Camera copilului - cum sa optimizezi spatiul?

/ / Modificat: 2021-05-18
Camera copilului - cum sa optimizezi spatiul?

Prichindelul tau petrece mare parte a timpului in camera lui. Atat in timpul orelor de somn, cand are nevoie de un spatiu relaxant pentru a se odihni corespunzator, cat si in momentele de joaca. De aceea, amenajarea intr-un mod armonios a incaperii pe care copilul tau va ajunge sa o considere spatiul sau personal poate fi o provocare.

Camera unui copil ar trebui sa fie un loc magic, un refugiu, un spatiu in care sa ii faca placere sa petreaca timpul, in care sa se simta in siguranta atunci cand se culca si confortabil cand se trezeste dimineata. Dormitorul este asadar locul in care copilul se dezvolta si invata lucruri noi. Drept urmare, optimizarea spatiului si adaptarea lui nevoilor celui mic ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru fiecare parinte.

Creeaza un spatiu prietenos

Pentru a crea o camera pe care cel mic sa o indrageasca, incearca sa te concentrezi asupra a ceea ce lui ii place cel mai mult sa faca: sa se joace. Un leagan interior, un cort, un pat in forme diverse (o masina ori o casa) sunt doar cateva dintre elementele care pot transforma o camera banala intr-una prietenoasa si copilaroasa. Totodata, poti lua in calcul amplasarea unui perete din tabla, in care cel mic sa isi poata expuna operele de arta ori, mai mult decat atat, sa ii oferi permisiunea de a-si colora singur un perete. Nici un perete de alpinism nu este de ignorat. Este binecunoscut faptul ca cei mici au foarte multa energie, astfel ca un asemenea spatiu in propria camera il va ajuta.

Totodata, fiind o camera pentru copii, nu trebuie sa lipseasca nici jucariile sau elementele de decor amuzante. Poti alege, de pilda, o bufnita expresiva, care sa devina cel mai bun prieten al sau. Acest obiect are functionalitati multiple. Copilul tau il poate folosi ca jucarie, perna sau patura. Utilizarea unor astfel de obiecte de decor si joaca reprezinta o metoda eficienta de a crea un design spectaculos, special pentru un copil, dar si de a pastra camera aerisita.

Un spatiu minimalist ar putea fi alegerea potrivita pentru camera prichindelului tau. Investeste in solutii de depozitare eficiente, pentru ca toate jucariile copilului sa isi gaseasca locul lor in camera, insa nu exagera cu prea mult mobilier. Alege simplitatea si lasa-i celui mic mai mult spatiu de joaca.

Creeaza un spatiu armonios

Lumina joaca un rol important in mentinerea unei stari emotionale bune. In vreme ce este de preferat sa lasi lumina naturala sa patrunda in incapere in timpul zilei, pentru ca prichindelul tau sa fie intr-o dispozitie fericita, folosirea unor surse de iluminat in momentele de odihna nu este recomandata. Lumina prea slaba in timpul zilei (prea calda sau prea galbena) ori prea puternica in timpul noptii (prea rece sau prea albastra) provoaca anxietate si depresie. Pentru a face mai lina tranzitia de la zi la noapte, incearca sa folosesti surse de iluminare cu diferite niveluri de intensitate, astfel ca, pana la momentul de odihna, camera sa fie suficient de intunecata.

Un alt aspect de care este bine sa tii cont este culoarea camerei. Nuantele linistitoare - roz pal, bleu sau galben slab - sunt cele mai potrivite pentru spatiul in care prichindelul tau petrece cea mai mare parte a timpului. Culorile puternice, precum rosul, sunt mult prea stimulative pentru un copil.

Amplasarea corecta a patului, biroului, a obiectelor de depozitare sau a jucariilor variaza de la camera la camera si are legatura si cu varsta copilului. Insa, un lucru este cert: cu cat elementele de decor sunt mai bine aranjate, culorile sunt mai bine alese, iar lumina este mereu cea potrivita, cu atat prichindelul tau va considera acel spatiu unul personal si va petrece acolo timp de calitate.


Sursa foto: New Africa/ Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Camera copii Spatiu pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre