Mameloanele sensibile si iritate in alaptare

/ / Modificat: 2012-08-10
Mameloanele sensibile si iritate in alaptare

Mameloanele sensibile sau iritate sunt o problema obisnuita cu care te poti confrunta cand incepi sa alaptezi bebelusul. Este recomandat sa fie ingrijite sau tratate inainte de a se transforma in sfarcuri crapate sau sangerande, considerate afectiuni serioase ale pielii in alaptare. Afla ce trebuie sa faci atunci cand ai mameloanele sensibile si dureroase, dar cel mai important, cum poti preveni aceasta problema incomoda si dureroasa!

Cand apare sensibilitatea si iritarea sanilor in alaptare?

Majoritatea mamicilor are de-a face cu sensibilitatea mameloanelor si semne usoare de iritare inca din primele zile de alaptare a bebelusului. Specialistii sustin ca aproape 96% dintre mamici manifesta sensibilitate si inflamatie la nivelul sfarcurilor in prima saptamana dupa inceperea alaptatului.

Mameloanele care devin sensibile si usor iritate la inceputul alaptarii nu sunt periculoase si nu necesita ingrijiri medicale. Pana cand sanii incep sa se obisnuiasca cu noul rol pe care-l au in alaptare, este normal sa resimti cateva schimbari si o sensibilitate in sani, cu precadere la nivelul mameloanelor.

Perioada de varf in care ai putea resimti mai acut sensibilitatea sanilor este in prima saptamana dupa nastere, adica in primele 7-10 zile de alaptare. Simptomul se instaleaza cam in primele 15-30 de secunde dupa ce bebelusul este pus la san. In mod normal, senzatia de iritare si sensibilitate ar trebui sa dispara de la sine.

Zona din jurul mameloanelor este plina de terminatii nervoase, care in timpul suptului transmit mesaje catre creier sa elibereze oxitocina, responsabila pentru declansarea fluxului de lapte. Odata ce laptele incepe sa curga din sani, ar trebui sa dispara sensibilitatea mameloanelor.

In cazul in care acest simptom nu se amelioreaza dupa prima saptamana de alaptat si se adauga simptome noi: dureri, inflamatii, piele crapata si hemoragie, este important sa contactezi medicul, deoarece este vorba de o afectiune care necesita tratament medical.

Care sunt cauzele mameloanelor sensibile si iritate?

Atunci cand apar durerile, iar pielea din jurul mameloanelor incepe sa se crape si eventual sa sangereze, acest lucru nu mai este normal si pot aparea complicatii.

Exista doua cauze principale care duc la aparitia sensibilitatii, iritatiei si, in cele din urma, a durerii mameloanelor in alaptare: fie bebelusul nu prinde corespunzator sfarcurile cand incepe sa suga la san, fie are o pozitie gresita in timpul alaptarii.

Daca esti o mamica fara experienta, s-ar putea sa ai ceva dificultati in asezarea corecta a bebelusului la san, precum si in a-ti da seama daca acesta a cuprins adecvat mamelonul. Atunci cand micutul este pus la san, trebuie sa cuprinda cu buzele nu doar sfarcul, ci si areola sanului, altfel va suge incorect si va produce rani, cunoscute sub numele de ragade, afectiuni frecvente in alaptare.

Sigur ca exista si alte cauze care pot duce la aparitia ragadelor, mameloanelor crapate sau hemoragice.

De exemplu, daca ai probleme anatomice ale sfarcurilor - sunt plate sau orientate spre interiorul sanilor - exista riscul aparitiei diverselor afectiuni ale pielii, cauzate de dificultatile pe care bebe le intampina la supt.

Alte complicatii ale alaptarii - blocarea canalelor galactofere, angorjarea sanilor - pot deveni cauze ale mameloanelor dureroase si iritate.

Cum ingrijesti mameloanele sensibile si iritate pentru a nu aparea complicatii?

Este important sa ai in vedere luarea unor masuri rapide de reducere a sensibilitatii mameloanelor sau iritatiilor aparute in jurul sfarcurilor, pentru ca acestea sa nu degenereze in infectii si afectiuni mai grave.

Cu cat iti ingrijesti mai bine sanii dupa nastere si ai grija la cateva aspecte esentiale in pozitionarea bebelusului la san, la modul in care ii scoti sanul din gurita si la igienizarea zonei, cu atat te vei confrunta mai putin sau deloc cu probleme ale mameloanelor in timpul alaptatului.

Asigura-te ca intotdeauna mameloanele tale sunt curate si uscate. Evita sapunuri sau geluri de dus cu parfumuri si conservant. Clateste doar cu apa calda si usuca bine pielea din jurul sfarcurilor.

Dupa fiecare alaptare, unge-ti zona mameloanelor cu cateva picaturi de lapte, deoarece are proprietati curative si profilactice.

Ajuta bebelusul sa prinda corespunzator sfarcurile in gurita atunci cand incepe sa suga la san. Micutul trebuie sa aiba gurita larg deschisa la momentul prinderii si sa cuprinda toata areola sanului, nu doar sfarcul.

Incearca diverse pozitii pentru bebelus in timpul alaptarii. Nu doar pozitia lui la prinderea mamelonului este importanta prentru prevenirea afectiunilor pielii, ci si cea pe care o are in timp ce suge la san. Important este sa testezi mai multe pozitii si sa o alegi pe cea care este confortabila pentru amandoi.

Scoate cu blandete sanul din gurita bebelusului atunci cand termina de supt. In cazul in care desprinderea de la san este brusca, exista riscul provocarii ranilor si leziunilor la nivelul sanilor.

In situatia in care starea mameloanelor se agraveaza si apar dureri, sfarcuri crapate, care sangereaza si devin rosiatice si inflamate, este cazul sa mergi la medic.

Pana atunci, nu intrerupe alaptarea decat daca durerile sunt insuportabile. Poti aplica comprese cu gheata inainte de a pune bebelusul la san, pentru a diminua durerile provocate de supt. Dupa terminarea sedintei de alaptat, incearca compresele cu apa calduta, pentru a preveni infectiile si a ameliora disconfortul.

In cazul in care afectiunea se agraveaza, mergi la medic. Acesta ti-ar putea prescrie unguente cu lanolina medicala, special creata pentru ameliorarea mameloanelor crapate sau sangerande si sigura pentru sanatatea bebelusului.

Este important sa retii ca cel mai bun tratament ramane prevenirea. Din primul moment in care incepi sa alaptezi, asigura-te ca pozitia bebelusului la san sau in timpul alaptararii este corecta.

Foloseste aparatori din silicon pentru protectia mameloanelor, inca de la primele semne de durere, inainte ca afectiunea sa se agraveze.

Ia-ti toate masurile de prevenire, astfel incat sa reduci substantial sansele ca simplele mameloane sensibile sau usor iritate sa se transforme in sfarcuri crapate si sangerande.

Ai avut probleme cu mameloanele in timpul alaptarii? Ce simptome ai avut si cum ai reusit sa le faci fata si sa le tratezi? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sfarcuri alaptare Probleme sani alaptare Afectiuni piele alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre