Lucruri sigure (sau nu) in timpul alaptarii. Mit si adevar

/ / Modificat: 2017-08-08
Lucruri sigure (sau nu) in timpul alaptarii. Mit si adevar

Este de ajuns sa spui ca alaptezi sau ca vrei sa alaptezi cand o sa dai nastere, ca sa incepi sa auzi tot felul de mituri despre alaptare, despre ce este bine si ce nu este bine sa faci. In orice caz, alaptarea ramane cel mai sanatos si mai sigur mod de a-ti hrani pruncul, pentru ca acesta sa se dezvolte sanatos si armonios.

Daca ai inceput deja sa iti tii bebeusul la san, si tu o sa te ingrijorezi din diverse motive: "oare ceea ce mananc imi va afecta copilul?", "obiceiurile mele zilnice au legatura cu calitatea laptelui matern pe care il primeste bebelusul meu?".

Cum numeroasele mituri legate de alaptare pot influenta decizia unei femei de a-si hrani sau nu bebelusul la san, iata care sunt cele mai intalnite mituri despre alaptare si adevarul din spatele lor.

Mit: nu trebuie sa mai folosesti antiperspirant

Realitate: este posibil sa fi auzit ca antiperspirantele sunt periculoase in timpul alaptarii pentru ca unul din ingrediente, aluminiul, este toxic pentru tesutul mamar si pentru laptele matern. Specialistii spun insa ca precautia nu este necesara, dar poti oricand sa optezi pentru un antiperspirant care nu contine aluminiu.

De asemenea, poti lua in considerare trecerea la un antiperspirant fara parfum, deoarece nou-nascutii pot deveni confuzi din cauza mirosului si sa refuze sa mai suga. Alege un deodorant fara pulverizare, pentru ca acesta ar putea sa ajunga si pe sfarcuri, ceea ce inseamna ca poate provoca un gust neplacut pentru bebelus. Poti incerca piatra de alaun, un produs natural recunoscut pentru proprietatile sale astringente si antibacteriene, care nu are miros si este eficient in comabaterea mirosului de transpiratie.

Mit: poti ramane fara lapte dintr-odata

Realitate: o mama care alapteaza nu va ramane brusc fara lapte, insa este adevarat ca productia de lapte poate sa varieze atat in cursul unei zile, cat si de la o zi la alta. Alaptarea functioneaza pe principiul "cerere-oferta": cu cat bebelusul suge mai mult si mai des, cu atat sanii tai vor produce mai mult lapte si invers.

Bebelusul va avea hrana suficienta, el oricum suge aproximativ 80% din cantitatea de lapte matern disponibila.

Mit: toate femeile pot sa alapteze

Realitate: doar 2% din mame nu pot cu adevarat sa alapteze. Mai frecvente sunt situatiile in care alaptarea trebuie intrerupra temporar, dar si acestea sunt cazuri exceptionale. Unele femei nu pot alapta chiar daca au lactatie din cauza unor afectiuni de care sufera, precum insuficienta renala sau hepatita. Exista si situatii temporare in care o femeie nu poate sa isi hraneasca bebelusul la san din cauza unor tratamente.

Mit: alaptarea este complicata si dureroasa

Realitate: mama si copilul au, de multe ori, nevoie de o perioada cuprinsa intre una si doua saptamani pentru a se obisnui cu tehnicile de alaptare si de trei pana la patru saptamani pentru a deveni total confortabili in timpul procesului de alaptare.

Este posibil ca sfarcurile sa fie sensibile in prima saptamana, dar dupa ce trece aceasta perioada sensibilitatea sau durerea ar trebui sa dispara. Daca insa exista o durere care persista, atunci este cazul sa mergi la medic, pentru ca este ceva in neregula.

Mit: nu trebuie sa iei analgezice in timpul alaptarii

Realitate: in timpul alaptarii exsta categorii de medicamente permise si categorii nepermise. In categoria celor care pot fi administrate intra si analgezicele, ele fiind considerate sigure pentru mamele care alapteaza, potrivit unui raport al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), desi fiecare medicament are beneficiile si riscurile sale.

In orice caz, pentru orice fel de medicament pe care doresti sa il iei, este cel mai bine sa vorbesti cu medicul. Trebuie sa stii ca exista risc chiar si atunci cand un medicament este considerat sigur. Utilizeaza cea mai mica doza eficienta de medicament, pentru cel mai scurt timp posibil.

Mit: nu trebuie sa bei cafea

Realitate: consumul moderat de cafea, dar si alte bauturi care contin cofeina, este permis in timpul alaptarii, pentru ca nu ii face niciun rau bebelusului. Asa ca nu iti fie teama sa bei o ceasca de cafea dupa o noapte in care nu te-ai odihnit prea bine. Ideal este sa nu bei mai mult de una-doua cani de cafea pe zi, pentru ca atunci procentul de cofeina care va ajunge in laptele matern este mai mare, ceea ce il va face pe bebelus sa fie irascibil, sa nu aiba stare si sa aiba multe momente de neliniste, chiar tulburari ale somnului.

Poti opta insa oricand pentru o cafea decofeinizata ori pentru ceaiuri care au efect revigorant, permise in timpul alaptarii. Daca alegi bauturi cu cofeina, ai grija sa consumi o cantitate suficienta de apa, ca sa te hidratezi cum trebuie.

Mit: trebuie sa consumi putine calorii, ca sa nu se ingrase copilul

Realitate: procesul de alaptare arde aproximativ 500 de calorii pe zi. Acest lucru este suficient pentru a ajuta multe femei sa revina la greutatea lor inainte de sarcina si nici nu afecteaza greutatea copilului.

Este important sa te asiguri ca ai un aport de cel putin 1.800 de calorii pe zi si ca ai mese bine echilibrate (o multime de grasimi sanatoase, cum ar fi avocado si nuci, plus fructe, legume si carne slaba). In perioada alaptarii trebuie sa iti asculti corpul si sa mananci de fiecare data cand iti este foame, nu trebuie sa te infometezi si nici sa tii diete.

Mit: femeile care fumeaza nu pot alapta

Realitate: daca esti fumatoare, iti poti alapta copilul, insa fumatul nu este un obicei sanatos. Oricum, daca fumezi, este bine sa iti alaptezi copilul la doua ore dupa ce ai ai fumat, pentru ca nicotina sa nu patrunda in lapte. In schimb, alcoolul nu este permis in perioada alaptarii, pentru ca are mai multe efect negative. Poate sa schimbe gustul laptelui, ceea ce il va face pe beblusul tau sa refuze sa mai stea la san. Alcoolul in alaptare poate sa interfereze cu rutina de somn si de hrana a micutului, acesta poate sa fie mai flamand. De asemeena, poate sa aiba stari de irascibilitate, sa fie mai nelinistit.

Daca se intampla totusi sa consumi, ocazional, alcool, in perioada alaptarii, ai grija sa nu bei mai mult de un pahar cu vin sau de o sticla cu bere de 330 ml. Totodata, este foarte important sa bei bautura alcoolica numai dupa ce ti-ai alaptat bebelusul, iar poi sa astepti timp de doua-trei ore pana cand il vei pune din nou la sani, pentru a nu se transmite cantitati mari de bautura in corpul lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre