Invata copilul sa se spele singur pe dinti

/ / Modificat: 2013-08-28
Invata copilul sa se spele singur pe dinti

Spalatul pe dinti este un proces care pune la grele incercari atat rabdarea copiilor, cat si pe cea a parintilor. Igiena orala presupune cativa pasi esentiali si o tehnica corecta de periaj, de care copiii nu sunt neaparat atrasi. O initiere timpurie a copilului in tehnica periajului dentar, dar si cateva trucuri prin care sa faci aceasta activitate amuzanta si distractiva reprezinta cheia succesului in deprinderea unor obiceiuri zilnice sanatoase!

La ce varsta poate invata copilul sa se spele pe dintisori?

Obiceiul de a se spala pe dinti trebuie insuflat copilului inca de la aparitia primilor dintisori, insa el va fi pregatit sa faca acest lucru singur numai dupa 5-6 anisori. Pana la sfarsitul perioadei prescolare, copilul ar trebui sa fie deja obisnuit sa se spele singur si corect pe dinti, fara ajutor si indrumare. 

Nu inseamna ca trebuie sa astepti pana atunci pentru a-l familiariza cu periuta de dinti sau cu pasii care trebuie executati pentru un periaj dentar corect.

Cum inveti copilul sa se spele singur pe dinti?

Vorbeste-i si explica-i mereu importanta si pasii periajului dentar

Pana la varsta la care vei incepe sa instruiesti micutul in folosirea periutei de dinti, tu vei fi cea care ii va curata dantura zilnic, atat seara, cat si dimineata. Este important sa il speli pe dintisori in fiecare zi, deoarece numai asa se va obisnui sa faca acelasi lucru singur. 

Pe masura ce creste si intelege ce ii spui, vorbeste-i despre importanta curatarii atente a dintisorilor. Copilul trebuie sa inteleaga de ce este nevoie sa se spele pe dinti de doua ori pe zi. Explica-i, pe intelesul lui, care sunt consecintele unui periaj dentar incorect.

Ia pasta de dinti, periuta si incepe periajul, aratandu-i cum trebuie executat corect. Repeta-i atunci cand il ajuti, iar dupa un timp, pune-l pe el sa iti explice.  

Fii un model pozitiv pentru el!

Copilul invata prin imitatie. Atat timp cat te vede ca te speli zilnic pe dinti, va adopta obiceiul mai usor. Imitatia este un puternic instrument de invatare la cei mici. Mai tarziu, copilul va intelege si cat de important este sa ai dinti sanatosi, fara carii.

In timp ce il speli, explica-i ca dintii de sus se periaza de sus in jos, iar dintii de jos se periaza de jos in sus, nu stanga-dreapta, deoarece exista riscul sa nu scoata toate resturile de mancare dintre dinti. 

Arata-i exact cum se face, iar pe masura ce exersati mai mult, pune-l pe el sa tina periuta, in timp ce tu ii dirijezi miscarile, pentru a intelege mai usor. 

Fa din spalatul pe dinti o joaca amuzanta!

Periajul dintilor trebuie executat corect, dar asta nu va impiedica sa va distrati in acelasi timp. Puteti canta, dansa sau face concursuri vazand cine executa cel mai corect pasii periajului dentar (niciodata cursa contra cronometru, deoarece copilul trebuie sa aiba rabdare sa isi perieze dintii timp de 2 minute, prin periaj regulat, de doua ori pe zi).

De asemenea, este foarte important ca produsele folosite sa fie adaptate varstei copilului tau.

Pana in jurul varstei de 7 ani, copilul tau ar trebui sa fie gata sa se ocupe el insusi de periajul dintilor. Totusi, este important sa il supraveghezi in continuare – asigura-te ca periaza toate zonele gurii, folosind o miscare delicata, circulara peste toate suprafetele cu care musca, inclusiv fata, spatele si lateralele fiecarui dinte, si pana jos, la linia gingiei. La aceasta varsta, copilul ar trebui sa perieze dintii timp de 2 minute, de doua ori pe zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat corect dinti copii Spalat dinti copii Accesorii amuzante spalat dinti Igiena orala copii Acesorii spalat dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre