Priveste-ti copilul in ochi cand iti vorbeste! De ce este important contactul vizual si cum imbunatateste comunicarea

/ / Modificat: 2022-02-15
Priveste-ti copilul in ochi cand iti vorbeste! De ce este important contactul vizual si cum imbunatateste comunicarea

Atunci cand copilul nostru ne vorbeste, este important sa il ascultam si sa fim 100% atenti si concentrati la ceea ce ne spune. Nu este suficient sa-l auzim, ci trebuie sa-l ascultam, iar contactul vizual joaca un rol extrem de important in comunicare. Asa se face ca a aparut expresia „sunt ochi si urechi”, pe care o folosim cand vrem sa asiguram pe cineva ca ne implicam cu toate resursele in acea conversatie.

Ce inseamna sa fii ochi si urechi la copilul tau

Atunci cand vorbim cu cineva, contactul vizual este extrem de important. Comunicarea este directa, personala si ne asiguram ca interlocutorul este atent si interesat de conversatia pe care o avem. Ganditi-va la situatia in care vorbiti cu cineva, iar el sau ea se uita pe telefon, la televizor sau face cu totul altceva in loc sa va priveasca in ochi. Apare imediat senzatia de disconfort, impresia ca nu sunteti ascultat si ca persoana cu care incercati sa comunicati nu este interesata de ceea ce aveti de spus.

Acum imaginati-va ce simt copiii atunci cand va vorbesc, iar voi aveti alta activitate careia ii dedicati atentie. Aceeasi senzatie ca nu sunt ascultati o au si cei mici, ba chiar amplificata, din cauza ca nevoia lor de atentie este mai mare decat a adultilor.

De multe ori, cadem in capcana telefoanelor, a laptopurilor, mai ales daca lucram de acasa si trebuie sa fim tot timpul conectati la mediul de lucru. Astfel ne transformam, fara sa ne dam seama, in acei parinti distrasi care nu stiu sa isi imparta atentia intre copil si dispozitivul mobil si incearca sa le impace pe amandoua deodata. Micile gesturi pe care le facem in fiecare zi si pe care le consideram inofensive se aduna si ne transforma, in ochii copiilor nostri, in acei parinti dezinteresati si absenti.

Asa ajungem sa nu mai fim conectati cu copiii nostri, sa ii auzim, dar nu sa ii ascultam, sa ii aprobam in timp ce butonam ocupati pe telefon. Simplul fapt ca nu ii privim in ochi atunci cand ne vorbesc, chiar daca nu suntem ocupati cu altceva, este un semn ca suntem absenti, ca mintea noastra este ocupata cu altceva si nu le acordam atentia pe care o merita si de care au atata nevoie.

Din acest motiv, este esential sa promovam un dialog sanatos, sa ne respectam copiii si sa ii consideram cei mai importanti interlocutori atunci cand vorbesc cu noi. A ne aseza la nivelul lor, a-i privi cu entuziasm atunci cand ne povestesc ceva si a ne uita in ochii lor sunt gesturi care le transmit copiilor mesajul „sunt aici pentru tine, sunt 100% atent(a) la tine si la nevoile tale”.

Cum sa imbunatatim comunicarea prin contactul vizual

Nu este usor sa schimbi dintr-o data felul in care comunici, insa sunt cateva mici gesturi care imbunatatesc considerabil relatia dintre parinti si copii. Iata cu ce ar trebui sa incepeti!

Asezati-va la nivelul lor

Din cauza diferentei de inaltime, copiii sunt adesea nevoiti sa priveasca in sus atunci cand vorbesc cu noi, iar comunicarea se face pe verticala, nu pe orizontala. De cate ori aveti ocazia, asezati-va la nivelul copiilor vostri si discutati de la egal la egal. Functioneaza mai ales cand copilul are un tantrum.

Priviti-l in timp ce vorbiti cu el

Conectati-va emotional cu micutul atunci cand va vorbeste si priviti-l in ochi indiferent ce v-ar spune. Acest lucru ii arata ca sunteti interesat si prezent, ii da incredere in el, iar daca veti contribui si cu mici gesturi precum un zambet, datul din cap aprobator sau o privire plina de interes, se imbunatateste considerabil relatia de comunicare.

Nu il intrerupeti atunci cand vorbeste

Chiar si atunci cand aveti o discutie in contradictoriu, permiteti-i copilului sa-si expuna punctul de vedere, nu il intrerupeti si nu interveniti peste el. Respectati-l ca pe un partener de conversatie si vorbiti pe rand. In acest fel il invatati si pe el o lectie importanta despre comunicare.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copilul Ochi copii

Articole recomandate

Citeste si despre