Ce se face cu lumanarea de la botez?

/ / Modificat: 2022-06-06
Ce se face cu lumanarea de la botez?

Botezul este o taina sacra prin care cel mic primeste binecuvantarea divina, i se ofera virtuti si se aduce pe drumul catre Lumina. in aceasta ceremonie a Botezului, exista foarte multe simboluri care au rolul de a intregi tot ceea ce se intampla, la nivel nevazut, in taina Botezului, printre care si lumanarea de botez.

Slujba Botezului este impartita in 2, una de purificare si una de reinoire, iar cel nou nascut, este adus de care nasi in fata lui Dumnezeu iar cu ajutorul tuturor simbolurilor din timpul slujbei, viata bebelusului abia acum incepe, intru Hristos. 

Lumina este cea care ne arata calea

Lumanarea de la botez, semnifica Lumina lui Hristos, cel care este considerat Lumina Lumii, acea Lumina care nu poate fi infranta de intuneric. 

Lumina de la lumanarea de la botez are rolul nevazut de a-l calauzi pe cel mic, in viata, de a-i arata calea si de a purta copilul de la intuenric la Lumina. De la omul vechi la cel nou. 

Lumanarea o prima jertfa adusa lui Dumnezeu

Lumanarea are si rolul de jertfa, adica un prim dar adus de catre cel mic lui Dumnezeu, prin intemediul nasilor si al parintilor.  

Aceasta ar trebui sa fie alba, indiferent cu ce alte culori sau elemente este decorata pentru ca aceasta semnifica puritatea si haine nevinovatiei. Pe CelMic.ro gasesti modele de lumanari decorate cu tul sau batist care simbolizeaza crasma dar si decoratiuni potrivite pentru fetite sau baietei, in culori variate. 

Rolul lumanarii dupa botez

Desi am crede ca rolul acestei lumanari se inchie o data cu slujba botezeului, de fapt lucrurile nu stau deloc asa. Se spune ca aceasta trebuie pastrata si aprinsa ori de cate ori copilul trece prin momente dificile sau este bolnav. 

in anumite zone ale tarii, traditiile merg mai departe de atat si se spune ca aceasta ar trebui aprinsa inclusiv la petrecerea de botez. 

Aprindere pentru casatorie

Anumite superstitii spun ca la botezul unei fetite, lumanarea ar trebui sa stea aprinsa 3 zile, pentru ca aceasta sa se marite si sa fie fericita, iar in altele sustin ca aceasta ar trebui sa fie lasata sa arda complet in primele 6 saptamani de la botez, pentru ca cel nou venit pe lume sa se poata casatori foarte usor, cand va creste. 

Lumanarea se foloseste si la taierea motului

Lumanarea de botez ar trebui aprinsa si a doua zi, atunci cand nasa participa la baita celui mic, un al ritual de dupa botez dar si atunci cand bebelusului implineste primul sau an de viata si i se face petrecerea de 1 an, adica taierea motului. 

Aceasta lumanare ar trebui aprinsa si in noaptea de Paste dar si dupa Paste, iar in traditiile stravechi, lumanarea de la Botez, se folosea doar daca aceasta fusese deja sfintita in noaptea de Paste. 

Conform traditiilor lumanarea se pastreaza decorata pentru un an de zile, iar ulterior i se pot scoate decoratiunile, daca se doreste. Chiar daca aceasta este decorata cu flori, ele se lasa sa se usuce si se pastreaza asa. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Botez copii

Articole recomandate

Citeste si despre