Alaptarea copiilor de peste un an NU este “rasfat”. De ce este importanta

/ / Modificat: 2023-07-17
Alaptarea copiilor de peste un an NU este “rasfat”. De ce este importanta

Alaptarea exclusiva pana la sase luni este esentiala pentru buna dezvoltare a micutilor. De asemenea, este important ca alaptarea sa continue pana la varsta de minim un an. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea pana al varsta de doi ani.

Cu toate acestea, alaptarea copilului poate continua si dupa varsta de doi ani, daca mama are resurse. 

Alaptarea dupa varsta de un an, recomandata de specialisti 

OMS, UNICEF, Asociatia Americana de Pediatrie si Asociatia Australiana de Alaptare, si multe altele, recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata si combinata cu alte alimente pana cel putin la varsta de 12-24 de luni, cu posibilitatea de a o prelungi atat timp cat mama si copilul doresc acest lucru.

Care sunt riscurile continuarii alaptarii dupa varsta de un an?

Nici unul! Nu exista niciun risc dovedit al alaptarii la san dupa varsta de un an. Nu exista nicio legatura dovedita intre asa-numita alaptare prelungita si cariile dentare sau malnutritia sugarului.

Exista beneficii ale alaptarii dupa varsta de un an?

Bineinteles ca da! Si mai degraba decat despre beneficiile alaptarii dupa varsta de un an, am putea vorbi despre riscurile de a nu o face. Alaptarea la san pana la varsta de cel putin doi ani este interventia preventiva care are cel mai mare impact asupra imbunatatirii sanatatii sugarilor si copiilor. Aceaasta ajuta la cresterea imunitatii si la prevenirea infectiilor. 

Un studiu publicat in The Lancet a estimat ca o crestere a alaptarii la san ar putea preveni peste 800.000 de decese infantile si pana la 20.000 de decese cauzate de cancerul de san, in cazul femeilor.

In ceea ce priveste laptele matern ca aliment, trebuie remarcat faptul ca acesta nu isi pierde proprietatile in timp. In plus, alaptarea copilului nu este niciodata un “rasfat”, sau un lucru de care “copilul nu are nevoie”. 

In plus, laptele matern isi mentine beneficiile imunologice, protejand impotriva infectiilor gastrointestinale, otitei sau infectiilor respiratorii. Acest beneficiu pare sa fie cu atat mai mare cu cat durata alaptarii este mai mare. De fapt, unii factori imunologici cresc in laptele matern in timpul celui de-al doilea an de viata al copilului.

De asemenea, isi mentine rolul protector impotriva altor boli, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli metabolice (bebelusii care sunt alaptati la san pentru perioade mai lungi au mai putine boli autoimune).  Nu numai atat, s-a constatat ca copiii care sunt alaptati la san pentru perioade mai lungi de timp pot avea o dezvoltare intelectuala mai buna si note mai bune la scoala.

Pe de alta parte, alaptarea la san are beneficii incontestabile pentru mame, care par sa fie cu atat mai mari cu cat durata totala a alaptarii este mai mare. Mamele care alapteaza la san au un risc mai mic de cancer ovarian si mamar si un risc mai mic de diabet si hipertensiune arteriala.

âAlaptarea copiilor de peste un an sau doi ani este rasfat!â

Aceasta vorba din popor nu este deloc adevarata! Dupa cum am vazut, beneficiile alaptarii pe o perioada mai mare de 24 de luni sunt numeroase. Cum ar putea ca scaderea riscului de infectii si cresterea imunitatii copilului sa fie un “rasfat”? Este un lucru necesar, nicidecum un rasfat.

Pana la ce varsta imi pot alapta copilul? 

Nu exista limita! Alaptarea poate continua atata timp cat mama si copilul doresc acest lucru. In cele mai multe cazuri, mama este cea care decide ca a sosit momentul. Dar uneori este vorba de copii. De altfel, auto-intarcarea este cea mai recomandata metoda de renuntare la alaptare. Copilul decide singur cand nu mai doreste san. In unele cazuri se intampla treptat, inainte de varsta de doi ani, in altele, mai tarziu intre 2 si 5-7 ani. Cu alte cuvinte, daca nu faci nimic pentru a-l intarca, se vor intarca singur la un moment dat. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului Importanta atasament bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre