Inceputul de an scolar cand parintii sunt divortati

/ / Modificat: 2017-08-21
Inceputul de an scolar cand parintii sunt divortati

Schimbarile prin care trece o familie divortata ii afecteaza in aceeasi masura atat pe parinti, cat si pe copii, care sunt pusi in fata unor situatii noi carora trebuie sa le faca fata cu brio. Una dintre aceste situatii este si inceperea unui nou an scolar, perioada care va fi un pic mai complicata, insa nu imposibil de depasit.

Profesorii trebuie sa cunoasca situatia copiilor

Profesorii trebuie sa stie despre situatia familiala a copiilor, mai ales daca tu si fostul tau partener de viata v-ati separat recent. De asemenea, este bine ca profesorii sau invatatorul copiilor sa stie despre situatia de acasa ca sa nu apara confuzii, mai ales daca unul dintre parinti s-a recasatorit, iar tatal sau mama vitrega vine sa il ia pe copil de la scoala. Astfel, se vor evita situatii in care un cadru didactic sa fie pus in incurcatura si sa fie nevoit sa il intrebe pe copil despre situatia din familia lui.

In prima zi de scoala este bine sa fie prezenti ambii parinti

Festivitatea de incepere a unui nou an scolar este una cu o incarcatura sufleteasca deosebita pentru copil, chiar coplesitoare, mai ales daca este prima lui zi de scoala. Prezenta ambilor parinti ii va da incredere copilului, lucru care il va face sa se simta confortabil. Totodata, copilul va sti ca ambii lui parinti fac totul ca sa ii fie bine, chiar daca nu mai intemeiaza o familie.

Daca unul dintre parinti lipseste de la festivitate, un gest frumos din partea celuilalt parinte este sa ii trimita acestuia o poza cu copilul. In astfel de momente trebuie ingropata securea razboiului, in cazul in care separarea nu a avut loc in conditii prea bune.

Stabiliti un program clar

Pentru a-i fi mai usor copilului, fostii parteneri trebuie sa stabileasca un program clar, astfel incat copilul trebuie sa stie cine vine sa il ia de la scoala si la cine ramane in weekenduri. Este important ca ambii parinti sa se implice in educatia copiilor. Micutul poate fi, de exemplu, ajutat la teme de catre parintele cu care nu locuieste, prin intermediul telefonului.

Daca unul dintre parinti locuieste in alt oras, el trebuie sa se implice in viata copilului cu ajutorul mijloacelor de comunicare. Astfel, copilul nu numai ca primeste ajutor, insa se simte iubit si apreciat de catre ambii parinti, nu se va simti abandonat.

Fara rasfat in exces

Un divort este un moment dificil pentru copii, insa acest lucru nu trebuie sa ii faca pe parinti sa fie mai permisivi sau sa ii rasfete in exces, tocmai pentru ca se simt vinovati. Nu trebuie nici sa se creeze o competitie intre cei doi parinti, pentru ca, pe termen lung, il vor transforma pe copil intr-un rasfatat. Ba mai mult, copiii pot invata sa profite de pe urma unei astfel de situatii si sa le ceara parintilor tot felul de recompense.

Parintii trebuie sa fie prezenti la evenimentele importante din viata de scolar

Dupa o despartire, mai ales una recenta, ultima persoana cu care ai vrea sa vorbesti este fostul partener. Insa cand vine vorba despre copil, trebuie sa dati dovada de intelegere si sa colaborati, pentru ca tot ceea ce faceti veti face spre binele copilului, ca acesta sa creasca fara sa simta lipsa unuia dintre parinti.

Nu numai parintele care are custodia copiilor trebuie sa se implice in viata micutului. Acest rol revine ambilor parinti. De aceea, ambii parinti trebuie sa isi dea silinta sa fie prezenti la serbari, la competitiile importante, la petrecerile de ziua de nastere.

Respectati aceleasi reguli

Copiii ai caror parinti sunt divortati se vor obisnui sa locuiasca in doua case. Asta nu inseamna insa ca fiecare casa vine cu propriile reguli. Parintii ar trebui sa se inteleaga si sa discute despre orele de culcare ale micutilor, despre timpul acordat temelor si despre activitatile de weekend. De exemplu, daca ora de culcare a copilului este 21:00, aceasta trebuie sa fie respectata si atunci cand cel mic ramane la celalalt parinte.

In cazul in care exista neintelegeri, acestea trebuie sa fie rezolvate discret, fara sa ajunga la urechile copiilor. Ei trebuie feriti de orice discutie in contradictoriu intre voi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Divort parinti Efecte divort copii Inceput de an scolar Inceperea scolii copii Parinti divortati

Articole recomandate

Citeste si despre