8 fraze pe care nu trebuie sa le spui unei mame care nu alapteaza

/ / Modificat: 2021-10-04
8 fraze pe care nu trebuie sa le spui unei mame care nu alapteaza

Stim cu totii ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru un bebelus in primele luni de viata. Cu toate acestea exista femei care nu pot alapta sau care, pur si simplu, aleg sa nu o faca. Este decizia ficareia si trebuie respectata, mai ales ca nu stii corcumtantele in care a fost luata decizia.

Indiferent de motivul pentru care o mama nu alapteaza, devine tinta criticilor. Acestia nu se gandesc cat de mult ranesc o femeie care nu alapteaza, deoarece nu poate din cauze medicale, desi si-ar dori acest lucru. Iata, asadar, 8 fraze pe care sa nu i le spui niciodata unei femei care nu alapteaza:

1. “Toate femeile pot alapta”

Acest lucru este fals, deoarece, desi este adevarat ca majoritatea femeilor au capacitatea de a-si alapta copilul, uneori exista circumstante de sanatate care pur si simplu nu permit acest lucru. Aceasta afirmatie nu face decat sa o faca pe mama sa se simta si mai vinovata de neputinta ei. 

2. “Alaptarea este mai usoara”

Este adevarat ca pregatirea corecta a biberonului este mai laborioasa decat alaptatul, insa nu este pe deplin adevarat pentru toate femeile. Exista diverse circumstante si situatii care pot ingreuna alaptarea , ceea ce il face mai complicat si mai obositor pentru mama. Ambele au avantajele si dezavantajele lor.

3. “Formula are multe substante chimice”

Da, formula contine substante chimice, dar este in continuare cea mai buna alternativa la laptele matern (si cea mai sigura) . Daca o femeie nu isi poate alapta bebelusul sau daca nu doreste, cel mai bine este sa-i oferi copilului formula si nu alt tip de lapte. 

4. “Va fi mai bolnav”

Cu totii stim ca laptele matern este cel mai bun pentru bebelus si chiar se adapteaza fiecarei etape a vietii sale. Cu toate acestea, nu stim motivele pentru care mama nu a putut sau nu a vrut sa alapteze, prin urmare, o astfel de afirmatie este total nepotrivita.

5. “Nu ai incercat suficient”

Cine suntem noi pentru a pune sub semnul intrebarii efortul depus de o mama pentru a alapta. Pentru o mama care a incercat sa alapteze, dar in cele din urma a esuat, aceste tipuri de comentarii pot fi foarte dure si nu fac decat sa intareasca sentimentul de esec.

6. “Nu crezi ca esti egoista?”

La fel ca intrebarea adresata mamelor care aleg sa se intoarca la birou la scurt timp dupa nastere, acesta intrebare naste vinovatii in inima mamei. Nu trebuie sa uitam ca orice mama isi doreste ceea ce e mai bun pentru copil si pentru ea. Prin urmare astfel de arfirmatii nu trebuie facute niciodata. 

7. “Cu sanii aceia cu siguranta l-ai fi putut alapta”

Marimea sanilor nu are nicio legatura cu capacitatea de a alapta sau cu cantitatea de lapte produsa. Dupa ce am clarificat acest lucru, trebuie spus ca aceasta fraza indica doar doua lucruri: ca cine spune acest lucru nu stie nimic despre alaptare si ca acorda prea multa atentie aspectului altor persoane.

8. “Nu veti avea o legatura puternica”

Unul dintre cele mai frumoase lucruri despre alaptare, cel putin din experienta mea personala, este ca este una dintre cele mai frumoase legaturi dintre mama si bebelus. Cu toate acestea, in afara de faptul ca nu este singura cale, nu este ceea ce defineste daca vom avea sau nu o legatura puternica cu copiii nostri.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre