Fraze pe care sa le folosesti in relatia cu copilul tau pentru a da dovada de empatie

/ / Modificat: 2023-08-27
Fraze pe care sa le folosesti in relatia cu copilul tau pentru a da dovada de empatie

Copiii au nevoie sa se simta intelesi si ascultati pentru a dezvolta o stima de sine sanatoasa si o buna gestionare a emotiilor. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de empatie, un element-cheie in parenting.

Aceasta abilitate de inteligenta emotionala te ajuta sa te conectezi cu nevoile copiilului tau, sa te pui in locul lui si sa ii oferi sprijinul si ajutorul de care are nevoie.

Fraze care arata empatie fata de copii

Cand se raneste singur, cand este trist, cand simte o emotie intensa, in cursul vietii de zi cu zi, cand vorbesti cu el, dar si in momentele fericite, este important sa dai dovada de empatie si sa ii arati acest lucru. In toate aceste momente iti poti arata empatia fata de copiii tai. Iata cateva fraze care te ajuta sa faci acest lucru:

1. "Inteleg ca acest lucru poate fi dificil pentru tine, vrei sa vorbim despre asta?" - Prin aceasta fraza faci aluzie la intelegerea starii emotionale a copilului si, mai mult, te oferi sa faci ceva in acest sens pentru a-l face sa se simta mai bine.

2. "Sunt mereu aici pentru a te asculta si pentru a te sprijini in tot ceea ce ai nevoie". - Aratarea iubirii neconditionate si a sprijinului prin ascultare este esentiala pentru ca copiii sa simta ca empatizam cu ei, iar aceasta fraza este o modalitate buna de a le arata acest lucru.

3. "As vrea sa aud ce simti in legatura cu acest lucru". – Este o expresie care denota interes si deschidere, elemente cruciale in promovarea empatiei, si care ii ajuta pe copii sa se simta ascultati si ne ajuta sa intelegem de ce ar putea avea nevoie. Este un mod de a le spune ca suntem deschisi sa ascultam ceea ce vor sa ne spuna.

4. "Emotiile tale sunt importante, iar eu sunt aici pentru a te sprijini in tot ceea ce ai nevoie". – Este o fraza care subliniaza importanta emotiilor lor, intrucat toate sunt necesare, si este, de asemenea, o forma de validare emotionala.

5. "Poti conta pe mine sa te ajut sa gasesti o solutie". – In acest caz empatia este demonstrata, printre altele, prin faptul ca iti arati disponibilitatea si prezenta. De asemenea, nu faci lucrurile in locul lui, ci il ajuti sa le abtina singur, sprijinandu-l.

6. "Imi pasa de tine si de situatia prin care treci. Cum te pot ajuta?". – Este important de utilizat cand observi ca micutul tau este ingrijorat cu privire la o anumita situatie.

7. "Nu ezita niciodata sa exprimi ceea ce simti, sunt intotdeauna dispusa sa te ascult." – Uneori este dificil pentru copii sa se deschida si sa isi arate sentimentele, iar acest lucru este normal. Cu aceasta fraza il ajuti sa se deschida, dar si sa se cunoasca mai bine.

8. "Starea ta de bine este esentiala pentru mine, cum pot sa te fac sa te simti mai bine?" – Cand copilul este trist, indiferent de motiv, este important sa fii alaturi de el si sa-l ajuti asa cum are el nevoie. Poate fi o imbratisare, un sfat, sau pur si simplu, o discutie pe o anumita tema.

9. "Simt ca esti frustrat si poate ca te simti neinteles, dar eu sunt aici pentru tine.” – Frustrarea face parte din repertoriul emotional al oamenilor, iar copiii se simt rau in fata acestei emotii. De aceea, ii putem insoti cu cuvinte ca acestea, pentru a le arata empatia noastra.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copilul Relatie copil parinte

Articole recomandate

Citeste si despre