O relatie mai buna cu partenerul

| Modificat: 2005-07-04 10:06:44

Studiile arata ca dupa nasterea primului copil, in multe cupluri apare un declin al relatiilor dintre cei doi parteneri. Acesta nu este un lucru surprinzator. Sarcina de a fi parinte atrage dupa ea un grad crescut de stres.

Cuplurile ce vor sa devina parinti trebuie sa se obisnuiasca cu stresul emotional pe care il vor resimti (fara cine romantice, fara iesiri la cinema, fara excursii romantice). Efortul fizic va fi la fel de epuizant ca cel psihic.

Ca urmare a unor noi responsabilitati si a schimbarii diviziunii muncii in familie, stresul in cuplu va fi accentuat. In cazul in care unul il forteaza pe celalalt sa faca ceva, se poate ca acesta din urma sa faca acelasi lucru. Nerezolvarea acestor probleme duce la deterioararea relatiei.


O proaspata mamica ar putea sa-i ceara sotului sa se implice mai mult in menaj, pe cand un proaspat tatic i-ar putea cere sotiei sa isi continue activitatea profesionala, chiar daca nici unul nu e dornic sa faca asa ceva.

Iata patru metode pentru mentinerea unei relatii puternice cu partenerul pe parcursul primului an de la nasterea copilului si dupa aceea:

- Sa anticipeze

Barbatii ar trebui sa fie constienti de efortul emotional, psihic si psihologic pe care il presupune meseria de parinte. Intelegand problemele inainte de nasterea copilului (scaderea libidoului, lipsa de somn), vei face fata mai bine.

Aceasta anticipare a problemelor iti va fi de folos pe toata perioada de educare a copilului. Familiarizeaza-te cu etapele de dezvoltare ale copilului (somnul prelungit pana spre dimineata in jurul varstei de 8 luni, invatarea folosirii toaletei la aproximativ 36 de luni). Odata ce copilul va atinge noi trepte in evolutia sa si va avea din ce in ce mai putina nevoie de voi, veti putea reaprinde flacara dragostei in cuplu.

- Sa stea relaxat

In loc sa cada prada tentatiei de a actiona impulsiv, ar trebui sa incerci o abordare mai emotionala a problemei.

O idee buna, pentru a ramane calm, este sa faci o plimbare in jurul blocului, inainte de a aborda o situatie dificila.

- Sa-i faca pe toti sa rada

Unul dintre cele mai pretioase daruri pe care un barbat le poate aduce in familie este umorul. Acesta iti permite sa spui adevarul fara sa ii ranesti pe ceilalti si are un rol esential in reducerea gradului de stres si anxietate.

Un sot si tata care stie cum sa rezolva problema intr-un mod distractiv va anihila mare parte din supararile vietii de familie.

- Sa-si puna sotia pe primul plan

Afectiunea fata de sotie este un element de stabilitate pentru copii. O relatie puternica cu partenera este cheia unei familii puternice. Cu o planificare adecvata, o minte clara, un simt al umorului dezvoltat si o dragoste profunda pentru sotie, familia va putea sa faca fata si celor mai grele incercari.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA