Rolul nasilor la petrecerea de taiere a motului

/ / Modificat: 2017-11-06
Rolul nasilor la petrecerea de taiere a motului

Practica taierii motului nu are o semnificatie aparte, ci mai degraba o putem considera o modalitate de a sarbatori cu fast implinirea primului an de viata a copilului. Nasii copilului impreuna cu parintii se intalnesc, se da o masa in cinstea copilului, se fac daruri si atmosfera este una de bucurie.

Taierea motului este considerata pagana de catre Biserica si lipsita de semnificatie duhovniceasca si, cu toate acestea, chiar daca nu este incurajata, este acceptata in linii mari. Din perspectiva Bisericii nu destinul ar trebui sa defineasca viata omului, ci vointa proprie si rugaciunea, pe cand traditia taierii motului adanceste ideea de destin prestabilit si superstitiile legate de ursitoare.

Rolul nasilor la taierea motului

Nasii sunt practic parintii spirituali ai copilului. Rolul nasilor este esential in momentul botezului, ei sunt cei care "iau un pagan si aduc un crestin" inapoi in bratele mamei, insa rolul lor nu se opreste aici. Nasii ar trebui sa fie alesi in asa fel incat sa ii ofere copilului sprijin pe intreg drumul vietii, nu sa dispara din viata acestuia odata ce taina botezului a luat sfarsit, nasii sunt numiti pe viata si nu se schimba.

Biserica cere ca nasii de botez sa fie un cuplu si mai presus de toate sa fie casatoriti, sa aiba credinta in Dumnezeu, ca mai apoi sa poata calauzi pasii finului catre aceleasi valori pe care ei insisi le respecta. Indiferent de distanta fizica dintre nasi si fini, ca locuiesc in orase sau tari diferite, nasii nu trebuie sa inceteze sa se intereseze de bunastarea, sanatatea si educatia finilor, pe toata durata vietii lor.

In ceea ce priveste implicarea nasilor in taierea motului, in afara de rolul spiritual, iata ce intra in atributiile lor:

- Nasii imbraca copilul din cap si pana-n picioare cu lucrusoare noi;

- Nasa pregateste sau comanda un colac sau o turta din coca de cozonac;

- Tot acestia aduc o tavita de argint si impreuna cu parintii asaza diverse obiecte din care copilul sa aleaga;

- Ei sunt cei care rup colacul sau turta si taie efectiv motul copilului;

- Atat parintii cat si nasii isi fac cadouri reciproc, simbolice sau nu;

- Nasii ii vor oferi si copilului un cadou cu care sa marcheze momentul, o pereche de cercelusi sau un lantisor de aur.

Cum decurge mai exact taierea motului?

- Se organizeaza o petrecere, se da o masa pentru a sarbatori ziua respectiva.

- Punctul culminant al petrecerii se intampla cand este adusa o tava cu diverse obiecte de pe care copilul alege 3 lucruri, acele 3 lucruri considerandu-se ca ii vor defini viitorul.

Parintii si nasii copilului joaca un rol mai important decat restul mesenilor, care pur si simplu vin sa sarbatoreasca implinirea unui an de viata a copilului. In ceea ce priveste datina si traditia la taierea motului, zicala "Cate bordeie, atatea obiceie" se aplica de minune.

In functie de persoanele implicate si de zona de unde se trag, exista mici variatiuni. Dar, in mare, cand copilul implineste 1 an se sarbatoreste "taierea motului", in cazul baietilor se taie motul si se rupe un colac, in cazul fetelor se taie motul si se rupe o turta.

Nasa este cea care face colacul sau turta, dupa caz, din coca de cozonac sau o comanda la brutarie. Nasii sunt cei care se ocupa de vestimentatia copilului din ziua respectiva si ii aduc toate cele necesare. Lumea petrece si se aduna in jurul mesei bogate sa sarbatoreasca copilul.

Momentul culminant al petrecerii este si cel mai important din ziua respectiva: nasii asaza copilul imbracat frumos in hainutele primite in dar pe o perna sau pe o galeata cu apa, si in fata lui aduc o tavita cu mai multe obiecte din care cel mic sa aleaga.

Nasa ii prinde un mot si il taie cu o foarfeca in semnul crucii, iar nasul rupe deasupra capului copilului colacul sau turta in patru bucati si apoi o imparte invitatilor. In acest timp, nasa leaga firele de par cu o fundita rosie sau albastra, si o lipeste cu ceara de la lumanarea de la botez intre doua monede de argint, pentru noroc. O ofera apoi mamei pentru pastrare. Urmeaza apoi ca cel mic sa aleaga de pe tava 3 obiecte care ii sunt pe plac.

Ce obiecte se pun pe tavita si ce semnificatie au?

Cum nu exista o lista cu obiectele de bifat pe tava, obiectele tin de preferintele celor implicati. Exista insa cateva obiecte clasice, care nu ar trebui sa lipseasca de pe tava:

- Seringa, stetoscop - copilul poate manifesta interes pentru medicina;

- Foarfeca, pieptan - meserie de frizer, pasiune pentru stil;

- Carte - interes pentru cultura, meserie de profesor;

- Caiet, pix - inclinatie spre invatatura, scris, compus, meserii in sfera academica;

- Oglinda, ruj, farduri, parfum - preocupare pentru propria imagine sau a altora;

- Lingura - pasiune pentru gatit, persoana gurmanda;

- Verigheta - noroc in dragoste;

- Pana de la chitara, muzicuta - meserie in muzica;

- Calculator de buzunar - isi va alege o meserie bazata pe cifre;

- Papiota de ata, centimetru - indica meseria de croitor, va fi mereu in pas cu moda;

- Surubelnita - copilul va fi descurcaret si va avea predilectie spre diverse mestesuguri;

- Icoana - va fi un om cu frica lui Dumnezeu sau va urma o profesie in domeniu.

Bineinteles ca lista aceasta nu este batuta in cuie, unele obiecte pot fi scoase sau adaugate, in functie de preferintele sau meseriile parintilor si ale nasilor, de exemplu. Este de preferat ca tava sa nu fie foarte aglomerata sau sa pui pe ea obiecte pe care stii ca cel mic le prefera, cu care se joaca zi de zi, fiindca automat le va alege pe cele cunoscute si ritualul isi va pierde din farmec.

Se spune ca primele 3 obiecte alese de copil iti vor da detalii despre felul lui de a fi, despre posibila cariera ce o va alege la maturitate si daca va avea noroc in viata sau nu. Odata cu taierea motului se spune ca cel mic va deveni curajos si nu va avea frica de nimic. I se ureaza sa aiba o viata prospera, sanatate si implinire.

Acest obicei este unul de care iti vei aminti cu drag peste ani si ii vei putea povesti copilului cum a decurs sau ii vei putea arata poze si filme. Nu lua in seama toate superstitiile si nu pleca urechea la toate vorbele din mosi stramosi, bucura-te de prima aniversare a copilului tau si cauta sa ramai cu amintiri frumoase.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Taierea motului Obiecte tavita taiere mot Nasi botez Bebelus 1 an Botez copii

Articole recomandate

Citeste si despre