Condimente pe care nu ar trebui sa le consumi in timpul alaptarii

/ / Modificat: 2023-04-22
Condimente pe care nu ar trebui sa le consumi in timpul alaptarii

Stiinta spune ca o mare parte din ceea ce mancam este transmis copilului prin laptele matern. Tocmai de aceea, in timp ce alaptam, este important sa acordam atentie dietei. Desi nu exista suficiente dovezi, s-a observat ca salvia, de exemplu, contine o substanta care reduce productia de lapte. De aceea, trebuie evitata in timpul alaptarii. 

Cercetatorii au observat, in urma studiilor, ca in laptele matern au fost descoperite urme ale unor condimente folosite in prepararea mancarurilor. Tocmai de aceea este important sa ai grija la alimentatia ta in momentul in care alaptezi.  

Condimente pe care ar trebui sa nu le consumi in timpul alaptarii

Patrunjelul

Patrunjelul este o planta folosita pe scara larga in lumea culinara. Cu toate acestea, se stie ca patrunjelul contine o substanta numita apiol, care este capabila sa reduca productia de lapte matern.

Acelasi studiu din revista Breastfeeding Medicine comenteaza si efectul anti-galactogen al patrunjelului. Prin urmare, se recomanda prudenta in consumul acestuia, desi sunt necesare mai multe studii.

Salvia

Un studiu publicat in revista Breastfeeding Medicine, subliniaza ca salvia contine o substanta numita acid diterpenic. Acesta are proprietati de a reduce productia de lapte. Asadar, daca vrei sa ai o lactatie sanatoasa, ar trebui sa consumi cantitati minime de salvie sau chiar sa o eviti.

Fenicul

Semintele de fenicul Foeniculum vulgare contin un ulei volatil compus din anetol, care este un fitoestrogen. Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru a trata tulburarile digestive, problemele tractului urinar si productia de lapte matern.

Potrivit NIH Drugs and Lactation Database, in 2023, feniculul este un presupus galactogog inclus in unele amestecuri brevetate pentru a creste productia de lapte. Cu toate acestea, dovezile sunt slabe in ceea ce priveste tipurile de studii si metodele utilizate pentru a masura acest efect ca ingredient unic.

Anasonul stelat

Anasonul stelat este un condiment foarte aromat in forma de stea. Acesta provine din Orient si este foarte popular in medicina naturista. Contine anetol, care actioneaza si ca un fitoestrogen.

Desi nu exista studii care sa demonstreze toxicitatea anasonului stelat - Illicium verum - in timpul alaptarii, exista o ingrijorare cu privire la acest condiment. Aceasta consta in faptul ca exista un risc de confuzie cu o anumita specie, anasonul stelat chinezesc (Illicium anisatum). Acesta din urma poate fi intr-adevar toxic, deoarece contine o substanta numita anisatina, care este extrem de periculoasa pentru mama si copil.

Conform celor de mai sus, se recomanda sa evitati anasonul sau sa va asigurati ca este vorba de anason stelat conventional. Cea mai recenta revizuire a Bibliotecii Nationale de Medicina, din 2023, declara ca anasonul stelat conventional este sigur pentru sanatate. Cu toate acestea, se sugereaza sa aveti grija si sa il evitati in timpul alaptarii.

Lemn dulce

Lemnul dulce este o planta erbacee care este folosita in principal in cofetarie pentru dulceata pe care o poate adauga alimentelor. Cu toate acestea, un raport publicat de National Library of Medicine in 2021 afirma ca acesta contine acid glicirrizic, care reduce prolactina serica. Prin urmare, ar putea afecta productia de lapte in timpul primelor etape ale alaptarii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Condimente sanatoase Alaptarea si alimentatia

Articole recomandate

Citeste si despre