomot, lumina si putine atingeri il va ajuta sa doarma mai bine. Odata ce bebelusul tau va putea sa paraseasca incubatorul vei afla ca el doarme mai bine in bratele tale decat in incubator.

Protectia impotriva infectiilor

Anticorpii unei mame nu trec prin placenta decat la 32 de saptamani, asa ca sistemul imunitar al bebelusului tau prematur nu il protejeaza foarte bine.

Poti sa-l ajuti prin:

• Hranirea cu laptele tau

• Evitarea contactului fizic apropiat cu persoanele din afara

• Spalarea mainilor inainte sa il atingi pe bebelusul tau

• Purtarea unei masti daca esti racita sau ai gripa

Protectia de lumina puternica

Lumina din spitale tinde sa fie foarte puternica si acest lucru il poate deranja pe bebelusul tau prematur, caruia ochii nu i s-au dezvoltat suficient. Lumina puternica ii face pe bebelusi sa nu doarma la fel de bine, sa devina nelinistiti, sa castige mai putin in greutate si in cel mai rau caz le poate dauna vederii.

Poti sa incerci sa:

• Tii lumina la o intensitate mai mica

• Sa eviti trecerile bruste de la intuneric la lumina

• Sa tragi jaluzelele in zilele foarte insorite

• Daca bebelusul tau nu este foarte bolnav sau subponderal (si este sub observatie pentru schimbari ale culorii pielii, dificultati in respiratie sau neliniste) ii poti pune o paturica peste incubator.

Protectia de zgomote puternice  

Sunetele puternice sau bruste streseaza un bebelus prematur, ii intrerup somnul si reduc nivelul de oxigen.

Il poti ajuta:

• Vorbind in soapta

• Prin momente de liniste absoluta

• Prin prevenirea sunetelor care nu sunt absolut necesare, ca cele care vin dinspre radio

• Reducerea volumului de la telefonul mobil

• Deschiderea si inchiderea cu grija a usilor si sertarelor

Mirosul tau

Recunoastrea mirosului tau natural il va ajuta pe bebelusul tau sa se relaxeze, ceea ce este foarte important mai ales cand alaptezi. Poti sa ii pui una dintre pernutele tale folosite pentru sani langa el in incubator pentru a se obisnui cu mirosul tau.

Atingerea ta

Bebelusii foarte mici care sunt mangaiati se dezvolta mai rapid, potrivit specialistilor. Cu toate acestea, daca bebelusul tau s-a nascut foarte prematur, s-ar putea ca asistentele sa te sfatuiasca sa il atingi cat mai putin posibil pentru a nu-l invineti sau pentru a nu-i deranja somnul.

Daca doctorul iti da voie sa il atingi, poti incerca sa:

• Il mangai delicat

• Sa ii dai un deget sa il tina

• Sa il lasi sa iti suga degetul

• Sa il infesi intr-o paturica

Poti sa iti linistesti bebelusul folosind o tehnica speciala. Atunci cand se afla in patut, pune-i o mana pe cap si cealalta pe spate sau pe burtica. Tine-ti mainile asa, cu o atingere delicata dar ferma. Aceasta tehnica il poate ajuta pe bebelus atunci cand plange sau atunci cand este nelinistit din cauza tratamentelor sau testelor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi prematuri Bebelusi nascuti prematur Prematuri Spitale pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre