Sfaturi practice si utile pentru a spala parul bebelusului

/ / Modificat: 2016-08-01
Sfaturi practice si utile pentru a spala parul bebelusului

Bebelusii sunt extrem de sensibili si trebuie tratati cu foarte mare grija in orice circumstanta, in mod special atunci cand este vorba despre baita. Unii bebelusi nu agreeaza deloc baita, in timp ce altii sunt foarte incantati de joaca in apa, insa intregul proces depinde de parinti si de felul in care abordeaza acest moment important.

Cat de des trebuie sa faca baita bebelusul?

Bebelusul trebuie sa faca baita zilnic pe corp indiferent de anotimp si, bineinteles, dupa fiecare schimbare a scutecului trebuie spalat cu apa si un sapun moale, de bebelusi, recomandarea medicilor fiind evitarea servetelelor umede si utilizarea lor numai in cazuri absolut necesare. Manutele si fata trebuie spalate si ele cat mai des.

sfaturi_spalare_par_bebelusi

O baita seara, inainte de culcare, urmata de un masaj cu ulei de bebelus, ii va prinde foarte bine micutului tau si va dormi neintors pentru ca baia il va linisti si relaxa. In acelasi timp, chiar daca nu zburda prin parc si, teoretic, nu au de unde sa se murdareasca, bebelusii sunt expusi la microbi din casa si de afara in timpul plimbarilor in carucior si trebuie spalati zilnic. Desi unele voci spun ca pielea micutului se va irita daca este spalata in fiecare zi, daca folosesti sapunuri si geluri delicate nu ai de ce sa-ti faci griji in aceasta privinta.

In cazul parului lucrurile stau putin diferit. Bebelusul nu trebuie spalat in fiecare zi pe par, fiind suficienta o spalare la 2-3 zile. Depinde foarte mult si de cat de mare este parul bebelusului, unii micuti au inca din prima zi de viata o podoaba capilara destul de bogata si risca sa raceasca daca il speli prea des, insa in cazul altor micuti trebuie sa astepti ceva vreme pana ii creste parul, asa ca poti doar sa-l stergi cu buretele.

Cum sa speli parul bebelului?

Un prim sfat legat de spalarea parului bebelusului ar fi acela ca nu trebuie sa folosesti dusul deoarece pot exista fluctuatii de temperatura ale apei, asa ca cel mai bine este sa pregatesti tu apa pentru spalat si sa o aduci la temperatura potrivita de maximum 40 de grade.

Foloseste un sampon pentru bebelusi care sa nu irite ochii, alege acele sampoane pe care scrie "fara lacrimi" (no tears). Nu pune samponul direct in par, ci prima data in maini cu putina apa si apoi in parul bebelusului. Nu e nevoie de o cantitate prea mare de sampon pentru ca nici micutul nu are prea mult par. Curata parul cu miscari lente si maseaza scalpul cu delicatete, nu e nevoie sa insisti prea mult.

Pentru a clati samponul foloseste-te de mana si de causul palmei, de un pahar sau de un burete moale. De obicei sampoanele pentru bebelusi nu fac prea multa spuma, asa ca nu va trebui sa insisti prea mult pentru clatire. Tine una dintre maini pe fruntea micutului pentru ca apa sa nu ii intre in ochi si sa-l deranjeze. In timpul acesta tine capul bebelusului putin ridicat, poti pune un prosop sub capul lui in cadita sau poti chiar sa folosesti la baita un burete special suport de baie pentru cadita de marimea bebeluslui care are partea din zona capului mai ridicata.

Copiilor nu prea le place sa fie spalati pe cap, asa ca va trebui sa transformi spalarea parului intr-o joaca si sa vorbesti cu el pentru a-l linisti in timpul baitei. Daca micutul tau opune rezistenta la spalatul pe cap si plange mult, va fi nevoie de ambii parinti pentru aceasta "operatiune". Unul i-ar putea distrage atentia cu diverse trucuri si jucarioare in timp ce celalalt se ocupa de parul bebelusului.

bebelusi_baita

Cand vine vorba despre uscarea parului, nu este recomandata folosirea uscatoarelor de par care ar putea sa-l sperie cu zgomotul lor puternic pe micutul tau. Sterge capul bebelusului cu miscari blande cu ajutorul unui prosop moale, din bumbac, care sa absoarba bine apa. Parul bebelusilor este de obicei rar, iar firul de par este destul de subtire, asa ca se va usca foarte repede. Nu pune o bonetica pe cap inainte ca parul sa fie complet uscat deoarece micutul tau ar putea sa raceasca.

Apa si produsele de curatare

Bebelusii nu trebuie spalati cu aceleasi produse cosmetice pe care le folosesc adultii, ei au nevoie de sapunuri, geluri si sampoane special create pentru ei. Aceste produse au o compozitie speciala care nu irita pielea si au un PH netru menit sa protejeze pielea sensibila a bebelusilor de iritatii si eczeme si sa o hidrateze corespunzator. Citeste eticheta acestor produse in inainte sa le achizitionezi si opteaza pentru cele fara parabeni, hipoalergice si fara prea multe chimicale.

Buretii si carpele de baie pe care le folosesti atunci cand speli bebelusul trebuie sa fie moi si sub nicio forma abrazive. Aceleasi reguli se aplica si pentru prosoapele pe care le folosesti dupa baie.

Apa in care face baita micutul trebuie sa nu fie nici prea rece, nici prea fierbinte, ideal ar fi sa aiba o temperatura de 36 - 39 de grade Celsius. Poti folosi un termometru de baie pentru a determina temperatura apei. Un truc pe care il folosesc multi parinti este acela de a verifica temperatura apei cu ajutorul cotului. Introdu cotul in apa, iar daca te frige, apa este prea fierbinte pentru bebelus. Nu e nevoie de o cantitate prea mare de apa, copilul nu trebuie sa se scufunde in apa, ea ar trebui sa fie in cadita cam 10 centimetri.

Nu adauga apa in cadita in timp ce e bebelusul in ea, acest lucru ar putea modifica temperatura apei, ea ar putea deveni prea rece sau prea calda. Pregateste apa inainte sa il pui pe micut in cadita. Totodata, pune cadita intr-o camera cu temperatura constanta, unde nu exista curenti de aer sau un aparat de aer conditionat.

Baita nu ar trebui sa dureze prea mult, maximum 10 minute sunt suficiente pentru a te ocupa de toate zonele corpului lui. La inceput s-ar putea ca micutul tau sa nu agreeze prea mult baita, insa se va obisnui cu timpul, daca faci un program de baie in fiecare seara si daca te ajuti de jucarioare de baie precum ratustile de cauciuc. In acelasi timp, nu trebuie sa-l lasi pe micut nicio secunda singur in cadita, ignora telefonul, soneria sau orice altceva pentru a nu pune in pericol siguranta bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie bebelusi Par bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre